status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Sunday, June 17, 2012

sekejap je.... fighting ! !


assalam..... alhamdulillah.... masih segar menulis disini
masa untuk sekejap saja.....
menolong sahabat saya untuk pertandingan debat bahasa arab...

selamat ye aisyah... hamidah .. husna... hanis....

semoga kalian terus menaikkan bahasa arab ini....

salam lillahitaa'ala....

p/s : terima kasih yang follow saya.. semoga manfaat disini....insyaallah 

wallahu'alam...


Friday, June 8, 2012

menderma?



[Barangsiapa membangunkan sesebuah masjid dengan tujuan 

semata-mata kerana mencari keredhaan Allah S.W.T., 

maka Allah S.W.T. akan mendirikan baginya satu binaan 

yang seumpamanya di dalam syurga]. 

( Riwayat Al-Bukhari .........jom menderma ! ! ! !

salam kasih..... tadi jejalan kat wall facebook.... then saya pun terbaca satu post ni ..... jom menderma...
tekan link tu dan keluar la gambar masjid... aduhh... macam mana bantuan saya nak salurkan ? ? itu pertanyaan saya yang first sebab saya takde duit yang banyak nak menderma untuk pembinaan masjid tersebut... nak tahu lebih lanjut.. tekan gambar kat atas nih... 

fuhhh... satu saya puji ni tau... bukan main agi ada blog masjid tuu.. bagus ah yang buatkan blog jadi senang nak masukkan ke laman-laman sosial sekarang ni kan... sekarang semua maju... kek pon jual kat internet... 

ok.. sekarang yang utamanya ialah.... mintak tolong siarkan atau sebarkan di blog anda.. 


sekurang-kurangnya kita menjalankan tanggungjawab kita sebagai umat islam dengan membantu menyebarkan hal ini.... wallahu'alam..... biiznillah.. allah yubarik ! !

p/s : kalau kita singgah dimana-mana masjid.. mendermalah jika kita ada duit masa lalu depan tabung tersebut.. ingat walaupun 20 sen atau 5 sen sekalipun kalau menderma allah tetap akan menghitung amalan hambanya walaupun sebesar zarah....

Segmen : Follower Pilihan Niera

 
 
  
 
kembali lagi.... sekarang saya nak sertai segmen ni pula.. 
 
ye la esok balik asrama
 
jadi sementara ada masa ni join la sekejap... hurm...
 
sebenarnya ni saya tertanya kenapa nama link ukhti ni camni ?
 
http://aisyahhumaira99.blogspot.com/  ???
 
tapi ukhti ni bahasakan dirinya niera.... 
rupa-rupanya namanya nur amalina munirah ...owwww...
*maybe akak ni mengagumi isteri rasulullah solallahu'alaihiwassalam*
 
selamat ye ukhti.... fii aman allah  
 
wallahu'alam.... 
 
p/s : selamat berjuang semua ! ! lillahita'ala
 
 

selamat berlaku....

 
 
assalam semua.... hehehe.. walaupun yang atas ni dah ade tapi dah terbiasa kan .. 
dulu takde sekarang ada..... 
 
selamat sudah diri ini melaksanakan misi...
 
syukur sesyukurnya.... semalam tngok cite nada cinta an....
 
ingat ayat ricky camni :
 
walaupun harapan itu tipis tapi kalau kita yakin.. harapan itu bisa jadi besar,
 
semalam habis bersungguh-sungguh *hehehe* apa yang nak dicapai dan alhamdulillah...
 
chemis done...
 
quran sunnah done
 
bahasa malaysia done
 
mini note or syariah islamiah done... 
 
now..... friday .... tomorrow saturday.... hurm
 
back to hostel ^_^" 
 
smile =) 

Monday, June 4, 2012

hadis...

assalam... saya sampaikan apa yang mampu.... jom sama manfaatkan...


Al Imam Al Bukhari telah meriwayatkan hadith di dalam Shahihnya (2585), dan hadith ini memiliki hadith-hadith pendukung yang lain. 

Dari ‘Aisyah R.Anha , beliau berkata : “Rasulullah SAW menerima hadiah dan membalasnya.”

Dan di dalam Ash Shahihain (Shahih Al Bukhari dan Shahih Muslim) dari hadith Abu Hurairah R.A, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW apabila diberi makanan, beliau bertanya tentang makanan tersebut, “Apakah ini hadiah atau shadaqah?” Apabila dikatakan, “Shadaqah” maka beliau berkata kepada para shahabatnya, “Makanlah!” Sedangkan beliau tidak makan. Dan apabila dikatakan “Hadiah”, beliau mengisyaratkan dengan tangannya (tanda penerimaan baginda). Lalu beliau makan bersama mereka. (HR. Al Bukhari [2576] dan Muslim [1077])

Dan Rasulullah SAW telah bersabda :
“Hendaknya kalian saling memberi hadiah, niscaya kalian akan saling mencintai.” (HR. Al Bukhari dalam Adabul Mufrad, lihat Shahihul Jami’ [3004] dan Al Irwa’ [1601])

Rasulullah SAW juga bersabda,
“Penuhilah undangan, jangan menolak hadiah, dan janganlah menganiaya kaum muslimin.” (HR. Ahmad, Ibnu Abi Syaibah, Al Bukhari dalam Adabul Mufrad dan Shahihul Jami’ Ash Shaghir [158])
sama-samalah kita saling menghargai sahabat kita dengan memberi hadiah... walaupun sekadar senyuman manis untuk sahabat kita.... kita bertemu kerana allah dan berpisah kerana allah juga...

wallahu'alam... sumber dari muslim__24jam *tak rugi singgah disana*

hadis palsu...

assalam... jom baca ini untuk manfaat kita bersama...

sedikit perkongsian pasal bulan rejab ? ? ?


c. Berpuasa hari pertama atau yg lain sama sahaja fadilatnya.

Berkata Al-Saqr lagi bahawa:
“Amalan Saleh didalam bulan Rejab adalah sebagaimana ganjarannya didalam bulan-bulan Haram, yg didalamnya terdapat puasa, SAMA sahaja [berpuasa] hari pertama atau pun hari akhir. Berkata Ibnu Hajar : ‘Sesungguhnya bagi bulan Rejab tidak terdapatnya hadis mengenai fadilat khas berpuasa, tidak terdapat yg Sahih atau Hasan’. “

Beliau memetik beberapa hadis da’if dan palsu, diantaranya ialah:

i.“Sesungguhnya didalam syurga ada sebuah sungai yg dipanggil Rejab, warna airnya sangat putih dari susu, manisnya lebih manis dari madu, barangsiapa yg berpuasa sati hari dari bulan Rejab, maka Allah akan memberi ia minum dari sungai itu” – hadis ini Dha’if. 
ii. “Barangsiapa berpuasa sehari didalam bulan Rejab seolah-olah dia berpuasa satu bulan, dan siapa yg berpuasa didalamnya 7 hari maka akan ditutup 7 pintu-pintu neraka, dan barangsiapa yg berpuasa 8 hari maka 8 pintu-pintu syurga akan terbuka, dan barangsiapa yg berpuasa 10 hari, maka akan digantikan dosa dengan kebaikan” – hadis ini Dha;if. 
iii. Terdapat sebuah hadis yg panjang mengandungi fadilat berpuasa rejab menurut hari, dan didalamnya terkandung matan :
:”Rejab bulan Allah. Sya’ban bulanku dan Ramadhan bulan umatku” – Hadis ini palsu.

untuk penyambungnya anda bolehlah pergi ke blog ini...tekan saya 
semua ini sumber dari wadi...


wallahu'alam ^_^"

big mission ? ?

google*

Assalam....rindu saya pada sesiapa yang pernah hadir dalam hidup ini.. alhamdulillah...
manfaatkan cuti ni sekemas-kemasnya ... now i want to talk about mission.. wooo..


*selamat membaca post saya yang ini dan ini ...
 insyaallah ada manfaatnya walaupun sedikit*

a big mission must be accomplished before comeback to hostel... my second house... 
hurm... i think this way i can achieve my mission.. hahaha... *amacam speaking ?*

أنا أحب أمي وأبي وأنا لا يجب أن نعمل بجد في الدروس
ana uhibbu ummi wa abi jiddan wa ana la ujibu an na'malu bijjidan fi alddruss....
saya syg ibu dan abah dan saya kena belajar bersungguh-sungguh...


kadang speaking dan arabic ni bagus sebab tahu jugak yang kite boleh berbicara berbagai bahasa...


okey...  my mission are :

  • i want to finish my mini notes..that note about syariah islamiah .. it can help me for the future on SPM 
  • second. i want to settle all holiday packages before this friday 8 jun 2012..
  • third, i want to renew all my energy for study on this sunday 10 jun 2012
  • lastly,i want to help my mum and dad because when i in hostel.. i can't help both of them... so.. with this holiday can make me to collect free "pahala" and strives for mardhotillah and simplify my job as student to help islam ... islam is high and no higher it

biiznillah... bissmillah... lillahita'ala.... 


allahumma yassir wala tu'assir...amin..
permudahkanlah urusanku ya allah...

wallahu'alam..

p/s: izinkan saya menghilangkan diri dan merehatkan diri dengan kerja dan misi ini... nantikan insyaallah post saya jumaat nanti... insyaallah.... doakan kita bertemu.... selamat bercuti...
p/ss : selamat buat semua yang pernah hadir dalam hidup saya serta semua tautan kasih saya di alam blog..
allah yubarik ya muslimin wa muslimat....

Segmen Cioccolato World | Tambah Follower Blog & Twitter


assalam.... hurmm... 
hari ni saya rajin nak join segmen nih... huhu
unik betul blog tuan tanah blog nih..

tekan je banner kat atas tu... 
nanti dapatla pergi ke blog colato world

sekadar suka-suka sahaja... 
buat yang follow blog ini... harap-harap anda mendapat manfaatnya
insyaallah ada keberkatan..

salam ukhwah lillahita'ala

Sunday, June 3, 2012

"Segmen : Ain nak review blog korang"



assalam... kali ni sesaja saya nak join segmen ukhti ain nih...
nak pergi blog kak ain nih.. korang tekan banner kata atas nih..

blog akak ni pink wooo... pastu ada tutorial...
kalau tak silap .. saya macam dah pernah pi blog akak nim.. hurmm tak ingat bile sebab
saja menjejak blog yang ada tuto nih... 
ye la kite pun kurang arif pasal blog ni.. 
kena la rajin jejalan kat tuan blog yang pandai2 ...

ok... untuk memeriahkan lagi saya nk tag member blogger yg lain
iaitu




Friday, June 1, 2012

piccasque

assalam
jom ! dalami apa yang tersurat dan tersirat 


solehahkan diri kita insyaallah soleh yang akan allah tetapkan...
itu janji allah...


cantik.. sopan.. manis...tenang


lepas nikah ... halal... 

wallahu'alam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...