status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Friday, June 28, 2013

ehh ! new post from malaka-ians (^____^)



Alhamdulillah... hari ini hari jumaat ! hari barakah.... lama dah diri ini tak bercinta dengan konferens riang... biarlah ... itu rahsia Allah dengan hambaNYA ini... apa khabar sahabat - sahabat maya sekalian ? sihat ? atau sebaliknya ? moga Allah sembuhkan kalian yang diuji (^____^)  hakikatnya setiap nikmat, hatta kalian membaca post ini pun dikira nikmat ! bersyukurlah.. dan bersangka baiklah dengan Allah.. Allah yang susun segalanya untuk kita . cuma kita tak sedar kut =_=" * gulp ! sentap ~  hakikatnya jerebu yang berlalu pergi pun kita kena ambil ibrah juga, jika jerebu pun kena ambil ibrah juga,

ya Allah.. 3 minggu dah di dunia MICET !
serius macam tak percaya, macam baru semalam mendaftarkan diri.... sekejap je masa.
sebenarnya ada saja masa untuk meng-update tapi... ana tunggu masa yang sesuai dan ternyata dengan ter-postnya kali ini maka ini adalah post yang terbaru selama 3 minggu di medan ilmu ini. Sejujurnya, sangkaan pada MICET jauh meleset sama sekali .Kat sana sangat titik berat pasal aurat , ye laa as i know micet is under mara sooo, takut la juga kan . Alhamdulillah, senior kami sangat menjaga kami walaupun minggu silaturahim dah habis atau kami panggil " MSR "


moga perjalanan di bumi MICET hingga ke graduasi .....


PICC ..... wait me ! ! ! !


p/s : post yang agak serabut tapi boleh baca kan...
p/ss : lama tak blogging... eceh ~
p/sss : semoga Allah permudah urusan umat islam... ehh doakan saudara islam yang sedang bergolak dan berperang.... syria.. gaza.. palestin serta malaysia ^___^
p/ssss : rindu ~  saranghae !

Saturday, June 8, 2013

sambungan ! nak baca ? sila sila, done !


 

note : ini sambungan post sini  < - - -  tekan !
Bismillahirahmanirahim... Alhamdulillah. nak post ringkas dan padat.. eheh ! cuba, walau hakikat terlebih dari karangan zaman SPM dulu (^____^")  tadi dah post , ingat nak sambung tapi tak apa lah, buat post yang terbaru ! jom ! baca.. ehhh stop ! tolong tengok tangan kanan anda ! tengok. tengok ! wahh ! tahniah dan bersyukurlah mata anda masih berfungsi untuk membaca hikayat yang cacamarba ini... <  - - -  betul ke ni ? bantai laa...  lepas tu otak masih waras untuk mengarah mata melihat tangan kanan anda dan alhamdulillah tangan kanan anda masih berfungsi ! jika tidak masakan kalian baca post ni.. hehehe... selingan semata-mata tapi ada suatu yang ana sampaikan iaitu bersyukur ! ucaplah Alhamdulillah ! ! !  mukadimah dah berapa patah cik maira weh...  # asif ! jom masuk ke alam maya ini dan bacalah dengan nama Allah ! Basmallah ~
Alhamdulillah, barang dah siap " packing " ... esok perjalanan bermula ! negeri parameswara. hamba datang =_=" hehe...
sebenarnya, perasaan bercampur baur, macam nak pergi oversea :P hehe, padahal tak pun.. in-malaysia only ^^V.... jujur,  rasa excited nak pergi tu kurang sikit sebab sedih tetiba .... hurmm... mungkin sebab lama sangat duk rumah, ada la dalam 5 bulan tanpa cuti.. hua hua hua... ehh control sikit ketawa tu =,= " ... kurang sopan. okay, jadi untuk makluman sekalian yang hadir ke blog ini. mungkin blog jarang di-update. Serius nak tumpu betul betul ! doakan tuan umair ni ! tembakan doa kalian Allah dengar sebab Allah kan Maha Mendengar ! am i right ? , doakanlah diri ini kuat ! dugaan Allah itu rahsia tapi yang pasti dugaan itu ikut kemampuan kita ! kenapa ? bukti ? jap ! sabar ! nah :
”Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
(QS Al Baqarah [2] : 286)
.
tak tahu nak post apa, okay ! di bawah, ana sertakan link untuk zaman dulu dulu... tak pun, cuma nak kongsi, liku liku nak masuk ke universiti sana ^^V :

link lamaran di hantar ke umair : sini
link dilema ... runsing : sini
link mengira hari ada di rumah : sini
link sejarah spm 2012 ^___^ : sini
link aduhh... jatuh .. gedebuk ! : sini 

p/s : ada surat untuk yang terjah ke sini ^^V sini

p/ss : selamat buat form 5 yang akan trial ! buat molek ! kalian hebat ! yakinlah !

p/sss : welcome here kakarians ^^V

p/ssss : long journey , my life as uni student begins .. Allahumma yassir wala tu'assir ! Aamiin !



 

Friday, June 7, 2013

tak selesai lagi ^^V, nak baca ? silakan ! tafaddol !


Bismillahirahmanirahim. Alhamdulillah. Allahumman yassir wala tu'assir . Aamiin ya rabbal'alamin. Allah , lama tak post something dekat blog. bukan lupa, ingat tapi masaku suntuk. eceh ! suntuk sangat la. hurmm.. kalau hitung balik, tak tahu mana perginya, tapi harap dan moga Allah ampun dosaku dan Allah redhai segala tindak tanduk, bergolek , duduk, baring dan semuanya. Allah. apa nak bagi tajuk untuk blog ? nanti dah siap semua bait - bait curhat di sini, ana akan namakan post (^____^") # tak tahu tajuk sesuai bagi post kali ini.Agak lambat nak memutar idea untuk tajuk. gulpp.. sabar ! ! jom baca habis dulu. zasss.. layan ! !  # mulakan dengan senyuman =)

Dulu :

jom flashback semula. hehe.. ana pun tak ingat, slow slow untuk ingat. masa tu tak tahu pergi ke idak. Sebab banyak konflik yang berlaku. Hok aloh, konflik tu gimik saja , konflik apa ? banyak la juga, seperti susah tak bidang tu ? kimia tu , tak sama dengan kimia zaman sekolah. eheh. dah, keputusan muktamad, segala hal yang berkaitan dengannya Allah permudah.Ini salah satu petanda ! Apakah  ? wallahu'alam. tapi diri ini yakin ini satu petunjuk.


# nanti sambung balik ! tunggu ^^V

Sunday, June 2, 2013

kasih Allah tiada tandingan.

 islamic-art-and-quotes:

Sheikh Zulfiqar Ahmad on Refraining from Sins

“Whenever a time comes in your life when you have the opportunity to commit a sin and you refrain due to fear of Allah, at that very moment, make a du’a to Allah and Allah will Insha’Allah, accept your du’a at that very moment.” — Shaykh Zulfiqar Ahmad [in his book “Du’a - The Essence of Worship”]

www.IslamicArtDB.com

 

credit : insan tumblr
Bismillahirahmanirahim, dengan namamu Ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mencoret di laman yang senyap ini, moga manfaat buat penaip dan pembaca , in shaa Allah ! biiznillah !sudah bergolek , meloncat ala ala gaya nak smash bola tangkis gitu.. fuhhh exercise juga badan yang serba naik ini (^____^") adoii ~ tapi hati macam mana ? ada juga exercise-nya.. ting tong, tumpang lalu jap.. layannn.. baca ~ zasssss

suatu hari,posto posto.... Anda diminta bersabar !  tiba - tiba, tanpa diminta, ujian itu tidak datang seperti ketuk pintu rumah iaitu minta izin nak masuk atau minta izin nak mampir di hati manusia, memang betoi , manusia mudah lupa dan manusia juga menzalimi diri sendiri termasuk diri yang sedang syok menaip ini..

edehh.. parah parah parah.. mana mahuku cari ubat  ? hati dah bergelumang dengan dosa =,=" hati sibuk mengatakan dah jauh ni, kembalilah kepada Allah, namun gerak tubuh dan badan, <  - - -  # ehh bukan sama ke maksud tu ? # biorr je, layan dan terus baca ! hati kata dosa tapi badan tak berfungsi. Allah ! macam mana tu ?

ingatlah ! Pesanan Imam al-Ghazali : carilah hatimu di tiga tempat iaitu

  • pertama bangun membaca al-quran,jika tak ditemui juga,

  • cara kedua ketika mengerjakan solat, jika tidak ditemui jua,

  • cara ketiga ketika duduk tafakur mengingati mati .
dan jika tidak engkau temui hati itu maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana pada hakikatnya pada ketika itu engkau tidak mempunyai hati !

ayuh ! hatimu itu lembut, dan  mudah dilentur hakikatnya ! berusahalah duhai hati , tadabbur ayat suci Allah, ayuh, cuba anda cari ayat ini, surah Al-An'am ayat 125 :

a'uzubillahi minasyaithonir rajim ..

maksudnya : Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayat petunjuk kepadanya nescaya Dia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Dia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah dia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.

wallahu'alam.

p/s : yakinlah Allah bersama kita, sangat dekat ! terbukti dalam surah qaf ayat 16

http://25.media.tumblr.com/d69dac89aec799ec65125e5e220c9e54/tumblr_mnpzxnILb91r5rma5o1_500.gif 

credit : insan tumblr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...