status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Friday, April 27, 2012

when i home...



Assalamualaikum warahmatullah..... hidup lagi saya disini...
alhamdallah..... syukur kepada allah subhanaallah....
minggu ni jadual saya dirumah adalah mencari bahan untuk projek batch 0812....


insyaallah akan menjadi.... pastu saya mencari idea untuk lukis poster, lukis logo and then idea untuk bulan disiplin serta hari guru nanti... insyaallah.... allah permudahkan saya menjumpai semua semuanya.... then... what story that i can share here? hurmmmm.... about 2 weeks ago ? hurm... pergi kem spm, pastu ada ex form 5 buat kem solat untuk adik-adik form1 then insyaallah tahun serterusnya awok2 saya 0812 pulak.... hehehehe.... hurm... 
ada kem form 4 untuk form 2 "TOMEY"
then apa lagik ? yup.. form 3 pergi anggulia resort utk kem pmr diaorang... then.... with a lot homework to face exam next 2 weeks.... ape lagi ye ? 


then saya sedang berusaha untuk menjadi yang lebih baik dari sebelum sebelum ni... menjadi ke? allah terima tak? insyaallah diri ini hanya berusaha dan berdoa. .. allah yang tentukan segalanya.... yakinlah allah maha mengetahui lagi maha pengampun hambanya.... 


kita manusia biasa yang tak lari dari melakukan dosa..
aku hamba yang penuh khilaf....

wallahu'alam

p/s : bulan 4 semakin laju berlalu... bulan 5 makin menghampiri.... sekejap je masa...

Saturday, April 14, 2012

a girl who wanna be princess....


Ukhwah itu persis untaian tasbih 

ada awal tiada penghujungnya....

dicipta untuk mengingatiNYA untuk merebut cintaNYA

dan diratib mendamba cintaNYA...







it's about princess aurora....

 your day on 14 april 2012...

allah yubarik ! ! ya ukhti...

fii aman allah...

uhibbuki fillah...

dedicated only for you..... 

lots of love : umai

p/s :
  • puding susu tauhu insyaallah esok boleh makan.... nak bagi princess jauh sangat :P
  •  insyaallah saya akan bagi yang terbaik untuk ibu abah ,kawan - kawan, dan tautan kasih yang mendoakan saya ..... amin.. amin ya rabbal'alamin




from me for u....

Salam'alaik semua...... jom baca dan hayati apa yang saya tulis.... JOM..... ngade macam ada yang hayati je.. habis mana pun mesti si fulan yang singgah blog saya just baca tajuk je pun... huh.. tak harap pun tapi kebiasaan yang baca mesti baca habis an ? ke idak... huh ! what ever la.... hurm... 

macam ni.... saya dalam proses nak kembali menjaga masa then.... saya mintak maaf sesiapa yang cari saya kat lama terkemuka tuuuu.... aloooo... laman FB tu..... saya dah closed it.... sorry for who try find me *oK ! bad manglish here *  goreng je ape yang terlintas campur je then siap la ayat lintang pukang english ni... sorry...

sila bagi saya semangat untuk teruskan niat saya ni...
say good for me ........ takpe... doakan saya pun dah bersyukur....  then FB dah closed... 


pastu bersih hati dari segala rempah ratus yang menghitamkan dan tambahkan dengan apa-apa yang menyinarkan hati ini kembali...... ingin aku mahukan hati yang bersih dari segala sifat mazmumah... amin.... 


manusia tak lari dari silap kerana dengan silap lah kita kembali kepada allah dan dengan ujian silap kitalah yang menunjukkan allah ingin kita mengadu kepadanya.... allah rindukan rintihan hambanya....


ok.... pasal benda yang sangat penting dah saya paparkan di wall post...

insyaallah.... jika kita bersungguh allah akan permudah urusan kita...

allahumma rabbi yassir wala tu'assir

wallahu'alam




bila esok.... kita

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh..... selamat semua.... amin... amin.... ok... esok akan menjelma... masa ni saya sedang menghabiskan kredit hp saya... hehehehe.... esok nk balik then saya nak lepaskan semua disini.... actually banyak benda saya nk kongsi... ngeeee.... macam-macam benda saya cuba dan insyaallah saya akan kuatkan istiqamah ini demi kebaikan saya sendiri... sesiapa yang baca doakan saya teruskan bermujahadah ye... ya allah.. saya rindu sesangat kepada sesiapa yang telah hadir dalam hidup saya... yuhuuuu... jiwang keparat la pulak... maaf ye... ni kan coretan saya... maaf la... sekali sekala...  huhu.... ok-ok... esok adalah hari penting...
esok saya balik asrama .. berpisah dengan ibu ayah dan adik-adik act cam tak pernah berpisah jew....then esok saya berjihad untuk menuntut ilmu then esok esok esok adalah hari special buat sesiapa yang rasa special... 

dah saya tak cite siapa yang special and apa yang special.... nantikan ... lain post saya cite ye ! insyaallah...


sebenarnya nak cite apa yang saya lakukan spnjg cuti ni hinggalah malam ni...
ok....

next post....

wallahu'alam


Thursday, April 12, 2012

sejuk hati.....

Assalamualaikum semua..... excited saya nak post... kali ni pasal diri saya sendiri.... hehehe... macam selama ni pasal orang lain aje kan ? ok2... kita ni manusia yang tak lepas dari melakukan dosa termasuk saya yang tengah mengarang ni... tetiba diri ini yang penuh khilaf terasa sedih... hurm... moga allah permudah diriku dalam mendakatiNYA... sesungguhnya aku hamba yang mendamba kasihNYA.... 

".....Barangsiapa yang mendekati-Ku sejengkal, maka aku akan mendekatinya sehasta.
Barangsiapa yang mendekati-Ku sehasta maka aku akan mendekatinya se depa.
Dan barangsiapa yang datang kepada-Ku dalam keadaan berjalan,
maka Aku akan datang kepadanya dalam berlari..."

allah !... hanya kalimah itu yang mampu aku ucapkan tatkala membaca ayat diatas....
hebat dan syabas kepada sesiapa yang memahaminya...semoga allah membuka pintu hati umat islam yang membacanya dan pintu hatiku juga... amin ya rabbal'alamin.....


kadang-kadang hidup kita mendung persis seperti awan dalam gambar kat atas ni...
tanpa kita sedar allah akan bagi kita rahmat sebenarnya iaitu hujan....


dan dalam hujan kita kadang-kadang mengeluh tanpa kita sedar allah nak bagi kita melihat kebijaksanaanNYA dalam mentadbir alamnya dengan memberi kita melihat keindahan alam semulajadi seperti pohon-pohon akan mulai mengeluarkan bunga dan warna yang cantik..
subhanaallah ! ! !


even bunga tahi ayam sekalipun akan ceria dan mekar berwarna warni..
bunga ini bau busuk tapi cantik dipandang.... allah itu maha adil walaupun pada tumbuhan inikan pula manusia yang memang istimewa ciptaannya... kita kan ada akal !


wallahu'alam

p/s : tahniah buat najwani or as known as insan sepi... congrat dear with your blog...
jom kita mengembangkan dakwah disini... insyaallah.... jom terjah laman sawang dia..




now.... pray for me !


 


assalam semua.... semoga kita semua dirahmati allah subhanaallah... amin,
hari ini dalam proses nak usahakan niat yang telah saya tanam selama dua hari di rumah...


ya allah permudahkan urusanmu ini.... hurm... sekarang dah bulan april... tolak tambah bahagi  darab semuanya tinggal dlm 5 bulan lagi nak spm.... camna persediaan saya ni ? aduishhhh....
wake up umai... your future dear !.... yup.. about my future... what i will be  ? architecture or teaching or chef or domestic engineering? huh.... camne la nim.... ok2... sekarang saya nak kumpul peluru peluru yang bakal menjadi bekalan saya untuk perang terbesar nanti :p... insyaallah saya akan pastikan semuanya cukup..... amin... ayuh semua yang bakal berperang, siapakn diri anda dengan segala jenis kelengkapan termasuklah kita menjaga semua yang berkaitan dengan dir kitai ini.... sekarang masa untuk FOKUS.... jOm fOkus ! mood belajar sedang melonjak-lonjak untuk diteruskan.... nanti siap semua ...insyaallah saya akan post lagi....


p/s : tak sabar tunggu sabtu ni.... insyaallah ada kesempatan saya post.... yuhuu 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...