status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Tuesday, August 26, 2014

kadang...

kali ni sahaja,
menangis,
come on mairah ! 
ini baru permulaan, janganlah...
banyaknya benda nak selesai,
kadang sampai satu saat,
pipi panas,
air mata keluar.
fullstop.
JAM 2335
260814

qowiy mairah ! ! ! 

Sunday, August 24, 2014

listed 24082014

Assalamualaikum !
hai ! semoga semua sihat dan yakin Allah sayang kalian :) 
rindu sahabat semua ! ehh... awak semua pernah rasakan ??  eheh ~
sebelum tuh, ambik semangat sikit ! nah gambar !


yes.post ni kena ringaks dan padat, Allah.. masa makin mampir untuk pulang ke micet. bukan tak suka cuma ... ahhhhh... tak suka perasaan ini. iaitu sedih. sedih nak tinggalkan rumah. pastu dengan perasaan bertarung nak masuk belajar balik. iye saya tahu kita nak pergi buat benda baik. kenapa nak takut... fuhh peluh dahi* 
tapi aku manusia biasa, kadang teguh, kadang lembik semacam... *emo ke mairah ? ehh takk ! jujur jauh dari sudut hati 360 darjah aku eager be at micet ! tapii... ada juga tapi nih... mairah ! please, masalah kamu jika besar sekalipun tapi kamu punya Allah yang Maha Besar kan ? lupakah ? 
- sedih T_T * terharuuuu...
dah dah, list dulu apa yang nak buat tuh, banyak cakap nih ! ...
  1. kemaskini modul strawberry gundah ceria *penting tau !
  2. update email with those... 
  3. urusan mara tu semua, 
  4. kemaskini barang keperluan bukan kehendak *harapnya tak banyak !
  5. sediakan mental dan fizikal... ohh dan rohani mairah ! lagi penting !
  6. astaghfirullah... kerja tu tak siap lagi... dah baca cuma soalan tak jawab. sila jawab mairah !
  7. banyakkan berdoa supaya Allah permudah urusanmu, hadapi dengan tabah, senyum :)
  8. target habiskan sebelum 18 pergi. yes, i almost 19 soon. makin dekat dengan mati.
  9. ...................cukup lah..
okay, arasso ! till we meet again, insyaAllah, ada post untuk terakhir kali sebelum pulang ke micet ! doakan kami, kami minta maaf sepanjang kenal. dan kami mohon halal semua neh. kami maafkan semua yang kenal mahupun tak kenal. dan kami halal semua.


 jiwa yang memberi lebih tenang, jadi memberilah ! - by ruhul_jadidah


ingat tu ! kami manusia biasa tau  



ilal liqa'
loves, afiqah umairah.
24/08/2014
JAM 1633 

Monday, August 18, 2014

throwback part two :)




Assalamualaikum !
Alhamdulillah, kita bertemu lagi :)
kali ni tetap untuk lontar balik, ini dikira yang ke dua la pulakss.
ohye, sahabat semua, pernah ta picit kaki ayah awak semua ?
hari tu, adalah ayah penaip minta tolong,
tiba tiba, penaip pipi panas bila melihat kaki ayah,
mana taknya, kaki inilah yang mencari mencukupkan keperluan dan kehendak keluarga,
ya, ayahku dah berusia 50 an dah meningkat ke arah kurang sihat,
tak gagah dah, nak agnkat benda berat dah tak lalu,
ohh, panasnya pipi !
moga kita dapat berbakti dan selalu doakan ibu dan ayah kita. itu sahaja kali ini .
till meet again.
arasso !

lupa, kami nak kirim gambar raya  1435 Hijrah


ni ayah dengan anak lelaki, masa ni kamera shot banyak kali dan abang sulong tu pose kemain ~
ni lah puan zalikha dan encik miohamed :)
abah jarang nak senyum :) part ni memamg kena rakam.. abaikan gambar yang berayuh tuh, ohh iye, itu tuan punya blog.. rare ~
sekian.


Thursday, August 14, 2014

throwback part one :)

Assalamualaikum !
hai bloggers *lambai tangan sikit..
apa khabar semua ?

even blog ini agak senyap, pastu tetiba meriah, dan senyap balik, tapi nevermind, penulis tegar blog tidak kisah, if ada yang benefit, maka ambillah, maka copy and paste ! ehh, bolehkah ? ini semua milik Allah, tapi if penulis ada buat gambar yang kawai dan doodles superb tuh, credit lah sikit, niat credit itu untuk mudah tersebar, biar lagi ramai yang guna dan manfaat tu tersebar... hatta sampai brunei, finland dan juga cordoba ! ewaahh...
actually, tak tahu la nak lontar balik apa ?
sebenarnya 8 bulan kat rumah itu sekejap,
nikmat sakit 4 bulan itu sekejap.
nikmat sihat banyak tahun itu sekejap.
namun jangan disia-siakan hatta jika sakit.
jika tangguh semester belajar pun , jangan sedih umpama air mata darah. tak boleh.. tak boleh..
kena bangkit balik. kena yakin balik, Allah yang atur hidup ini. sejak dari azali lagi. Allah dah susun. 

bawak bersabar. ewahh.. sabar susah laa broo ! 
ada broo bilang sabar itu senang ?
-tersedak ! @#$%^& 
sabar je kunci nak berjaya. eeceewahh... 
tak percaya ? cubalah sabar. tak menjadi cuba lagi dan lagiiii !
insyaAllah Allah tolong. tapi, sabar sabar pon, bawak bersolat. bawak semayang orang kata.
atau bahasa best, bawak bersujud. sujudlah kepada Allah.
menangislah dalam sujud, seusai kamu bangkit dari sujud dengan kehangatan dari air mata. kamu akan rasa semangat baru... percayaalahhh...
tetiba penaip merindui saat kaki disimen, nak tahu cerita tu, klik tab memories sebelah kiri blog, bawah tab gegula hangat :) masih ada masa jika ingin nak tahu. yang bulan mac punya post ! okeh. malas cakap banyak, tahu.. dah bosan baca.eheh..

p/s : doakan kami tau, kami nak masuk belajar dah. kami tahu kami kuat sebab tu kami diuji oleh Allah tapi kami ini manusia yang punya hati yang punya sudut 360 tepat, kami punya perasaan risau. kami tahu kami lemah tapi kami akan berusaha kuat lillahitaala :)


senja di unikl micet


wallahualam

tulus kasih,
kami sudut 360 tepat !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...