status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Saturday, December 26, 2015

Bakal dirindui..


setiap hari aku hitung,
berapa hari lagi masa aku dengan mereka semua, 
sedih. sangat sedih. 
sebab tu study week aku tetap dirumah, 
tidak mahu berganjak walau sejenak. 
sebab aku tahu, 2016, 
mereka dah tiada bersama dalam rumah tn6 ini,
ya Allah kuatkan aku semester depan


emosi tiba-tiba,
angin, bawalah air mata ini pergi,keringlah wahai air mata. 


isnin ni insyaAllah bakal final, 
moga kuat mairah. pastikan terbaik dan lebih baik keputusan kali ini.
sem lepas dah cun!, kali ni kena banyak cun ! 
berusahalah bersungguh. 
 petang yang hening, bunyi angin kipas sayap tiga.
maira




 

Saturday, December 5, 2015

mana masa mu?




mana pergi masa 24 jam nih?

-lemah rasanya..

moga masa itu berlalu dengan kebaikan dan Allah redha..

pesan dia,

-isbiruu
-wa sobiruu
-wa robituu..
panas pipi, bergenang mata, 

lupakah aku, semua ini milik tuhan..

ampunilah dosa kami Allah.

credit : RuuhulHubbi


road to mini project,
road to test 2
road to final 


afiqah umairah

Saturday, November 7, 2015

Cara nak membalas cinta.

Bismillah!

alhamdulillah, bernafas lagi afiqah untuk kali ini. 

maka nikmat mana yang afiqah dustakan?

Allah, 

moga sakit ini makin dekat dengan Allah,

sungguh aku takut sakit ini menjauhkan aku dariNYA 

wa nauzubillahi min zalik.


maka apakah celoteh afiqah kali ini?

pejam celik dah minggu 8 berlalu, 

maka masih berbaki  6 minggu nak sem 4 habis,

sem 4 ini bagi afiqah agak hectic, 

afiqah tak tahu hectic atau exhausted dari segi mane tapi afiqah merasainya, 

dan dia perlahan-lahan pujuk hati supaya bersabar dan banyak berdoa dan solat.

apa-apa yang datang semua dari Allah,

sungguh, masa dan tenaga ku milik Allah setelah terpatri ikatan dari sekolah tarbiah kuala abang akhir tahun tingkatan empat mulia bestari tiga.


ingin aku petik kata-kata daripada adikku di unikl micet;

kak maira, azie ingat satu ja yang ayat ni sentuh hati azie selepas dari kejadian di Johor itu;

"setelah kita berikat, maka masa kita bukan milik kita tapi milik Allah"

lalu mengalir airmata afiqah, adik ini lebih hebat dan lebih semangat,
maka atas sebab apa afiqah nak mengalah ?

atas sebab apa afiqah mahu berputus asa.

sungguh afiqah sangat kena bersyukur dikelilingi adik adik yang kuat semangat dalam jiwa mereka ini...


nanges di sudut hati afiqah.....

Allah, aku rindu mereka,

mereka adik jika diukur usia, 

tapi masa aku di semester nih banyak dengan mereka,

aku sudah anggap mereka sahabat.

ehh malu pulak afiqah nak mengaku tapi itu hakikatnya..

masyaAllah ! hebat aturan Allah untuk dia yang bernama Afiqah Umairah ini.


Allah summa Alhamdulillah..

nanges lagi...
Duhai, 
adik-adik, jika suatu hari nanti adik baca picisan ini,

maka berbanggalah kerna berjaya masuk dalam hati afiqah umairah,

dimana afiqah umairah berasa dia sendirian,

tapi Allah hadirkan adik-adik untuk melengkapi afiqah umairah..

wahwah, ayat akak afiqah umairah nih kemain..

maka bakal bermulalah sis afiqah kena siapkan mental dan rohani untuk sem hadapan tanpa sahabat seumur roomate dia yang dia sayang dan sahabat satu batch yang lain..
kuatkan aku ya Allah ~ 
maka ada satu sahaja cara nak membalas cinta mereka ini, 
aku hanya mampu terus-terusan berdoa untuk mereka. 
kan itu lebih dekat dan meresap dalam hati.
dalam rabitah ku menyebut namamu..
nanges. 
 jiwa hijau semangat merah.
ruhul_jadidah 
 
credit : sumber

Monday, September 21, 2015

nafas baru afiqah.

Assalamualaikum and hai !


lama masa berlalu, sekejap je dah masuk minggu ketiga. 

jadi masih berbaki 11 minggu kan?

haha..

dah menghitung hari nampaknya..

semalam terkeluar dari mulut yang akan tamat diploma
dalam masa lebih kurang 6 bulan camtuh.


haih.. 

masa cepat berlalu,

dah nak habis, sikit je lagi, kena kuat mental, fizikal dan rohani.

sem ni dah masuk kos yang dinanti iaitu makanan, mohon ya ni bukan masak masak okay, ni ilmu biology tau sikit sikit... Allah permudahkan aku untuk menuntut ilmu baru ini.. mana nak dapat ilmu lukisan kejuteraan dalam ilmu biology nih.. Allah...


nanti sambung balik.

insyaAllah.


p/s :  saja update sebab tahu ada yang stalker. kehkeh... 

fi amanillah sahabat sana !

Saturday, August 22, 2015

le family MSW

Assalamualaikum, again meet on post.
yeahh currently ,
i am  little bit busy dan membusykan diri tapi takda la sampai takdak masa untuk myselft right?
i am just thinking about titik pertemuan,
this is aisyah rashid told me about 3 month a go... lama kan ?
hehe.. well apa apa yang penting ni sis ingat..

moga kamu membacanya, tak sekarang tapi mungkin suatu hari nanti. right?

kadang aku terfikir, biarlah penat lelah ni Allah kira, kira untuk manfaat mak ayah aku yang hantar aku ke SMKAKA dan UNIKL MICET, moga Allah limpah rahmat dan pahala dengan segala apa kebaikan yang aku lakukan. hanya itu. dah cukup. bahagia.

ok let pic show right?


teha dan adik mira


dari kanan, iqbal, imran, ilmee dan irfan

dari kanan, haihh.. iqbal, abah, cikgu mohamed, afiqah dan fatihah

garang kan abah? tapi baik. serius !

dari kanan, imran dan ibu, cik zalikha

sis letak sebab cun ! hahaha

last one, ilmam.. complete seven siblings.

ada aku kesah... haha.. adik oi, jadi la gambar nih..
ni adik tau tapi macam abang jugak sebab selalu bawak aku ke mana mana, thanks adik !


tamat...

selamat hari lahir abang!

selamat hari lahir abang long !

mesti yang baca blog ni macam, ehh sejak bila main abang-abang nih..

sis ade dua orang abang tau ! pastu ade tiga adik lelaki. 
ramai kan bodyguard ? 

selamat hari lahir abang weh,

dah la tu main main, jaga mayang, solat jaga, nak kerja kan nanti. kan nak kawen dengan anak orang tuhhhh... ingat takkk... haha

kakyang doakan, awak cepat-cepat habis belajar, cepat cepat kerja dan cepat cepat kawen. awak kan 24. 24 katanya muda lagi.. jangan la lambat kan adik langkah bendul kan.. hehe.. takde lah... moga impian mu tercapai, walau apa pun along adalah lelaki yang kakyang percaya dan sayang selepas abah. sayang abang weh. sapa tak sayang abang sendiri oii ! 


yang pelik sikit tu, dia laa abang sulong... hehe.. part of familymsw.

Friday, July 10, 2015

23 Ramadhan 1436H, Jumaat

credit : tumblr

credit : tumblr



"may Allah grant happiness for those who are really seeking forgiveness"
#zineruhuljadidah

 Assalamualaikum and hai !!!

last but no least !

may Allah ease your way sahabat ~


just for information !!

please, i am not asking popularity ok ? 
this is bcoz, i think this is my wall blog as well  . smile.
forgive me.



for now, my smartphone had problems, 

NO whatapps for now. i felt like heaven ! seriously tau ! 

-nikmat masa lapang itu ujian right?

u may contact me at telegram as u know telegram can install at laptop. smile.

u also may contact me at facebook, just direct message me. smile.

u also may contact me through twitter - @afiqahumairah

u also may contact me at my active mail - umairafiqah@gmail.com

lastly, u may comment at my post. on this blog ok? i will check it !

mucho gracias sistaa and brotarr... 

ilal liqa


i cannot wait see u may little cousin, muhammad zaidi. insyaAllah will raya at perak !







Wednesday, June 17, 2015

tips ramadhan ! ! enjoy it ! !


credit : hamba

ramadhan coming !


 
credit : tumblr



credit : tumblr


credit : google


Summa Alhamdulillah.
ramadhan bakal menjelma lagi berapa jam.
maghrib ni terawih kan?

moga unibessiti ramadhan kali ini lebih cemerlang !

aku rindu umairah yang dulu.
aku rindu afiqah yang dulu.

mana pergi semangat mu?

kembali lah bersujud.
kembali lah kepada Allah.

setiap detik hidupmu Allah sayang.
Allah sayang kamu wahai afiqah umairah ~





adakah perlu ? entah ~


credit : tumblr


kadang aku rasa nak berhenti..
semakin lama aku baca imbasan lama post..
aku rasa macam tak berguna.


mungkin aku perlu berhenti menulis.
kerna apa yang aku taip..
akan berlaku kepada aku..


tapi kalau berhenti..
siapa yang mahu menyebarkan amar maaruf nahi mungkar ?


aku runsing.
dunia ni sakit.
dunia ni masalah.

aku lelah.
aku penat.


moga kuat sri kandi muslimat tangkas~

Sunday, June 14, 2015

i am back ! !

Assalamualaikum..
haii ! lamanyaaa tak blogging ~ 
banyak benda nak settle.

many things to do for this 2 months holiday.
yang pasti before return back to micet.
spend good time with le family :)

bdway,

tahniah adik2 spm 14 yang dapat sambung belajar mana-mana sekalipun.
ingat, ini permulaan baharu. betul niat dan selamat menempuh dengan kuat dan tangkas ~ 


banyak benda nak ceghite.. pasai micet ade, pasai sahabat ade, pasai adik-adik usrah ade, pasai family besar micet ade, pasai housemate ade.. haihhh kita kumpul simpan kat draft..after that baru release post. 

doakan sis berjaya ye ! 


lillahi.

umairahmsw.

pss :

counting ramadhan.

marhaban ya ramadhan... marhaban ya ramadhan.

throwback for this sem until mid sem. 
next post insyaAllah half mid sem left.  


before start for new sem JAN 15
got WARDED for 5 days in HSNZ..




opening new sem with daurah.
refresh about tajuk-tajuk usrah after 3 weeks holidays.




usrah with intake Jan 15.
with fresh naqibah. pilot and co-pilot there :)




akaks fyp degree



one of my lovely ninja. eheh.
date while have a little time before return back from midsem.


getting new akak ipar on my cousin's wedding



this legend photo while form 4.
lawatan Badar Dan Kerohanian SMKAKA



Thursday, January 29, 2015

bermulanya sem baru

Assalam !
hai !

kemain rancak :)

hurmmn...

sem depan merupakan banyak berubah,
tak banyak masa dengan wifi,
banyak dengan buku rasanya,
eheh ! melampau tu mairah.. kekeke,

aku cuba sem depan limitkan apa yang banyak ambik masa aku nih,
dan sem depan duduk rumah sewa,
ibu dan abah dah risau,
mana taknya,
anaknya masuk ward sebab asthma,
sapa nak nengok anak diorang nih, eheh..

insyaAllah abah ibu,
kakyang jaga diri sepanjang sem hadapan,
kalau sakit pon, kakyang usaha kuat ! !
well i am nur afiqah umairah right ? anak cikgu mat !
hahahha



moga esok pagi permulaan baru.
moga esok Allah permudah aku berada di sana.
moga mereka yang aku sayang, Allah jaga.
moga kamu yang diuji, tabahlah, kuatlah.
moga kucing yang dirumah, behave sikit, jangan nak buang merata, sian abg emi nak bersih.
moga makanan kat rumah tak banyak membazir, sebab tong makanan dah balik melaka :) ehehe...



saya balik dulu

Assalam ! 
hai !

masanya dah tiba,
saya balik melaka dulu.

nekad, malam ni jam 2100 naik bas.
sebab rasanya memang kena balik malam ni jugak.

minta maaf,
doakan aku sihat sepanjang sem baru nii,
ohh ya Allah, beri aku kekuatan.

bismillah.
aku tak tahu apa yang akan berlaku di hadapan,
tapi aku yakin, setiap apa yang berlaku,
aku kena tenang, sebab boleh jadi itu adalah silap aku yang dulu.
dan aku kena yakin yang Allah sayang aku,
susunan hidup tak pernah salah,
walau sedikit.




Monday, January 12, 2015

Last Paper ! !

hai ! Assalam soleh dan solehah sekalian.. * wink wink
seperti tajuk tertera, 12/JAN/2015 jam 9 pagi sampai 11 pagi.
last paper for this second semester, FLUID MECHANICS ( 3 CREDIT )
p/s : if you read my post, please pray for me, as i know that doa sahabat untuk sahabat, Allah dengar, malaikat mencatat dan moga kebaikan doa itu kembali kepadamu. You may pray towards Allah for make my mind, my heart, my soul patiently war with that paper and ease to remember what i studied as long in semester 2. mucho gracias ! jazakumullah khaira jaza' 

[ credit : tumblr  ]

my feeling right now ! ! isbir mairahhhhh...


[ credit : tumblr ]

about this bed, menarik kan ??? fuhhh... i adore this design ! 



ohhh maii, i lovess make it ! ohhh maiii... wait me my dear stove, ahah !


ohhh maii, ni kuala ibai, fuhhh.... wait mairah ! !


i am not sure where i captured this, either kuala dungun or paka... 
i forgot, pardon me.

p/s : lot to-do this short mid sem summer sweet break at terengganu... 
may Allah ease what we had planned !

tatata,,,, see u son, with Allah permission. 

luv u lillahi ibu abah, along, angah, uda, teh, achik, ucu, and 
my sohabah :)

 
 

Friday, January 2, 2015

UPDATE 2014

Hai !
Assalamualaikum.. haii awak semua.. *acah-acah ramai yang baca.. takpe la sebab aku tahu ada yang stalker aku dalam diam-diam.. haha.. kamu la yang baca sekarang.. opsss... kantoi eh? takpe antara kamu dan Allah sahaja, Harapnya banyak manfaat yang dapat. okay okay.. our main point today is about update. eheh.. speaking bhai.. *pengsan...

maka aku lipat dan gulung dan kumpul semua memori 2014.
sebab tarikh post ni dah tahun 2015.
semalam nak update tapi ambe ade kijo sikit.
kijonya.. satgi ambe update neh.. sila rujuk nombor update kat bawah..
dah macam kerja apa jeh.. kalian kena tahu dan ambil yang baik sahaja. jomm...


 
  1. JAN 2014, alhamdulillah,  mesti dan pasti semua ada matlamat untuk buat sem seterusnya dengan lebih baik. maka masa ni bermulanya cuti yang sangat panjang.. sangat sangat... tapi masa JAN 2014 ni tengah final exam kalau tak silap. maka tak ingat sangat cite yang tu.. jadi tak ada apa yang perlu diingat mungkin. ewaah. pada FEB 2014, ok masa bulan ni bermula cuti lama iaitu cuti dari belajar hampir 8 bulan jika tak silap. lama kan... cuti rehat bersama keluarga. tenangkan fikiran, hati, jiwa dan semualah... lalalala..... nak cerita kah ? hurm... point dia 17/2/2014 ankle patah. dan kaki simen dan balik terengganu dan berehat sepenuhnya... nak tahu lagi..kaki part yang patah tu, boleh rujuk gambar bawah tau.. haa.. part tu la.. nama dia lateral malleolus. mungkin perlu sertakan link post yang lepas.. jimat sikit masa...heee *jimat masa untuk diri ini menaip. gituh. maka terus masuk september punya cerita laa.. advance sikit. eceh.
                  post pasal bulan JAN kat sini

SEPT 2014

Maka selepas berehat yang agak lama, maka umairah diberi kekuatan untuk sambung belajar semula. dan masa awal sem september, dia sangat fobia dengan tangga, fobia sangat sampaikan dia akan naik dan turun dengan langkah yang sangat perlahan, maksudnya jika sebelum ni dia punya kaki melangkah dalam kuasa voltan sepuluh, maka kali ini voltan dia tiga atau lima. gituhh... nampak tak tahap fobia.

pastu dia mula la drama tak yakin sem ni boleh bawak ke tidak sebabnya semua rakan satu batch dah takde dah, tinggal dia dan lagi dua orang yang sama rezeki dengan umairah juga. iaitu cuti sakit yang lama. nama kawan yang lagi dua tu, nik siti hajar nabihah binti zainuddin dan muhammad farid fitri binti kamaronzaman. nampak tak kami rapat? sebab kami bertiga je sama subjek untuk semua sem. insyaAllah. panjang umur, sampai grad kat PICC nanti. amin.


  • pastu, umairah pun tinggal di hostel dengan adik junior sebab semua rakan rapat dia duduk luar, yang part ni umairah sumpah sedih dalam minggu pertama dan kedua, minggu ketiga dah baik dah, dah sado hati dan jiwanya.. eheh. tak leh blah ayat... ampunkan patik.
  • sem ni diberi amanat yang tinggi sebagai pengerusi HELWA ICC, dan agak berat jawatan ni sebab pertama kali dan serius tiada pengalaman camna nak handle. tapi takpe, umairah ade lagi empat orang kuat ICC iaitu sahabat umairah sendiri yang mengemudi kapal ICC. ayat... mesti nak gambar kan.. kejap lagi umairah sertakan.

  • pastu, banyak sangat belajar bila dah satu sem ni dikatakan seorang diri. okay sangat banyak. Alhamdulillah, umairah kuat dan sekarang dia sedang menghadapi final. doakan dia dilapangkan hati untuk belajar dan peroleh masa yang berkah. sesungguhnya rasa sedih itu ada tapi benda tu kecik dan boleh ditepis letak kat tepi dulu. masa sekarang tumpu untuk buat terbaik. walau ku sendiri, tapi diri ini beruntung dikurniakan keluarga dan adik-beradik dan sahabat yang dekat mahupun yang jauh untuk terus sokong. move on mairah :) maka aku percaya diri ini duji dengan kemampuan. sungguh umairah kena bersyukur, dalam ramai manusia, dia yang terpilih untuk berasa Allah sayang dia. berasa menjadi insan dipilih. sayangkan Allah kepada dia. nanges.. Alhamdulillah.
  • Maka penutup segala kisah tahun 2014, semalam umairah pergi menyambut ambang tahun baru di mahkota parade dan dataran pahlawan. kemain umairah... opsss.. kami pergi bawah GAMIS MELAKA, maka aku beruntung dikurniakan rezeki ini, mana tidaknya, ini program "STREET DAKWAH AMBANG TAHUN BARU". Alhamdulillah, banyak sangat belajar, antaranya,
    - pertama, inilah ummat islam sekarang, sungguh bunyi yang bingit, pasangan yang umairah sendiri tidak tahu tahap husnuzon dia kemana, Allah, sedih. maka aku gigihkan juga dengan sahabat lain mengedar flyers. dan iye, edar risalah sahaja. Umairah berasa sangat berdebar, sejak bermula langkah dia melangkah naik kereta sampai lah ke helaian risalah terakhir.

    - maka helaian terakhir itu dia dapat sesuatu. sungguh umat islam perlukan orang yang diberi rezeki untuk faham islam. umairah bukanlah hebat dalam memahami tapi dia insan yang Allah pilih untuk berada dalam zon memahami. Allah... sedih sungguh bila kita menghulurkan perkara baik tapi ditolak kertas risalah, malah penerima itu tak sambut pun risalah tu dengan jelingan mata tajam. Jauh sudut hati, aku berasa sangat semalam. Berasa sangat yang comfort zone sangat bahaya. Zon yang selesa buat kita tak alert pasal ummah islam sekarang. Allah. sedih aku semalam. meemikirkan apa yang dapat aku sumbang ? ummah islam saudaraku, maka mana usaha aku untuk pulihkan? sedih.. nanges.
    - sila sediakan tisu .. lupa nak pesan awal-awal.eheh..

    - Alhamdulillah, jumpa senior kaka dulu, kak amirah omar. ohh dia ingat namaku. dan abg helmi abdullah. hebat hebat mereka. aku salute ! nak tahu lanjut pasal program ni, maka sila LIKE page FACEBOOK GAMIS MELAKA. maka akan ada barangkali muka umairah. eheh.

    last word,
    Sebaik-baik manusia adalah manusia yang bermanfaat kepada orang lain.
    ''Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan SABAR dan SOLAT.
    [al-Baqarah : 45]
    Selamat menghadapi 2015 dengan SABAR, REDHA, SYUKUR, KAYA dan
    BERJAYA .
    Selamat menyambut Maulidul Rasul. Allahumma solli a'la Muhammad.

    credit this post from my akak naqibah :) found it while scroll my timeline.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...