status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Wednesday, November 30, 2011

our class banquet of 4 Master Best 3

Salam'alaik....
selamat ke atas semua umat islam...
 kali ni .....

LETS THE PHOTOS TALK ABOUT IT...

kelas ini bermula dengan sebuah bangunan yang berdiri teguh.... iaitu 
SMKAKA..
2008 insyaallah untill 2012


summer shine disinilah...
suka duka kitaorang.....


best.... wajib lau jamuan ada kek an  ? ?
princess....


makanan utama iaitu
 mee goreng + ayam goreng berempah + nasi goreng berapi
 * thanks mom 's adilah....*


makanan sampingan.... 
macam budak-budak kecil aje...


pantun dari saya 
khas untuk tautan ukhwah saya :

kami bertemu dan bersama
nekad kami ukhwah lillahita'ala
semua pahit manis bersama... 
insyaallah mantap gemilang kaka ! !


bersama guru yang hadir


kami....girls a.k.a S.G.S.C.
fatanah yang kasi that shortname... hehehe thanks


ALHAMDULILLAH....
all of us got it....
*that gift*

 

miss u dear....


all COLGATE 'S GIRL....
SMILE....=)


thanks anis..... that heart....


* tak boleh blah ah dilah...*


yess... i got anis's gift and anis got mine..
sweet lorh....


some of boys....
arief hungry boy... hahaha.. kidding ...
*dia semangat kali* that hold sauce's bottle...


again.... 
all mujahid KAIHS = KUALA ABANG ISLAMIC HIGH SCHOOL


SOME OF THEM


semua guru yang berbakti untuk anak muridnya..
syukran ya ustaz...


our chemistry teacher = mrs hashimah hashim...
thanks teacher....


also our teacher...
that purple is our physic's teacher...
mrs robiah



that another classmates...
murni with farahin...
yg ni 4 Master Best 1


also she is fatma...
selamat ye kamu......


there are amalina and afifah...
this is 4 Master Best 2


she is izzati abd aziz....
sporting nih...
gaduh je ngan dia... hehehe
maaf deh...


THE LAST..

I WANT TO PRESENT THE PERSON

WHO HAD TAKEN ALL THE PHOTOS
SHE IS 

NURUL DARWISYAH AB AZIZ

OR  AS KNOWN AS WISYAH...


thanks dear...
you make me can publish all our 
summer shine on this year....
syukran ya sodhiqoti...=)

wallahu'alam

p/s : sesiapa tautan ukhwah saya datang jenguk sini..
dipersila komen ye ! ! !

jangan sesiapa dengki disini tau......esp sy*hZ..
maaf atas semua salahku.... halalkan semua ye...


Sunday, November 27, 2011

bertuah.....

Salam'alaik.....
sekarang tautan ukhwah saya dah  90.....
alhamdulillah....
saya sekadar budak bawah umur yang sedang bertatih dalam dunia blogger ini....

congrat buat CIKgu Ma......
syukran ya ukhti =)

wallahu'alam....

p/s: bila nak start ni ? ? ? chaiyok umairah ! ! !

the day....


salam'alaik.... 

biar gambar bercerita untuk hari ini..


with strawberry cake...
this cake for my family 's birthday
especially for my mum la.....
yummy....... love it... thanks ibu...
masyitah nak ke?


this is ladies in my family...
just three n others are boys..
i have 5 boys in my sibling...
grrrrr...... i leader..
* special ah sokmo ...:P *



fixie bicycle *iqbal lew punya bukan aq punya..=(*.....

with my bongsu...

a.k.a. ilmam...

with mas jersey....


one day.... i want to fly......
looks like i can touch sky....:P
my dream.... secret


subhanallah....
ciptaan ALLAH tiada tandingan....
blue sky....

p/s: all photos had been taken by using D90...
iqbal yang adjust kakak dia ni tak balaja habis camna nak guna 
"benda tu" a.k.a. DSLR
bdway thanks bro...:D

is time..........

assalamualaikum

haiya ya marhaban hijrah...

what is the meaning of hijrah? ? ?

alhamdulillah...  
dari apa yang saya faham....
hijrah ialah suatu perubahan atau perpindahan 
contohnya mestilah berubah dari baik ke buruk...
*bukan sebaliknya tau* nauzubillah

salam maal hijrah 1433....


*permulaan segala bulan dalam takwim islam*

bersyukurlah aq di atas nikmat yang allah kurniakan
allah masih bagi aq masa untuk memperbaiki 
akhlakku,ibadahku,dan semua yang buruk tentangku....

hijrah datang menjelma lagi....
tetiba teringat ayat ini :
kalau meninggal dunia tu tanda allah sayang ke arwah
kalau masih diberi nafas tu tanda allah sayang ke orang tu...

conclusion is allah is full of love...

buktinya,setiap hari kita sebut perkataan tersebut
tak percaya ke? kan kita solat 5 kali sehari semalam,
so mesti kita baca ayat tersebut untuk sah syarak ibadah solat....
iaitu
BISSMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
yang bermaksud...



dengan nama allah yang maha pengasih lagi maha penyayang...

so keep the love with the whole our soul...=)

wallahu'alam

p/s: i have many wish for this beginning
such as... aq nak deactive my site on facebook...
but don't know when the time come...
but i had tried for 2 days but i still online like usual...
hurm... what can i do? ?
my ibu said: 
gunalah leklok ilmu yang kita ada dan kemudahan yang ada kat rumah ni
i know what my ibu means.....

insyaallah.... lambat laun pasti berlaku....
kan semua benda tak de yang mustahil melainkan dengan usaha...
am i right? ? ?



Saturday, November 26, 2011

sadness.=(

ASSALAMUALAIKUM  

Selamat ke atas semua umat islam di dunia ini....
bersyukur kerana ALLAH masih memberi kita dan aq untuk bernafas..... 

ALHAMDULILLAH....

hurm.... kenapa tajuk diatas sedih?
Adakah sebab aq sakit? aq marah? 
no.no..no.no.and none.....

sebab....
 masa yang lalu banyak aq persiakan....
ye la.... berbalik kepada diri aq yang memang mudah terleka ini....
 atau bahasa terengganu iaitu laro....

is still a chance for me to repent ? ? ?


sometimes i think about repent....
yaaaa..... with repent we can be a good servant .....
who say like that? ? in kalamullah....
sebab itu kita kena rajin membaca al quran  supaya 
hati kita sentiasa tenang 
dan bagus sesangat kalau kita ada tafsir.....  
sebab kita bukanlah hebat untuk mentafsir ayat-ayat CINTA DARI  ALLAH
tapi kita kena berusaha untuk mendapatkannya.....
*sekarang macam-macam boleh dapat... hujung jari je..*

so conclusion.... berusahalah kita untuk bertaubat kerana insyaallah...
allah maha mendengar rintihan hambanya... 
allah menyanyangi hambanya yang suka bertaubat.....=)








unexpectED ! ! !


Salam'alaik.....
syukur diberi nafas buat kita untuk terus menghirup 
OKSIGEN tanpa bayaran ini...

jap2... kena bayar la tapi dengan ibadah kita kepada ALLAH...
tetiba teringat kata-kata kawan saya 

"kalau kita x solat , ROH kita terasa amat sakit"
maka perbanyakan ibadah dan amalan - amalan sunat

i mean ayat ni semasa sesi musyawarah tentang "tinggal SOLAT"

ayat ni amat mendalam...... sesama kita beringat.... 
termasuk diri yang sedang asyik menaip ini.... 
i am a weak human faith and the humble

fuhhhh.... jauh melencong....
sebenarnya tujuan nak post pasal follower aq yang dah semakin bertambah...
terima kasih buat yang sudi =)

alhamdulillah.... 87 rakan ukhwah

blog ni asalnya ... 
sekadar berkongsi tautan hidup saya yang banyak cabaran ini...
tup-tup...tak tahu pulak sampai ke tahap ini...
pastu bermulalah saya pergi menjelajah ke blog yang hebat-hebat...
macam-macam rupanya.....*semasa rajin dulu*

 iaitu
blog tentang islam ada, 
blog yang ajar camna nak ramai kawan dalam dunia blogger ni,
blog tutorial,
blog masakan
blog jualan 
and others....

so, with blog i can achieve more benefits....
well as long as we use for excellent jOb....
*merapu je english ni... terasa nak guna*

wallahu'alam

p/s: terima kasih yang singgah sini mahupun yang follow blog ini =)



hOt news....


*kontest dari blog akhi wan hazel*

Salam'alaik.....
salam maal hijrah buat semua umat islam....
hurm .. pertamanya.... maaf atas semua khilafku....=(

waaa.... the title tu cam hape je...
ok2... sebenarnya nak sebar 
something special for someone special.... hehehe..... 
gurau aje la... camni tadi blogwalking before i sleeping beauty an? ? ? :P
pastu jumpa la competiton ni....

klik sini : photography

contest ni memang sesuai buat sesiapa yang memang minat 
pada bidang seni gambar...*skima je ayat*

kat sini ada la beberapa member yang meletop dalam bab2 ni....
jadi saya TAG korang yurp ! !





*kalau kena tag x semestinya join.... sesaje je.. 
mana tahu duk bosan tahap gaban ke tengah ade MOOD ke so buat la..*

p/s : kalau nak tahu lebih detail ke hape ke.... 
sesiapa yg nak join tu pi la kat blog akhi wan hazel ni

wallahu'alam....=)


Friday, November 25, 2011

sepetang .....

Salam'alaik..... hurm..
lagi 2 hari lagi bebas and then no more play.....

kesilapan yang lalu JANGAN DIULANG LAGI....TAK AKAN....


Wednesday, November 23, 2011

date in blog

Salam'alaik..... 
syukur masih diberi kita semua untuk bernafas...

no MOOD ......

no MOOD in writing on blog.....


*ambik kat google jeh*

ASIF JIDDAN

p/s : selamat buat murid-murid SPM....

hurm teringat kata2 ustz tu " ingat SPM akhirat jugak tu "

that means : sijil padang mahsyar =)

semoga dikuatkan iman... amin

Sunday, November 20, 2011

istikharah cinta....

Salam'alaik... alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh ALLAH untuk bernafas..... syukur ke hadratNYA...
sekadar berkongsi pada hari ini... persembahkan untuk anda .... hayatilah bait-bait lagu ini...

Bersaksi cinta di atas cinta
Dalam alunan tasbihku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman di malam sunyi penuh doa
Sebut nama-Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjuk-Mu
Satu nama teman setia
Naluriku berkata
Di penantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Memenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu
Di istikharah cinta

p/s : sebagai pengajaran bahawa walau apa-apa yang berlaku kepada ALLAH kita kembali...
        termasuk dalam mencari pasangan hidup...=) 
        BERISTIKHARAHLAH KEPADA ALLAH

Friday, November 11, 2011

resepi koktail....

Salam'alaik.... sekadar berkongsi resepi dalam internet ni....
resepi ni akan dibuat esok.. insyaallah kalau tiada aral =)

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 tin buah2an koktail campuran
  • 1 tin nata de coco
  • 1 tin kecil nanas kiub
  • ceri merah di belah dua (optional)
  • agar2 merah
  • utk kuah custard:
  • 1 tin susu cair (sy pakai IDEAL..lg sedap)
  • 2sb tepung custard (larutkan dalam sedikit air)
  • 6sb gula (kalau tk suke manis kurgkan sbb air koktail tu dah manis)
  • 2sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Susu cair dimasukkn kedalam periuk dan dimasak atas api yg sederhana. Kemudian, masukkan gula, larutan tepung custard td dan esen vanilla.
  2. Kacau hinggap pekat. Jangan berhenti kacau sebab takot custard tu bergentel.
  3. Bila campuran susu dan custard td tu dah bertukar warna kekuningan dan pekat, bolehla tutup api. Ketepikan dan sejukkan.
  4. Kemudian, satukan campuran buah2an koktail,nanas kiub,agar2,ceri dan nata de coco td dalam satu mangkok besar. Masukkan sekali air didalam tin buah2an koktail dan nanas td.
  5. Kemudian, masukkan 3-4 sudu kuah custard yg dimasak tadi kedalam campuran koktail tadi. ikut suka nk letak banyak mana, pekat ke cair ke. Gaul bg sebati dan kemudain disejukkan.
  6. Kalau suka, bolehla dihiaskan dgn ceri merah tadi. Lagi sedap kalau ditabur kacang tanah yang dimesin kasar. Cubelah..Anda pasti teruja....



Tuesday, November 8, 2011

petang bersama =)

Salam'alaik....

kini gambar sedang bercerita....

selamat buat semua ! ! !

*mood x tau pape*





wallahu'alam....

p/s  : bersama budak kecil... jadi berjoging la kita ..
*duk kejar ke dia yg berbasikal*

salam aidiladha semua.... :D

Salam'alaik.... sekarang nak persembahkan gambar-gambar baru2 ni... x larat nk bercerita....

LET SEE IT TOGETHER..=)


my little sister


my little boy


satee....


my second brother


that's me



bakar sate


acara korban


sempat lagi posing....(*,*)

p/s : selamat buat semua umat islam.....=)
       entah tahun depan sempat x au nak sambut raya lagi.
     .* sama2 kita berdoa semoga dipanjangkan umur*
     see you all again...... peace....



terus bagitau....=)

Salam'alaik.... ye semua.... sekarang dah akhir tahun sekolah so, macam2 kena buat...
includelah nak menjayakan jamuan dorm ni.... ye la as leader n older, i must do my best......
ok2.... dari melalut tak menentu baik terus je....

ni saya nak ucap selamat buat sesiapa yang berasa dia SPM tahun ni.....
ucapan dan photo2 tu memang khas utk kamu..... persembahkan ....



see it ... buat yang spm.... baca habis-habisan ye ! ! !





you can achieve what you want ! ! ! 
don't let anyone tell you otherwise

Monday, November 7, 2011

puisi hatiku

salam'alaik buat semua umat islam sekalian dan smeua reader yang membaca *mcm ada je yg baca*
jom layan saya punya puisi...*puisi ini saya kongsi dengan rakan ...*


Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia.

  Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya.

Tapi luahkanlah pada Allah, beritahu Allah.

Allah Maha Mengetahui siapa jodoh kita.

Cintai si dia dalam diam.

Dari kejauhan disulami kesederhanaan dan keikhlasan.


Jika benar cinta itu kerana Allah,

Maka biarlah ia mengalir mengikut aliran Allah

Kerana hakikatnya ia berhulu dari Allah

Maka ia pun berhilir hanya kepada Allah


wallahu'alam

Saturday, November 5, 2011

adakah ini benar ? ? ?



Salam'alaik semua... hurm semalam rasa sakit yang amat menyakitkan... waaaaaaaaa...
sakit kepala memang sakit.... tadi surf kat internet pasal sakit kepala ni tanda tanda-tandanya...
pastu sama dengan saya alami sekarang..... YA ALLAH... KUATKANLAH HAMBAMU INI...

seperti dibawah :

Vaskular, penyebab migrain
Rasa sakitnya disebabkan oleh pembesaran pembuluh darah di dalam kepala. Tipe paling populer dari sakit kepala vaskular adalah migrain, yang menurut American Headache Society dialami sekitar 28 juta orang di Amerika. Migrain bisa kambuh, dan jika sedang muncul baru akan sembuh setelah 4-72 jam. Rasa sakitnya antara sedang sampai parah, dengan rasa berdenyut-denyut yang timbul pada satu atau dua sisi kepala. Gejala lain dari migrain adalah mual, muntah, dan sensitif terhadap cahaya atau suara. Sebanyak 3 dari 4 penderita migrain adalah perempuan. Artinya, lebih banyak perempuan yang mengalami migrain daripada pria.

ye.. yang saya bold itu, apa yang saya rasa..... mudah-mudahan bukan ini penyakitku.......
mudah-mudahan ini sekadar sakit kepala yang biasa sahaja....
doakan saya ye.....

p/s: sekadar luahan utk menenangkan sakit kepala ini... urgghhhh.... berdenyut lagi....
       sekarang saya merasai macam mana keadaan sesiapa yang menghidap sakit kepala ini....

pray 4 me....sick attack me

Salam'alaik...

sejak khamis lagi kepala ni berdenyut-denyut....
doakan saya sembuh...

p/s: buat murni kalau singgah sini, maaf sbb x sempat nk bual sama kamu.. 
       i'am not feeling well ..=)

rasulullah....

Syamail Muhammadiyah: Fizikal Rasulullah s.a.w (ii)

Sambungan daripada Syamail Muhammadiyyah yang lepas :





الخصائص الفيزيائية للنبي

 الحديث ٢

Dari Anas bin Malik :

"Rasulullah s.a.w adalah seorang yang mempunyai tubuh yang sedang, tidak tinggi dan tidak rendah, bentuk tubuhnya bagus. Rambutnya tidak kerinting dan tidak lurus. Warna kulit beliau coklat. Jika berjalan, pergerakannya akan condong [1] kehadapan."
(riwayat Bukhari dan Muslim)

Nota kaki :

[1] ia bermaksud Rasulullah s.a.w berjalan dengan langkah yang cepat.

Kedudukan hadith ini sahih. Jalur riwayatnya daripada  Humaid bin Mas'adah al-Basri yang mendengar daripada Abdul Wahab ats-Tsaqafi daripada Anas bin Malik.


الحديث ٣

Dari Al-Bara' bin 'Azid :
"Rasulullah merupakan seorang lelaki yang bertubuh sederhana (tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah), jarak antara kedua-dua bahunya lebar (bahunya bidang). Rambutnya yang lebat terurai ke bahu sampai ke telinganya. Apabila baginda memakai pakaian berwarna merah, aku tidak pernah melihat seorang pun yang lebih tampan darinya" 
(Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi dan Abu Daud)

Nota kaki :

Hadith ini sahih. Diriwayatkan oleh Muhammad bin Basyar al-'Abdi, daripada Muhammad bin Ja'far, daripada Syu'bah, daripada Abu Ishaq yang bersumber daripada al-Bara' bin 'Azid .


الحديث ٤

Daripada Ali bin Abi Talib :
"Rasulullah tidak terlalu tinggi dan tidak juga terlalu rendah. Beliau bertubuh serdahana dalam kalangan kaumnya. Rambutnya tidak kerinting bergulung dan tidak juga lurus kaku, melainkan ikal beralun. Badannya tidak gemuk, bentuk wajahnya tidak bulat tetapi bujur telur. Kulitnya putih kemerah-merahan. Matanya hitam pekat dan bulu matanya lentik. Tulang sendinya gagah, bahunya bidang. Badannya bersih daripada bulu dan rambut, tetapi beliau mempunyai bulu lebat yang memanjang dari dada sampai ke pusat. Telapak tangan dan kakinya terasa tebal. Apabila Rasulullah berjalan, pergerakannya kelihatan tegap (kakinya diangkat dengan kekuatan), seolah-oleh beliau sedang turun di lereng yang curam. Apabila beliau berpaling, kedua-dua bahunya serentak (seluruh badannya turut berpaling). Di antara kedua-dua bahunya terdapat khatamun-nubuwah [1], iaitu tanda kenabian bagi para Nabi. Rasulullah merupakan seorang manusia yang hatinya paling pemurah. Rasulullah tidak pernah berkeluh kesah atas sikap tidak bertimbang rasa dan penyeksaan kaumnya. Beliau adalah orang yang kata-katanya paling jujur. Manusia yang perangainya paling lembut, dan paling ramah dalam pergaulan. Sesiapa yang melihatnya buat pertama kali, pasti akan menaruh hormat dan segan kepadanya. Sesiapa yang berkenalan dengan beliau, tentu nanti akan mencintainya. Orang yang menceritakan sifat Rasulullah, tentu akan berkata "Belum pernah aku melihat seseorang yang setanding beliau, sama ada sebelum kelahirannya atau sesudah beliau meninggal dunia"
(Riwayat Tirmizi)


Nota Kaki:

[1] khatamun-Nubuwah ialah tanda kenabian yang terdapat pada tubuh baginda. Akan diceritakan dalam bab Khatamun Nubuwah, insyaAllah.

Diriwayatkan oleh Ahmad bin 'Ubadah ad-Dhabbi al-Basri, juga diriwayatkan oleh Ali bin Hujr dan Abu Ja'far Muhammad bin al-Husein, daripada Isa bin Yunus, daripada Umar bin Abdullah, daripada Ibrahim bin Muhammad, daripada seorang anak lelaki Ali bin Abi Talib , yang bersumberkan daripada Ali bin Abi Talib.


p/s: sekadar berkongsi ilmu dari wadi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...