status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Wednesday, January 23, 2013

sepatutnya setiap hari ...





Bismillahirahmanirahim...

alhamdulillah.... selamat sampai ke destinasi....

mohon esok allah permudah... amin ya rabbal'alamin....

sollo'alanabi.... 

ya rasulallah.... sola'alarasulillah....

muhammad ....

ye esok 12 rabiul'awal....

moga kita umat islam mendapat syafaat nabi di akhirat nanti...

amin ya rabbal'alamin...



p/s : sama-samalah kita berdoa... kita mendapat syafaat rasulullah...
ayuh ! banyaklah berselawat ke atas nabi !





muhasabah itu penting !



warkahku buat sahabat ! 

bahu dan deriaku hanya pinjaman dari allah...
mungkin ada cas-cas elektron yg mengalir dan membntuk ikatan yg KUAT ! tapi kamu sendirian, jgn bimbang, allah kurniakan air mata...why ? answer: kalau kita ditemani air mata pon dah membantu sebenarnya.... kan muhasabah itu peringatan buat kita ! fii aman allah !

Bismillahirahmanirahim.... alhamdulillah.... allah bagi masa untuk bersyukur nikmat yang diberikan...
assalamualaikum wahai sahabat-sahabat yang dicintai kerana allah.... apa khabar kalian ?

allah itu maha mengetahui... bergantunglah padanya... tak rugi wahai hati-hati yang rapuh ...
allah uji... itu tanda allah sayang kamu ! sayang dan mahu kamu kembali kepadanya...
mungkin kita lagho... mungkin kita alpa... mohon ampunlah.... pintu taubat sentiasa terbuka !

yakin ! hijrahlah diri kita ke arah baik.... tak salah kalau kita baru sedar... kita manusia.. lemah..
jangan nafikan kita lemah... sebab itu allah berfirman.. " berdoalah kepadaku, nescaya aku perkenankan "  wahai sahabat ! sayangku padamu mohon allah redha dah kukuhkan hubungan yang bukan terlarang ini.... kemanisan ukhwah itu akan terasa apabila berpaksikan iman !

teringat ayat-ayat nukilan senior hilal asyraf... siapa tidak kenal... hasil titipannya dalam dunia penulisan berjaya menerombos masuk ke hati-hati yang suram kembali bersinar seperti ana ! 

ye ! ana rasa sangat terpukul... wahai hati ! kuatlah ! berusahalah.... 

"takdir itu dihujung usaha" - - > from vt written by hilal asyraf....

allah itu banyak cara nak menegur kita termasuk ana , terbukti ! ana rasa terpukul dan berfikir apabila membaca buku VT tersebut ! ye ... perantaraan allah melalui buku !... wahai hati ! yakinlah allah ada !

allah akan tolong kamu !....... kisah benar untuk kuatkan semangat ....

asif menyinggung perasaan pembaca yang singgah....  diri ini ingin sekali berjilbab ! rasa selamat...
rasa dilindungi oleh pemegang yang kemas.... kalian doakan suatu hari nanti ana " berjilbab "
amin..amin ya rabbal'alamin....

p/s : ana sangat merindui saat bermanja dengan sahabat di surau...jangan terkejut, ana memang manja dengan sahabat... kalian ! doakan maira kuat !.... 
p/ss : sejujurnya... di fb... ana menelaah kata-kata semangat dari sahabat ! 


Saturday, January 19, 2013

jangan risau ! allah ada !




Bismillahirahmannirahim.... alhamdulillah berhembusnya nafas ini di pagi hari.. sambil menaip mendengar takzkirah dari tv9 iaitu rancangan tanyalah ustaz... mantap ! tajuknya mengenai solat sunat !
menarik !.... berbalik kepada gambar di atas ni, kenapa tapak kaki ? apa kaitannya ?

biarlah tapak kaki ini melangkah dengan izzah iaitu bangga dengan membawa agama islam, biarlah ia berjalan seiring dengan niat dihati untuk menegakkan agama islam, sesungguhnya jejak itu akan hilang tapi kesannya allah yang tahu.. sesungguhnya berjuanglah hingga ke hujungnya kerana natijahnya allah yang berikan.. allah tidak akan mengecewakan usaha hamba-hambanya "

"ayuh ! bangkitlah kita umat nabi muhammad sallahu'alaihiwassalam, sebaik-baik ummat ! salurkan tenaga mu untuk menaikkan islam, islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi darinya,"

wallahu'alam ...

p/s : take note ! umaira....
p/ss : perjalananmu masih jauh... teruskan berjuang, berusahalah ! berdoalah...
kuatkan pergantungan kepada allah !
p/sss : in shaa allah ! allah akan permudah ! readers ! doakan penulis kuat ^_^"





"







Wednesday, January 16, 2013

should i ? wanna jump !



now.... i realized... that we must keep it 
not story all here..
but i hope that can be my history here that cam remind me ,
hurmm.... life... 

let keep yours with ALLAH only ~
because nobody will know about it !
hope this " incident " will not happen again...

take note maira !

how ?



p/s : hope nothing happened when she read my writing here.... please... 
this blog for us and me !
hope you understand !
i share with you all... but i know i must careful ! 

Thursday, January 10, 2013

sambil menunggu ~

sekadar peringatan untuk diri ini yang berusaha untuk terus kuat !
yakinlah ! allah tidak akan mengecewakan hamba-hambanya !
allah maha berkuasa !
allah maha mendengar
allah maha melihat
allah maha pengasih lagi maha penyanyang !

believe it ! put in your heart that allah beside you !

uhibbukifillah ^_^"

p/s: harap allah permudah sampai ke meeting di dungun ~
harap esok kek batik jadi dibuat ! loves cook ! resepi kek batik

resepi : jemput bebola roti goreng...

sumber google 
gambar yang sudah masak ... x sempat nak snap sebab... bagi family makan..
Bismillahirahmanirahim....
alhamdulillah.... petang ini.. sambil menunggu berbuka puasa...
ana cuba satu resepi yang baru.... ana pantang kalau jumpa benda baru
pastu bahan-bahan yang diperlukan ada di rumah...
apa lagi... jom masuk dapur...
memasak ni tak sampai pun 30 min... huhu
cara-cara : diambil dari blog seorang ibu yang hebat !
 yang rajin memasak ni...
si rajin masak < - - - tekan la sini...


Ingredients:-
  • 14 keping roti ( plain white bread)-POTONG menjadi kepingan kecil
  • 2 biji telur (saiz besar)

  • 3 batang cili merah (potong kecil2)
  • 1 biji bawang besar (dadu halus2)
  • sedikit daun sup/bawang (hiris)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis -(used kiub ikan bilis dilenyek2 sikit)
  • minyak utk menumis
Method:-

Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Kemudian masukkan telur, cili merah, bawang,perasa ikan bilis dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. Akhir sekali, masukkan garam dan lada putih serbuk .Gaul rata2 dan kepal2kan menjadi bebola. Buat bebola roti hingga habis. Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa. Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.
p/s : sebenarnya.. umai buat 8 keping roti = sebiji telur .... no bad la... pastu umai letak udang kering... pastu letak daun kari kasi wangi... hehe... dari apa yang umai buat tu... ana ambil iktibar yang ni kalau nak buat.. bilis tu jangan banyak sangat , pandai-pandai anda agak tau ! hehe
first try no bad ! haha... ayah telan 2 biji tuu... lebih dari satu.. ok la kan ? abang pulak telan lebih dari lima campur adik saya fatihah lebih dari 4 biji....puas ! suka tengok orang makan makanan yang kita masak ! rasa macam bahagia.... itulah ana jatuh cinta dengan bidang memasak ni.... hehehe..
nak try rasa sekarang .. tapi tunggu maghrib dulu la... sabar ~
apa-apa pun selamat mencuba ! tak rugi mencuba ! senang ~

Sunday, January 6, 2013

part-time Job ^^"

Bismillahirahmannirahim....
quick post again.....
duk rumah goyang kaki ? mestilah tidak ! 
mana ada anak dara duduk rumah goyang kaki je =,="
haish ! ! ! 
jangan..jangan... masa yang ada ni jom tolong mak ayah
mana tahu dapat keberkatan !
hehe...
antara kerja yang kena buat semestinya 
kemas rumah... 
jemur baju and so onn laa
macam post ana yang lepas tuu
 > klik saya la =) <
first, ana tertarik dengan drama korea ni sbb
about COOK ! yess i love it ! mula-mula cerita dia kisah masa kecil
so ayah dia memang pro dalam buat roti... aduh ! jatuh cinta ! hehe
hah ! memasak tuu.... baking bread !
this movie on astro channel 393...
tapi kalau search dalam internet
tak ada nama yang macam gambar kat ats ni
nama movie tersebut ialah King Of Baking !
wallahu'alam !


penyapu ! mop !

Bismillahirahmannirahim...
alhamdallah...
quick post sebab kepenatan mengemop dan mnyapu lantai...


sekadar tulis untuk release tired ni hehehe :p
wahai semua manusia... gunakan masa akamu dengan sebaik mungkin !
haish...
misi kena selesai ...
wallahu'alam
p/s : projek star ! dah tak sabar nak pergi ! my hot cousin ! wait me ! pray for me !

Friday, January 4, 2013

buku ini awesome


Bismillahirahmanirahim
 assalamualaikum.....

mungkin allah memang detikkan hati ini untuk membeli buku tersebut...

alhamdallah...

buku yang memang tepat atas batang hidung ini....


memang berkisar tentang menaikkan bola tampar tapi
macam mana nak menjadikan bersukan itu IBADAH...

mesti memerlukan STRATEGI  !
dan dalam strategi, memerlukan TARBIAH  !

wallahu'alam

p/s : misi ini mesti selesai ! habiskan baca dan parktik !
p/ss : misi projek star dengan sepupu... in progress

Wednesday, January 2, 2013

Segmen : Terjah Tahun Baru AisyahHumaira'

assalam.... lagi untuk segmen....
lupa pula.... selamat ye akak niera...
semoga bahagia dunia akhirat !
dulu ana join segmen akak ni jugak..
>tekan sini link segmen dulu< 
masa tu akak ni tak kahwin lagi tapi sekarang dah kahwin
dah berpunya pada yang satu gituuu... trademark akak ni :
"berdirinya setia disisi suami"

dan ana nak bagitahu..
 akak ni famous dalam dunia blog dan 
mungkin di kalangan kawan-kawan ana...
^_^" asif jiddan ya ukht munirah !
saya promote cite akak niera dan zauj 
sebab nak bagitahu yang cinta lepas kahwin memang terbukti terbaik
ISLAM IS THE BEST WAY !
"cinta selepas kahwin"

wallahu'alam

p/s : ukht munirah.. muka zauj akak ada iras-iras kawan ana ! ni link dia...
>tekan sini<
> sini pun <





"Segmen:Pencarian Bloglist Januari 2013 Blog GPP"




assalam... sementara ada masa ni...

join segmen ! jom2... kita kenal2 rakan blogger yang hebat !
mantop depa nih !
hehe

terjumpa kat blog pink akak ni...>tekan saya<


jom baca syarat segmen ni :

Syarat penyertaan:
1)Mestilah follower blog GPP.
2)Buat satu entry yang bertajuk "Segmen:Pencarian Bloglist Januari 2013 Blog GPP"
3)Copy & Paste kan banner di bawah ini di dalam entry penyertaan.


4)Nyatakan azam tahun baru di dalam entry korang .
5)Selesai semua langkah di atas,publishkan entry dan hantar link penyertaan di ruangan kotak komen entry ini sahaja ..

Dan jangan lupa !!
Follow dan like sponsor segmen(Wajib):
1) (DEDEQ)2) (HUDA)3) (PAGE GPP)
Hadiah menarik untuk di menangi:
1)1x Domain
2)4x Topup
3)5x Bloglist Kekal
3)4x Review Blog

ok. saya jawab soalan akak ni... azam ?
# nak tingkatkan apa yang patut semestinya solat kena cukup ditambah dengan solat sunat seperti solat sunat rawatib !
# perbanyakkan amal soleh... kita tak tahu amal kita diterima ke tidak tapi yakin allah ada bersama kita.... in shaa allah ! allah tolong ! allah kan maha mengetahui !
# nak pergi trip ke kedah naik bas ... in shaa allah bulan jan ni..*merantau*
# yakin ! allah tak beri apa yang kita minta kerana allah lebih tahu yang terbaik untuk hambanya !
# nak sangat buat terbaik untuk mak ayah !
# nak jadi lebih baik dari sebelum ini .. in shaa allah.. mohon allah redha perjuangan ini !

wallahu'alam...

p/s : sebenarnya saya ganti hutang yang tak pergi melawat masa segmen kak niera ! sebab masa tu sibuk nak exam spm 2012... ^^" maaf !






















trip for them !


* mood exam kan ? fight ! chaiyok !*

assalam semua... again.. again... and again....
sebenarnya... 
jalan-jalan kat blog senior yang memang mantop dan lama tak ketemu 
dengan kak-kak yang memang sentiasa segar dalam ingatan ini dan yang jauh...
memang menjadi kewajipan ana untuk menjejaki mereka sebab mereka

mereka kan senior jadi lebih berpengalaman berbanding ana yang baru nak menginjak 18 !

nanti kan nak masuk universiti, nak pergi oversea ^^"

dan memang ana suka mengetahui perkembangan mereka-mereka semua..
espeacially yang oversea !


ya allah....


kalau tak dapat pergi... biarlah aku bermimpi sahaja pun jadi ! tapi hati tetap nak pergi !
antara blog yang biasa pergi kalau ada kelapangan... majornya kakarians !
hehehe....
 macam nak promote saja ! bukan la nanti sesiapa yang baca boleh tekan-tekan
senangkan mereka-mereka

senior fatimah azzahrah
senior hamizah
senior aqilah humaira
senior syed
senior khairul
senior wan nur hanis
senior syarafi
senior musfi

p/s :
*apsal selepas siap semua ni ? major yang memang duk jauh ? 
ke memang yang duk jauh suka mencurahkan idea mereka di laman sesawang ini 
ada chance nih... hehe?* yang pasti semua ada bakat masing-masing... semoga allah rahmati 
senior-senior sekalian... kalau tak silap semua sedang FIGHT ! exam kan... allah yubarik !





news joB !



assalam readers... aiyoooo... *bukan ke dah ada kat atas ? bior laa... bukan sokmo camni ^^"*
selepas semua pergi sekolah selepas dapat job dari ayah ! nah ambik ! sebab duduk rumah dapat kerja..
kerja apa ? kerja pejabat... rasa macam setiausaha la pula...  dialog :

ayah
me

nanti taip kertas kerja nih...



nape bah ? taip ? bereh2.. mane nya ?



nih ! ambik pastu buat columm dan taip sebijik camni ....



orhhh.... ok ! nanti kak yang buat !

lumrah bila duduk rumah ! yang lain mamcam mana? yang berumur baru nak menginjak 18 tahun yang tak pergi plkn ? amacam awak -awak semua ?

ok ? ke ko ?

bersyukurlah dengan apa yang ada... mungkin duk rumah awak semua boleh kutip semua masa ini untuk tolong mak ayah mana tahu lepas ni awak merantau jauh ke ? pastu mana tahu pergi OVERSEA !
i always dream it ! amin !...

wallahua'alam..... 



Tuesday, January 1, 2013

yakin allah ada !





Bismillahirahmannirahim.... ya allah... masih lagi diberi idea oleh allah untuk menulis malam ni... mungkin ini cara allah untuk hambanya menolong sesama hamba yang lain... allah itu maha berkehendak 
"kun fayakun " sekarang, tadi selepas solat isyak .. hati ini terdetik... kenapa allah sering menguji hamba ini sebab allah nak tengok pergantungan kita padaNYA banyak mana ? sikit ? ke banyak ? in shaa allah kita buatlah amal soleh! allah akan tolong kita untuk dekatkan diri padaNYA... sebab allah maha pengasih lagi maha penyayang ! kena yakin dengan sifat ini.. allahurobbi !


umairah ! 
awak kena yakin pintu taubat sentiasa terbuka  !
 yakin allah ada ! allah akan dengar bisikan hatimu!


alhamdallah ! allah menggerakkan hati penulis untuk berzikirlah ! yakin hatimu akan tenang ! betullah !
hati makin tenang selepas gusar atas semua ujian yang menimpa.. sekejap je allah bagi dan terus tukarkan kepada bahagia yang hanya allah dan penulis sahaja tahu.... anda semua yang membaca boleh cuba!
cuba dan terus cuba sebab niat nak cuba tu petanda allah sayangkan kamu ! dan mahu kamu berharap pada allah semata-mata !  







wahai sahabat-sahabat sekalian termasuklah awak umairah ! bangun dan yakin allah ada !
pintu taubat sentiasa terbuka... jangan sampai kiamat baru nak bertaubat... semua terlambat !
jangan bertangguh taubat ! kita mungkin taubat tapi tersasar terbuat juga walaupun mainan perasaan hati ! 



ye ! hati ! allah adalah pemilik hati kita ! jadi pada allah kita minta supaya allah jaga hati kita untuk yang jodoh yang allah tetapkan untuk kita ! jangan segan nak bermohon ! lebih-lebih macam ana ! sekarang umur nak menginjak ke 18 tahun... kita tak tahu macam mana ujian selepas ini ? hebat ke? kuat ke? sebab tu kita kena berdoa dan berusaha  !


p/s : semua batch 0812 dijemput baca... dan semua tautan kasih ana ! semua kakarians
p/ss : sebagai nasihat dari ana yang lemah dan selalu jatuh ! sama-sama kita bangkit !
p/sss : nanti jangan lupa komen dekat chatbox blog ni tau ^^" uhibbukifillah

warning ! bersyukur !


assalamualaikum awak-awak semua.... 
mendoakan kalian dari jauh sebab kita umat islam bersaudara !


Bismillahirahmnirahim... alhamdulillah... allah gerakkan hati untuk menulis... semalam dah buka blog pastu login tapi.. tapi tak ada idea... pusing-pusing blog tautan kasih ana... tetap tak tau nak isi apa? nak tulis apa? 
nah sekarang allah dah gerakkan hati ! hati saya kata ! afiqah umairah ! awak kena tulis sebab ianya kena berkongsi dengan apa yang awak rasa.. yup ! selepas siap kemas meja makan dan semua nya... basuh dan kenyang perut... alhamdallah ! sesi menulisnya cenggini :



setiap kali tengok kawan-kawan yang beli barang baru ke ? pergi mana - mana ke ? pastu diaorang berkongsilah di blog... facebook. habis-habis yang famous tuuu ape hah ? instagram kan ? alhamdallah ! mereka buat macam tu at least kita tahu perkembangan mereka , tahu mereka sihat , tahu family dia berapa orang , betul tak ?




pastu mesti hati kita berbisik, camni : sedapnye dia... bestnya dia... alaaa... biasa la dia keluarga senang ! camtu.. camni.... dan macam macam la...baik kita fikir semula , kita , ana .. awak.. awak yang pakai baju merah tuu .. hehe :D jangan marah ! kita istighfar banyak-banyak.. nah memang ini kebiasaan yang berlaku sebab ana pun pernah merasainya.... 



ok ! konklusinya... kita set mind camni... 
ya allah.... aku ada keluarga disisi patutnya bersyukur ! tengok palestin gaza.. semua kena bom ! habis ranap.. habis hancur ? awak ? semua ada... pastu aku patut bersyukur dapat buat aktiviti bersama keluarga walaupun tak pergi dalam negara pun at least ada hikmah ! rasa manisnya bersama ! kalau orang yang kena bom ? macam mana ? wahai hati dengarlah... ini memang bicara penulis sendiri.... bersyukurlah umairah ! bersyukurlah awak-awak semua ! 


p/s : muhasabah bersama ! semua batch 0812 dan kakarians dijemput... nak sebut semua ! ramai sangat la 
p/ss : semua ini tulus dari hati yang menjana akal untuk mengarah ! tulis umairah ! taip !
p/sss : kalau rajin nanti tinggal komen kat chatbox blog ni tau ^^"






cOming !

gambar last berpagi di smkaka ! believe it !
engineering drawing's paper
Bismillahirahmanirahim.... ya allah.. cepat masa berlalu.. esok dah 2013... hurmm... masih teringat dulu pernah post tak ready nak form5.. now? esok umurku 17 tahun 8 bulan not 18 tahun tau...esok semua pergi sekolah termasuk adik-adik kecilku.... mesti esok seperti biasa perhimpunan pagi setelah lama bercuti... yuhuu.... pastu pengawas kena kerahkan tenaga supaya smooth ~...
miss that moment ! haha, actually nk post kisah hidup dari form 1 sampai form 5 tapiii.... 
jari ni belum tulis lagi kat wall post... aiyooo... camne ? perlu atau tidak ? tapi ana nak kongsi kisahnya disini... mana tahu kut-kut ade yang sahabat ana dari batch 0812 datang ziarah ke ? mengharap :P
kantoi ! tak pe la bukan selalu mengharap ~
fyi..... kisah semua tu dalam proses, in shaa allah minggu ni PUBLISH ! aik? macam dalam cite movie
ISTANBUL AKU DATANG ! sedap jugak cite tu... macam kartun... hehehe..
p/s : wan afifah datang tinggal komen kat chatbox blog tau
p/ss : sesiapa rasa dia batch 0812 smkaka or kakarians.... welcome here !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...