status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Thursday, May 31, 2012

rapuhhh.... pertama..

Assalam semua... malam ni bersemangat tengok cite 3 idiots...... hurm... 
orang kata jangan ambil atau tengok yang negatif just pick positive.. 
* teruknya speaking kamu umai, maaf =( *



yeahhh.. that i do on this night, watched with my lovely dad and my little sister... awesome and enjoy... cite ni boleh dikatakan banyak kali ulang..... kalau kat tv3 tuu.. belambak an.... malam ni cite ni kat tv2 pulak... ok..ok... 


sejujurnya walau berapa kali pun cite ni ulang tayang saya tetap bagi tak terkira bintang... cite ni lebih kurang ada kaitan dengan saya... seperti.... 


adoi cam surat amaran aje an ? ? maybe


apa kamu nak jadi besar nanti? takkan mak ayah kamu tentukan ? tentukan hidup kamu.... satu lagi kita hidup bukan nak lulus periksa sahaja.. hidup kita bukan mengejar kecemerlangan tapi kita kena hebat supaya kecemerlangan mengejar kita ... pastu kalau ikutkan dalam cite ni boleh diterima apa yang watak amir khan bagitau tuu.. iaitu : 


"sepatutnya keputusan peperiksaan tak patut ditayangkan dan ditampal pada papan kenyataan ... ye la senang cite konklusinya camni kalau doktor check badan kita dan bagitau ada kuman dalam badan kita then ada ke doktor tersebut bagitau kepada semua staff diaorang ? huh?"


maksud saya kat sini, kawan - kawan saya atau sesiapa yang bergelar pelajar memang ini yang terjadi....*sistem yang memberi tekanan kepada pelajar* yang tercorot rasa tercicir dan tersisih.. yang tertinggi sentiasa dipuji.. disegani tapi andai yang tertinggi itu merasai yang tercorot apa yang dia akan buat ? menangis ... menyalahkan takdir .. hurmm... 


ayuhlah kita membantu rakan kita yang lemah dan tanamlah dalam hati kita hidup untuk belajar bukan untuk kertas periksa sahaja.. fullstop.. satu lagi jangan sisihkan mereka yang lemah.. bantu mereka..


logik tak korang rasa.. saya tak berharap ada orang baca post saya kat sini tapi ini ikhlas dari hati saya... sejujurnya...kita kena pertahankan akal kita agar kita tak jadi macam watak dalam cite idiot yang menghafal buta tuli saja * skimanya ayat :D *... maaf kata-kata disni agar kurang enak.. lebih kurang ah tu..perumpamaan untuk senang cerita....

p/s : saya tak suka pengarah ICE tu.. i mean headmaster that college.... kejam... sentiasa nak perfect aja... baguslah tuan  yang buat cerita ni menjadi je watak tu

p/ss :cerita ni memang tragis sebab kebanyakkan student bunuh diri.. tapi amir khan bagitau itu bukan bunuh diri tapi kes pembunuhan tekanan perasaan oleh pengetua sedih betul....p/s : nanti cerita habis saya post lagi.. sebab cite ni tak habis lagi.. hehehe... 


wallahu'alam



Wednesday, May 30, 2012

guide us..

bacaan surah sebelum tido..

Diriwayatkan dari Aisyah : setiap kali Rasulullah Saw hendak tidur (malam hari) Nabi Saw menangkupkan kedua tangannya dan meniupnya setelah membaca Surah Al Ikhlas, Al Falaq dan Al Nas, lalu mengusapkannya ke seluruh bagian tubuhnya. dimulai dari kepala, wajah, dan bagian depan tubuhnya. Nabi Saw melakukannya tiga kali.

rules....heart

assalam semua....... sekadar peringatan untuk semua... termasuk diri yang lemah ini.... wallahu'alam

[1] Sabda Rasulullah SAW, “Di dalam diri manusia ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah manusia tersebut. Sebaliknya, jika jahat daging itu, maka jahat pulalah orang tersebut. Daging itu ialah jantung (hati).” (HR Bukhari dan Muslim).
(3) Maksudnya: “Sesungguhnya tertutup hatiku, dan sesungguhnya aku memohon ampun kepada Allah setiap hari sebanyak seratus kali.” (Hadis riwayat Muslim)
[4] “Allah merasa kagum kepada pemuda yang tiada padanya (sobwah), rindu yang cenderung kepada kebodohan.” (HR Ahmad).
[5] “Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu dan harta kamu tetapi melihat kepada hati-hati kamu dan amalan-amalan kamu.” (HR Muslim).

ayuh... jaga hati kita.... hati tempat segalanya....

Tuesday, May 29, 2012

amacam cik umai ?


hati mudah rapuh andai tiada yang mengawalnya...
hati juga kekuatan yang bisa meruntuhkan amarah nafsu

assalam semuaa...... sebenarnya...
sementara menunggu sesuatu yang lambat loading nim...
ni la kerjanya...... new post la.....
aloooo alang alang ada masa ni.. kang tak de masa ...
busy duk cari masa nak update...
 adoiiii... manusia... manusiaa... saya la .. bukan orang lain tau...
sini umai nak bagitau......

umairah ! perjuangan kamu masih jauh....

jangan putus asa..... kuat...

kuatlah hati.....

kuatlah iman.....

metetr imanku turun naik....

ya allah......... permudahlah hambamu ini.....

allahumma rabbi yassir wa latu a'ssir.... amin

i want.....so on



assalam semua... hohohoho...
sekarang sepatutnya study... hehehe.....
dahsyat ke kalau tetapkan 5 jam sehari belajar...?
ye la skrg ni kena bnyk usaha.... masa suntuk.... suntuk ? ye ke?

ye bagi saya sebab...... saya insan perempuan yang ada satu akal....
bukan muslimin yg ada 9 akal.... am i right ? ?  who want to answer me ?

hurmmmmm....... actually..... 5 jam tak capai ah...
mungkin ada la lam 4 jam kut.. hehehe....

2 jam pagi..... 1 jam ptg dan 1 jam malam...... baru ini yg terdaya.....

insyaallah akan tingkatkan lagi..........

doAKan saya...... saya nak menggembirakan ibu dan abah saya...
bukan nak menyedihkan mereka..... fullstop....

loveeesss........ yours

wallahu'alam

Saturday, May 26, 2012

your day.....

Assalam semua..... lama tak update... fuhhh...fuhh... syuhhhh... syuhhhhhhhhhhh.... banyak habuk yang degil kat wall blog nim.... ish2.... sekarang masa nak story morryyy... ngeeeee..... mana la citenya cik adik ? 
sabaq nooo..
ok2... selama sebulan tak update dan tak balik.. apa yang berlaku ? what happen dear umai ? ? ? 

macam biasa.... macam semua yang seumur dengan saya.... i mean 17 years old .....  3 weeks ago on exam fever..... sooooooooooooo  hottttttt..... anddddd soooooooooo cooooooollllll......... ape la.... banyak typing error jewww..... sabar la.... then... ada sambutan hari guru.... thanks 0812.... waaaa and congratS all.... GOOD JOB FOR THAT DAY..... YUUUHHUUUUUU......

here some photos....
taken by someone ^_^"


blink...blink...blink....
our decorated..... alhamdulillah... berjaya....

gimik.... hehehe.. murid form 1 jadik.... comel jewww

orang kuat ni... ngeee




serious benor..... hehehe.... kami awok2 form five memang nk kasi terbaik.... 
tapi setiap perancangan tu mmg biasa la ada kekurangannya....

ni masa sukaneka untuk guru lelaki...
enjoy 
ustaz abdullah memang banyak jasanya terutama dalam subjek QS... hehehehe..
allah yubarikk !!!!

ni ustaz sulaiman.... ustaz yang mithali bagi aku... hehehe... syukran ustaz...

semangat cikgu.... bukan sokmo... masa ni je la... 
baru aku tahu hari raya seorang guru ialah HARI GURU... WOOO

susun straw......

kukur nyior ..... pernah buat... x pernah pun saya... hehehehe

guru projek SPM saya..... syukran ya mu'allimah....

warden yang sangat memahami kami.... guru english kelas saya....

guru penasihat majlis.... alhamdulillah..
kata-katanya banyak membantu kami dalam menguruskan majlis...


OUR LEADER 0812... MUADZ WAN MANSOR

masa ni muadz as our leader nak bagi kad dari form five..... masa nk bagi ni kalut kat belakang stage..
something happen.. yuhuuuu..... konflik habis... ngeee.. and alhamdulillah...
semua lancar sekali bagi kad yang besar kedabak tuuu dengan kek dari kami...

kek yang sebesar bantal tidooo... hehehe.. siyes besar....

pabila murid tingkatan 5 bersuara.. hehehehe.... dikir bohhhhh....
hari ni ary gape ? ari ni ari rabu.. ari rabu ade gape...
ade.. ade.. hari guru..... hehehehe... good job..


 ketua yang loghat tuu...pudin dan mat kandar....


AFTER DIKIR BARAT


after celebrated

tahniah semua yang terlibat... kalu nak ikutkan semua terlibat.. takde yang goyang kaki.... cuma form 5 la banyak sekali sebab nanti kitaorang keluar sekolah.. kitaorang takdenya nak sambut hari "pensyarah"...
dan maaf atas kekurangan kami dalam menguruskan majlis hari guru....

wallahu'alam....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...