status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Tuesday, April 25, 2017

Dunia baru sebagai seorang teacher.


Bismillah,

Hai !

hari ni aku cuma nak berkongsi apa cabaran pertama aku bulan pertama sebagai seorang teacher.

Dugaan pertama, 
masuk alam kerja yang jauh jauh jauh beza bidang belajar, kau ghase? 

aku pengsan. 
migrain tiga hari berturut-turut sebab environment kerja yang stress mungkin.
masuk air drip dua botol.
demam.
muntah.
takde selera makan.

sungguh masa ni ingat. nak berenti. nak berenti. nak berenti.

jika kesihatanku terganggu kerna stress dengan anak-anak, 
aku rasa kurang tepat sebab daku ajar anak-anak empat tahun.

tabahkan aku ? hahahhaahahaha * gelak besar*

anak anak empat tahun tahu apa?


tahu main,
tahu makan,
tahu minum,
dan nak tahu semua benda. hehehe.. 
nak tahu kenapa guna gunting? gunting tu apa? kenapa guna glue? glue tu apa?

kau ghase? perlukah stress untuk anak-anak kecil ini? 

tidak bukan?





dan sungguh nak masuk tiga bulan jadi teacher afiqah,
buat aku berasa sayang nak berenti separuh jalan dan tinggalkan anak-anak.


dan seorang afiqah bukan jenis cepat mengalah dan cepat putus asa.


u can do it ! gooo teacher !


dan satu lagi, nama afiqah jarang guna dan bila anak-anak panggil nama tu ;

:teacher afiqah... teacher afiqah, teacher nak pergi mana?
:teacher afiqah... teacher afiqah, teacher sayang amin tak ?
:teacher afiqah... teacher afiqah, teacher apa tu? nak main ke ? nak buat kerja ke?


ayat-ayat ni buat aku cair dan terus berusaha untuk bagi terbaik untuk anak-anak ini.

andai Allah kata rezekiku sampai takat tu, maka takat itulah.

biar Allah tentukan segalaNYA.


teacher Afiqah sayang anak-anak empat Al-Zahrawi.

sangat.


p/s: sabtu minggu ni sportday anak-anak. ready untuk muka burn, dan suara yang kuat. 


nite.

pen off.

Monday, April 24, 2017

Tertewas sebelum perang.

Bismillah.

Malam ni, 
Aku berfikir dalam-dalam, 

adakah aku insan tertapis keluar?

ohh menangis aku bila berfikir begitu,

kenapa susah aku nak attach?

kenapa melaka mudah dan smooth?

kadang aku rasa jiwa muslimat lebih mudah bekerja di negeri orang lain .

Jauh dari tanah tumpah darah sendiri.

Boleh berkhidmat di tanah tumpah darah tapi mungkin 10 tahun selepas itu.

Ujian sangat luar batasku.

Dulu dengan sahabat, sekarang aku banyak monolog dalaman,

Ya Allah kuatkanku hadapi segala ujian.

segala ujian tapisan aku sebagai penyampai.

aamin.


Ya Allah, izinkan aku berperang sama dan syahid...
Jauhkan aku dari tertewas sebelum perang.

Saturday, April 22, 2017

Bernikah sudah dua sahabatku

Hai ! 
lamanya tak post yang baru,
bukan menyepi cuma perlu cari ruang untuk ku menaip,
jika aku penaip tegar, mesti tiap hari aku taip apa yang berlaku sekeliling aku. 
Duhai sahabat,
jodohmu dah sampai dulu.
untuk farihah, aku sempat pergi.
tapi untuk murni, aku tidak dapat hadir atas kekangan yang ada.
sedih tetap ade. mana tidaknya,
murni antara insan yang aku kagum sepanjang aku kenal,
tak kedekut berkongsi pengalaman dia, family dia dan adik beradiknya.
insan yang baik, memang akan disenangi.
Moga aku juga jadi begitu.


Ku doakan dirimu berdua dalam rahmat Allah selalu,
bermulalah fasa baru menuju mengumpul saham sebagai seorang isteri.
Moga dirimu setabah ibu-ibu kalian berdua.
Teguh dalam bahtera perkahwinan sampai usia 22 tahun kita.

Alhamdulillah nak masuk dua bulan dah jadi teacher,
how mairah?
entahlah, selagi anak anak ini tak naik pentas graduasi tadika,
sukar untuk aku bagitahu, ewahhh... hahaha

doakan aku.
mairah yang setia menanti.

throwback 6 years a go. She's married . 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...