status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Friday, December 30, 2011

ingat sekejap =)...


salam'alaik...
jumpa semula dalam post ketiga malam ni...
wah2 umai banyak celoteh kamu...
hehehe..... tengah penuh nak keluar semua...

ni saya teringat kenangan end 2010 yang lalu...

tekan je link mana yg nak..

ni link yang 2010 lau x silap masa tu nak balik asrama dah... 
tekan la biar tahu cerita kang baca entry nik x tau pulak... hehehe..

ish2...saya baru sedar saya start blogging ni tahun lepas 2010 .. hehehe
bulan mac 2010 tuu... heheehe.... x ingat laa..

 ni first entry dulu-dulu.. hehehe
masa tu duk sibuk sal pmr... sweet la form3...

wallahu'alam

p/s : 
nantikan post saya yang end 2011 ... bila la pulak...
insyaallah sebelum balik asrama la...





listed...


salam'alaik....
nah lagi post dari saya sebab takkan lepaskan papan kekunci ni lagi....
hehehe.... bukan saya punya lappy tapi abang saya baik kut... so, dia bagi...
thanks abang ! ! hehehe...

sekarang apa yang ada dalam fikiran saya...
this is first 


belajar or learn takkan pernah putus...
many things i want to learn....

NUR AFIQAH UMAIRAH BINTI MOHAMED

pastikan airmata kamu untuk last exam nanti punya keputusan 
TERBAIK MORE THAN TWO YEARS A GO...
IT WILL BE BECAUSE ALL MY FRIENDS TIP TOP AND GEMPAK WOOO.
SEMUA LA YANG FOLLOWER SAYA SPM TAHUN DEPAN PUN TIPTOP JUGAK
SEBAB KITA SEMUA KAN ADA AKAL :D  


ok2.... saya kalau boleh memang idamkan ucapan ini suatu hari nanti :


pastikan dengan thumbsup tau  >_< "


pastu saya nak terbaik dalam ini la wajibnya untuk saya naikkan islam 
saya kena cemerlang ini juga tau :





saya akan cuba ..cuba dan terus cuba...

ok2 semua gambar-gambar tu pembakar semangat saya supaya teruskan sampain akhir nanti ... 
insyaallah jika masih dipanjangkan umur ...

selamat buat semua kengkawan saya yang berjuang for SPM 2012...
ingat tau yang penting dengar cakap cikgu insyaalalh beres...

p/s :
buat yang lepasan spm 2011 pun terbaik jugak ye dalam kerja sambilan ke 
kursus apa-apa ke ? suri rumah ke ? hehehe.... semoga kita kekal kerana ALLAH

insyaallah tautan ukhwah kerana allah akan merasai manisnya berukhwah dengan individu tersebut
kan kita semua LILLAHI TAALA ^_^"

wallahu'alam





huh... idea come to me :D

*semangat nak balik sekolah =)*

Salam"alaik semua.... nampaknya bisa post lagi... lama dah tunggu untuk post yela sebab nanti saya akan menuntut ilmu buat secondary school yang last nim... 2012 saya akan balas atas semua yang lalu.... 

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali. (Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi).

mudah-mudahan allah memberkati apa yang saya harapkan iaitu bersungguh-sungguh untuk tahun 2012... ye saya mengaku banyak benda yang saya ambik tak kisah tapi saya harap belum terlambat lagi.... tapiii.... saya mahu berubah yela tengok orang lain berjaya takkan saya tak boleh cam diorang kan ? impossible ke ? hurmm saya tak rasa saya mustahil.... sebab kita semua allah jadikan akal.. atas kita semua kita manfaatkannya... bagi saya apa yang saya faham pasal akal ni , bila ada akal maknanya seseorang tu bijak termasuk saya :D tapi kita tak sedar sebenarnya... ye la kalau takde akal kita tak tau sebut alhamdulillah, assalamualaikum dan semua ilmu yang kita usahakan atas dunia ini maupun akhirat sana kan ?

ye la kan semua tu dari kecik mak ayah kita ajar dan kita faham alhamdallah bila kita kenyang tandanya kita bersyukur dengan rezeki.. kalau assalam pula kita masa kecik faham itu untuk menghormati sesiapa yang kita jumpa pastu bila dah besar kita faham rupa-rupanya assalam maksudnya sama kita mendoakan kesejahteraan individu tersebut.... begitu peredaran masa yang kita lalui... dari kecil sampai besar pon still ada benda yang kita kena belajar... even nak potong sayur pun ada ilmunya..*teringat masa tolong ibu saya kat dapur ingat semua sama padahal lain.. nah kan ilmu namanya* dah melencong ke lain... 

tadi nak cite sal 2011 dan 2012 tapi dah sampai ke set ilmu... harap sesiapa yang baca jangan pelik ye.. tetiba idea mari...ok2..nanti saya nak struggle betul-betul tapi harap ada masa nak post walau pun sekali sebulan ... owhh.. malas ngat umai.. nop bukan malas mana tau... dah rancang tapi allah adalah sebaik-baik perancang buat saya dan semua .... ok... till end... coming soon next post...

wallahu'alam

p/s : 
tak lama lagi nak balik asrama daaa...
barang asrama semua dah siap cuma barang sekolah masih ada yang tertinggal...
insyaallah selesai sebelum isnin la kan.... 

FII AMAN ALLAH 





Sunday, December 25, 2011

mana kau pergii....

Salam'alaik.... dah stress tahap nak tinggi ni.. rasa nak luah semua sini... mana kau pergi ? ? mana benda tu ? sedih hati ini mengenangkan sekolah dah nak bermula, 2 minggu ku cari tidak ketemu jua... mana kau wahai benda penting.... hadirlah... .camna saya nak jawab dengan sifu nanti ? atau saya lupa taruk kata mana kut ..
tapi hari tu dah packing leklok.. tapii .. camni juga berlaku... u'r careless umairah... waaa... sedih...
no mood today.... my mood go on..... hurm... lama dah sedar benda tu takde tapi saya cari juga..tapi hari ni nekad nak luah kat sini.. jugakk... dahh... tak tahu mana nak cari... mungkin tulis kat sini kurangkan sikit rasa sedih ...* harap ada yang baca post kamu cik umai.... tapi kalau ada baca ..doakan saya tau...benda tu sangat penting untuk saya belajar..* huh.. mengeluh tak baik tapi saya manusia lemah benda tu sangat penting untuk tahun depan sampailah perjuanganku berakhir....rasa nak mengamuk dan marah diri sendiri je... tapi tak guna jugak sebab benda tu tak kan muncul ... sedih..sedih.. tanpa benda tu suah la saya tahun depan... sifu saya pasti marah....


Sedih - sedih Pictures

sedih... lesu... tak semangat...


p/s :
teringat akan tarikh ni 201211
termasuk post ni... > saya <
sangat berkait dengan benda yang hilang tu...
doakan saya jumpa.... insyaallah... kuat maira...

"Allah tidak akan menguji hambanya melainkan kesanggupannya"



Saturday, December 24, 2011

tetapkan aku padanya...


Salam'alaik...
wah...ayat kepala post cam hape jehh....

tetiba teringat ayat ayahku dalam kereta tadi...

" yang duk belakang tuh tahun depan jaga ah dia... 
jangan obses sangat dengan blog kamu tu... 
kan nyesal x sudah... 
ya allah..... 
mungkin ini rintihan ayahku dengan lemah lembut menegurku..."

sebenarnya.... banyak-banyak subjek antara 11 subjek
saya paling takut ED or as known as engineering drawing.... or 
lukisan kejuteraan
yuppp...memang addmath saya tak pro tapi itu saya boleh cuma M***S..
nah ambik dah ngaku sini.... jangan lah bisakan cik umai oooiii...
sedar-sedarlah sikit nak SPM tu... 
tapi SPM ni penting lagi = sijil padang mahsyar

tadi baca post pasal ED nih...
ingat dulu bagitau kat sini i mean on blog ED ni for a while
tak sampai form5 pon...nah sekarang still love want to learn ED...
hakikatnya sangat susah kalau lambat cacth-up dear....*

nah linknya : > baca tau <

huh..... tetapkan hatiku... jariku....
terbaik tahun depan mera 


kuatkan diri..... dekatkan diri dengan ALLAH..

wallahu'alam

p/s :
mungkin lepas ni jarang up date.... 
selamat tinggal blog.... nanti suatu ketika say datang semula...
doakan saya selamat sepanjang SPM tahun depan .. (^_^")

Friday, December 23, 2011

memoir kembali ^_^"


salam'alaik.....
alhamdulillah.....
bersujud syukurlah pada allah ye....


"sesungguhnya apa yang kita dapat tu adalah keputusan yang terbaik ALLAH tentukan kepada kita untuk kita memperbaiki apa-apa kekurangan yang menyebabkan kita tak mencapainya
mungkin kita lambat menyedarinya.... tapi yakinlah..... there will the BEST.."



p/s :
- - - > tahniah buat semua yang berjaya .....
 - - - > buat yang tak mencapai target straight A's tu... janganlah terlampau sedih....
korang patut bersyukur sebab adik-adik dah berjaya kuatkan hati untuk ambik result korang...

wallahu'alam


Wednesday, December 21, 2011

sabar...


Salam'alaik....
hurmm,....ok skrg hacker duk mengusha FB ak...
sabar..sabar...
nak sedap hati...
"apsal la si hacker tu kenan sangat ke nama ak ni ? ? cantik ke nama ak sampai nk guna nama ak ?
bukan nak perasan tapi nk sedapkan hati yang sdg burnnn"





VS




alahai.... comel baby ni..... x jadi nak burnnn hati nih...
p/s :

for all my friend.... if u got something about porno else under my name....

i will not post like that..... saya masih tahu halal haram dosa pahala...

asif jiddan jika terkasar disini.. cuma nk menegaskan that's not me...

pagi semua


hah ? betul x ni? garfield pon kata camtu... hehehe

salam'alaik.....
berpagilah semua selagi ALLAH bagi kita nafas untuk memperbaiki diri...


hah kalain dah subuh belum ? ? hurm.... bersubuhlah kalian untuk melengkapkan solat 5 waktu...
saya sering teringat ayat ni...meh baca dan selami : 
kalau seseorang tu tak solat sewaktu or lebih kurang ada tinggal solat dengan sengaja maka solat dia yang lain macam x cukup sifat je...ye la dah awak pergi tinggal sewaktu rakan-rakan waktu yang lain sedih la kan ?
so jgn tinggal walau sewaktu pun tau....atau macam tak ada keberkatan la jugak sebab tinggal sewaktu... hurm lebih kurang camtu la pentazhkirah tu bagitau saya.... "
wallahu'alam....

waaaaa pagi-pagi nk kena leter oleh saya...
jangan marah bukan leter tapi nasihat untuk diri saya jugak tau....
jap tau tak leter tu hape? that means beleber or nagging hahaha boleh je apa-apa yang kalian faham  

p/s : 
- - - > selamat untuk semua form 3... insyaallah terbaikk 
- - - > especially my adik orhhh...ilex..bnyk2 berdoa la....

Tuesday, December 20, 2011

201211



mood school cominggggg.....
except spm on this year :P

Salam'alaik semua.... 
dua tiga kucing berlari..... apa yang umai duk cari ? ?
huh.. buat pertama kalinya ak tersedar yang hari ni punya tarikh..... 
sesiapa perasan memang saya bagitau...

CONGRAT BROO OR SISSS....

jom.. jom... wake up umaiiiii....

hari ni kan 20 december 2011

that means 201211...

dan ingatlah dear umai....

next year 2012 daaaa

batch 0812...
do your best...
kakarians wa semuarians... :P

p/s :
->tetiba nak ingat tarikh ni.. 
insyaallah panjang umur ak taipkan lagi post untuk 201212 pulak.... hehehe
->sesiapa rasa 2012 dia berperang dari segala hal... selamat ye korang.... 

Sunday, December 18, 2011

tagged..... with ukhti ayu

Salam'alaik.... alhamdulillah.... saya di tag oleh kakak ni  ukhti ayu .....terimalah kasih saya ye kak ayu... hehehehe... lama dah x buat kerja tag mengetag nih....  
hurmmm ..ok saya layan je dulu rules akak ni : 

RULES FOR THIS TAG !
1) You must post these rules in your entry
2) Each person must post about themself in their jurnal
3) Answer the question that tagger has set for you in their post and create
11 new question for the people you have tagged to answer
4) You must choose 11 people to tag and link then to your post
5) Go to their page to tell them that you have tagged HIM/HER
6) No tag back
7) No stuff in the tagging section "You are tagged if you are reading this"

hurmmm in english la pulak.... ok2 saya capor2 la ye...

my jurnol

ok.... my name nur afiqah umairah binti mohamed.... umur saya 16 tahun  9 bulan brape hari ekk? *kire la sendiri ye.... * saya melihat dunia  06 september 1995 dan lahir pada waktu pagi hari tersebut... *jam x ingat nk tengok kat surat beranak ... asif  = ( * pastu saya ditarbiah dari kuala terengganu dan skrg sedang menuntut ilmu di bumi sekolah agama kuala abang,dungun... or as known as SMKAKA
pastu.....  saya anak ke-3 dari 7... semua laki2 kecuali saya dan adik pompuan sorang.... 

adik yang ni laaa..... bongsu sekali

buat masa ni saya duk rumah sambil jaga adik saya yang kecik ..... *saya kan anak yang baik :D insyaallah sape tak nak jadi anak yang baik kan ? ? * atas saya akhi 2 orang pastu semua belajar UIA.... saya belajar mana la nanti ? ? saya ambik jurusan lukisan kejuteraan.... mula nak cite sikit.. saya tak pernah target  lam buku or hape nk lukis2 tapi bakat ade la setakat lukis ape la sangat kan? huh.... mula la mencintai subjek ini.... sbb ayah saya bagitau belajarlah selagi boleh sebab minat boleh dipupuk dengan mempelajarinya..."  now alhamdulillah.. kata-kata ayah saya doa so.. i really dumb love it.... memang mencabar kesabaran nak belajar benda susah untuk senang di suatu hari nanti kan ? ? apa lagi nak cite? opss saya suka senyum so kalau sesiapa senyum ke saya insyaallah saya balas.. i love cooks... in other time i like candid something special in my life like clouds..that means everything.... because the past will be history.... =) ok.... uhibbuki fillah... salam ukhwah semua lillahita'ala  .... my speech :

berpeganglah teguh kepada tali ukhwah yang bersandarkan iman kepada allah
sesungguhnya.... insyaallah kita akan merasai manisnya berukhwah....
walaupun dalam dunia maya ini.... blogger...

ok now i want to answer that hOT questions for me...

1) seronok tak kena tag macam ni??hehehe

alhamdulillah selagi untuk mengeratkan ukhwah saya suka =) 
seronok la jugak sebab saya suka kerja camni tapi kalau free baru boleh... 
jadi maaf la lambat respons.....

2)boleh tau tak, pandangan anda mengenai 'kahwin muda'?

kahwin muda ? huh? camna ye ? sebab saya masih belajar walau camna pun, suatu hari nanti saya mungkin akan menjalaninya...  insyaallah panjang umur. pendapat saya : bagi saya la kan hal ni bagus selagi tak melanggar syarak ye la kalau kahwin, semua halal... so tak payah duk berlumba buat saham dosa...boleh elak fitnah... maksiat.... yang pasti.. lau dah sampai seru untuk baitul muslim ni...  segerakanlah tapi ingat kenalah cukup apa yang dituntut  yela hidup ni kena berilmu
dengan ilmulah kita maju dan berjaya....espeacially ilmu akhirat ......

3)apa kata-kata motivasi yang menarik buat anda?

cubalah sesuatu itu walaupun kurang yakin kerana dengan melakukan perkara tersebut rasa yakin akan datang sendiri menusuk di kalbu kerana kita pasti mahu hasilnya hebat ! !
dengan mencuba kita tahu hasilnya.... dah tahu hasil boleh la nak baiki mana-mana yang patut, kan  semua manusia tak sempurna tapi kita kena bagi yang terbaik kan ? kan ?

4)siapakah artis nasyid kegemaran anda?

depends on that song .... banyaklah pulak favouritenya..
dah soalan tanya artis ... saya jawab opick la yang lagu yang maha melihat... korang dengarlah...insyaallah..... menusuk di kalbu... tak pun lagu tuhan berikan aku cinta yang cite ketika cinta bertasbih

5)nama2 Islam yang paling anda rasakan cantik dan mempunyai makna yang baik?

mestilah nama saya.... kan ibu dan ayah saya bagi nama tuh untuk saya mewarisi maksudnya
hehehehe.... gurau je la.... 
lau lelaki : muhammad amir zahrin  = yang terpuji ketua berseri-seri
lau pompuan : nur dinniyah najihah = cahaya agama berjaya 
ok ? cantik kan ? 

6)pekerjaan yang paling anda kagumi selain tenaga pengajar?

tukang masak sebab dia punya idea fikiran sangat kreatif sebab nak up to date....
dan berlainan dari resepi - resepi yang lain... 

7)satu perkataan yang terbaik utk anda describe mengenai kawan baik/tunang/suami/isteri anda?

saya mestilah kawan baik ? kan belajar lagi ....
u're awesome sebab berjaya bertakhta di hati saya..... terima kasih menegurku
sepanjang kita kenal.... terima kasih sebab sudi memberi senyuman buat saya....
uhibbuki fillah.... lillahita'ala

8)cara anda merajuk macamana ye?hehe

alooooo kantoi la..... hehehehe.... semua orang ada sifat ni... 
saya perasan kalau saya merajuk :. saya senyap dan buat tak tahu benda je...
so.. jangan bagi saya merajuk.... hehehehe.... senang je nak pujuk... kasi senyum sikit =)

9) 2 benda yang paling penting dalam hidup anda?

2 benda ? kalau benda tak bernyawa kan?
 saya sayang ilmu sebab tanpa ilmu tiadalah saya berjaya...
yang saya paling sayang dan takut kalau hilang ialah iman di hati 
"ya allah jangan engkau palingkan hatiku dari rahmatmu dan kuatkanlah imanku"

10) antara sejarah dan matematik, mana pilihan anda?

saya prefer matematik.... hehehehe.... maaflah saya kalau sejarah = membaca
tapi lau matematik = laju berfikir untuk dapat jawapan .... hehehehe
walau camna pun dua-dua penting....

11) kata-kata semangat utk ayu??hehe

aloooo.... yang ni mahal sekali.... kata - kata untuk akak yang sudi tag saya...
thanks ukhti ayu..... dengarkanlah  :

" tahniah sebab anda berada dalam tautan kasih ukhwah saya  ^_^ " 
pastu selamat buat akak  walau dimana pun berada... 
ye la kita bersua dalam dunia maya  mana tahu panjang umur kita 
akan bersua secara face to face....insyaallah =)  
lagi ape ye yup ! jaga diri dan jaga iman"


sekian soalan tagged  (~_~)

____________________________

sekarang soalan untuk sesiapa yang bertuah di tag.....

1) baca rules yang kat atas sekali dan jawab apa yang kena jawap

2) berlapang dadakah  anda bila tahu ditag ?

3) pengalaman sour and sweet ?

4) apa pandangan anda pasal isu " sibuk je jaga tepi kain orang? "..

5) apa kata-kata hikmah yang anda pegang untuk hidup kalian?

6 ) apa pandangan anda  tentang isu pelajar sekolah agama  ? 
bencikah anda ? sukakah anda ? .... 

7) apa bakat terpendam anda yang korang sembunyikan  ?

8) korang suka lagu apa? dan kenapa suka? promotelah sini ...

9) apa cara anda kalau bersedih ?

10) apa tujuan anda berjinak dalam blog?

11) kata - kata semangat untuk umai yang lenguh tulis soalan hebat -hebat ni 
* perasan sudah umai... sekali ni je *

p/s : jangan rasakan soalan saya susah tau... ingat lepas sudah jawap ni semua

bagitau saya untuk saya melawat anda-anda yang anak soleh solehah =)

__________________________________________________

nah.... tahniah sebab kalian di tagged =)











p/s : harap-harap kalian senang dengan semua ini.... 
tujuannya saya buat sebab nak mengenal lebih 
yang hebat-hebat dalam dunia maya ni....
insyaallah ukhwah terjalin dibawah rahmatnya....
kita kan anak soleh dan solehah  =)

wallahu'alam









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...