status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Wednesday, March 26, 2014

saya yakin ini rezeki sebab jujur (^___^)V

0156
260314
new post


salam'alaik, ikhwan yang hensem dan bergaya serta akhowat yang berduri lagi comel :)
diri ini tidak akan berpatah balik dengan apa yang dipilih,
kerna aku yakin,
redha ibu dan abah memudahkan aku belajar
mereka tahu aku boleh,
so,
why not,
i trust myself right ?

throwback last two years :)

memories bygone let bygone right ? 

ibrah tu kita ambil. 

alhamdulillah, as i know my spm result just 2A, wehh, i bangga tau, i tak tiru , i jujur ! dan usaha tau,you know what , i yakin yang ini berkat tak meniru time exam, buktinya, Allah permudah segala urusan i nak gembirakan hati my parents.  i dapat semua tawaran UPU, Matrikulasi, GMI , KPTM and UniKL offer yOu ! that's all, and i yakin ini adalah rezeki solat Dhuha, yess solat dhuha :)

one more thing, 
i must spread it as my semangat dan untuk adik adik i yang bakal masuk alam uni kampus.  

for my 1st exam , i got 3.0 above
for my 2nd exam, i also got 3.0 above
for my 3rd exam, i want dean list ! doakan saya sembuh dan sambung belajar :) 
sooo, my dear, why give up ? , if ipta not accept you, so, i suggest apply mara universiti or collage as i know mara student will rich and your parents not need give money every months. maafkan masalah bahasa yang sangat kritikal tapi ini realiti, dan diri ini merasai :) so, wake up dear !

if your result not good in spm, so , u must make it better in future life ! goooo ! i support you ! 

hope this link will help you about my journey :)
AMARAN !
semua yang ana kongsi adalah sedikit, jika tak cukup,
mohon ! mohon sangat rajinkan diri untuk guna Mr, google itu. usaha sikit jahh

  • akhirnya mr google jumpakan saya kos yang saya minat >tekan saya<
  • setelah sumpah janji majukan diri di melaka >tekan saya<
  • keserabutan tahap tak tahu nak pilih unibessiti atau matrik atau diploma >tekan saya<
  • cara Mara handle student supaya bersungguh belajar, bahagian bawah post >tekan saya<
  • dapat tawaran unikl >tekan saya<
  • nak tumpu belajar betul betul, revenge untuk spm >tekan saya<
  • cara isi pendahuluan mara >tekan saya<
  • last, penutup haru biru memilih unibessiti  >tekan saya<

p/s : jika nak best lagik, alkisah la.. jika nak sangat masuk arkitek, tak tahu flow camna, try add akak akak atau abang abang yang kerja as arkitek, ohye , dulu ana pon bercita-cita nak jadi arkitek sampai sanggup add fb  2 orang akak yang ambil bidang arkitek tau. seorang akak tu baru 2 or 3 years bekerja dan dah berkeluarga. berjaya dan bergaya you. arkitek untuk design rumah. seorang lagi still belajar sekarang dekat aussie or australia ambil master in arkitek. tajaan mara dan dia lepasan uitm tau. usaha gigih, pointer tinggi senang nak dapat tajaan you :)

" kerna aku yakin Allah pemberi rezeki. bukan manusia. manusia hanya perantaraan."

 
[credit : osem]




 
 
 





Thursday, March 20, 2014

karya 001

200314
0053
salam'alaik ya sohabah

air mata
 berguling guling laju
kemana air mata ini meluncur?
sudah semestinya membasahi lembah pipi

Allah,
manusia bersifat fitrah
bila sedih
 terus meluru dosa yang lalu datang menerjah

Mungkin
ada yang sedih ingat pahala,
sebaliknya
 bila sedih ingat dosa

namun
aku dan kau sangat berbeza
sebab Allah cipta kelebihan dan kelemahan masing masing
tapi aku dan kau ada satu persamaan

apakah ?
sahabat
kita pejuang islam
sama sama kerah tenaga, hatta masa, duit, air mata
kita sama
aku dan kau saling sayang menyayangi.
aku sayang kau
kau sayang aku
semestinya
aku mahu bergelak sakan
di bawah pohon rendang
di sorga
aku mahu berkompol dengan ahli keluargaku
serta
bersamamu
bersama semua sahabat
 yang hadir dalam hidup aku
maka
 aku punya banyak matlamat
tapi matlamat ini yang aku sangat idamkan
matlamatku
kubur yang bercahaya
kubur yang wangi 
sekian,
nukilan kaki biru jiwa hijau


[credit : hamba]


Wahai orang-orang yang beriman! mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat.                    Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar.                                                                                                 (Al-Baqarah (2) : 153) 

Sunday, March 16, 2014

upgrade. err. sementara

salam'alaik.
upgrade :)
sementara sebab macam tak kena susunan macam ini. apa pun. fresh. new look. mungkin akan datang, banyak  'gadget' akan di buang untuk menyenangkan mata. atau mungkin blog dihapuskan? ohh.. aku sayang blog ini. sayang sangat. lama juga bertahan 2008- until now, 2014, yang pasti. upgrade sikit demi sedikit. dan mungkin ini akan jadi kerja part time aku sebagai rehat sementara daripada dunia belajar. ohh. aku rindu. rindu micet. bau micet mungkin. tetttt.. eheh.


banyak berjasa   :)  

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
changed




fresh. new look.

bismillah



end

p/s : if  that photo not suitable,, do private message to me. okay :) i will change it. 
p/ss : that header for few weeks.

 
 
 

Thursday, March 6, 2014

spin and all out 003

[credit : here]
note : 
continued ,
press there ; 001002 

0125
060313
alhamdulillah...
selesai laksanakan.
saya tak nak gugurkan satu undi yang sia sia. 
ohh aku teringat zaman dulu kala, zaman sekolah menengah, zaman mengundi MPP sekolah, masa tu form 1, kami undi macam SPR malaysia masa tu, macam la kann... beratur panjang.. ikut turn, setiap turn seramai lapan atau dua belas orang sahaja yang dibenarkan masuk bilik yang ada kertas dan pen untuk memangkah, well as u know , i am form 1, so memang tak kenal sesiapa senior yang masuk bertanding, kami just pangkah senior yang naqib dan naqibah kami serta yang ada rupaa.. hahaha, sumpah jahat kan. tapi yang ada rupa tu la naqib dan naqibah kami.. wink wink.. lepas siap pangkah.. slow slow masukkan ke dalam kotak yang disediakan dekat meja urusetia kat depan sekali... fuhh... masa tu kempen agak gempak ! tampal gambar sana sini, pastu ada sepanduk, selama seminggu kempen. jika saya tak salah. lupa dah.. lama dah berlalu..... err.. masa tu la kenal calon calon. Alhamdulillah yang menang kebanyakkan kerusi adalah naqib dan naqibah kami....hebat ! ohh masa dah berlalu. sekarang.......


0052
060313
just now.

Alhamdulillah dah selesai tanggungjawab saya sebagai mahasiswa yang cakna akan perihal universiti , selamat submit semua undian saya.Nak jadi cerita, serius .. tak tipu, sangat excited undi sebab boleh buat undi atas talian. canggih kan sekarang. hebat ! lebih lebih yang tak berada di micet, macam saya >_< " heee pastu punya la excited, sampai tak baca arahan nak e-voting... masa tu dah berapa minit berlalu dan lupa. tettt.... tetiba blur camna nak submit, pergi buka new tab dan try again login dan baca rule e-voting... serakahnya afiqah umairah, tak baca arahan dan terus melulu, okay itu memang tabiat buruk saya bila excited tahap lompat bintang ! alhamdulillah tak sampai tahap guling guling tenggiling lagik, kedebuk ! jatuh.. errrr,. lejen. sangat lejen. okay kembali kepada alkisah hidup afiqah umairah. dan ayat arahan bawah sekali bagitau just vote for seven person only...  baca banyak kali arahan ituu... melampau afiqah umairah. hehehe.. ketawa sendirian di dalam suasana gelap di hadapan modem wifi rumah... serammm... hehehe..

takpe Allah kan ada. bertenang. ohh i see.. said me alone in front of my laptop. setelah itu pergi check balik siapa yang kena ditarik undi yang maira dah terlanjur tick for 9 person yOu ! gulppp.. tersedak ? minum air maira -,-" haishh... masa ni tetiba dah tak tahu nak buang siapa... sebab kena 7 person only... tanya dilah. dilah marah sebab katanya undi adalah rahsia... kan kena sebijik... errr.... setelah diselami, baca bismillah. dan saya buang tick yang telah kena tick... dan saya terus check betul ke tidak yang saya pilih. saya yakin dan alhamdulillah 7 person that i voted just now, i know their attitude for almost 21 months be at unikl micet . then i felt confident, after that press submit :) that all, excited about e-voting.. excited because i don't need queue up :)
" Allah pilih melalui pemilihan manusia "

okay semua relax dan bertenang, di atas hanyalah sejarah cik afiqah umairah yang dah lama serta baru beberapa minit saat yang lalu. ayuhh... tarik nafas dan baca ini pula :) habiskan baca ye !
mari kita ingat balik, setiap diri kamu adalah tanggungjawab masing masing, kamu adalah pemimpin bagi hati, akal, jiwa, roh kamu untuk pimpin ke jalan yang Allah suka, jalan yang mahmudah dan jalan yang semesti dan pasti barakah. aku , kamu, awak, semua, kita, kami adalah pemimpin cuma ditakrif dan tidak sahaja. tapi lupakah kita Allah dah takrif kita siap siap dalam maksud mafhumnya ; surah Az-Dzariyat ayat 56
 " tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan beribadah kepadaku "

maka terbuktilah kita pemimpin untuk diri sendiri dengan menyahut seruan Allah di atas, beribadah kepada Allah yang rabbul izzati, rahman wa rahim :) maka nikmat mana yang kamu dustakan? Allah sangat penyayang lagi maha pemurah lagi maha penerima taubat. 

cukuplah penaip malam ini konklusi apa yang kena konklusi, ini adalah wadah saya, wadah aku untuk melepaskan sesuatu dan menyampaikan sesuatu, aku bakal jenazah, aku tidak mahu amalan aku berterbangan sia sia seperti debu, mohon sahabat sekalian, ingatkan aku, tegur aku. aku mahu turut serta ke sorga Allah dengan kalian :) wallahu'alam. fii hifzillah. Allah yubarik !

[credit : here

p/s :

fii hifzillah maksudnya semoga dalam jagaan Allah
allah yubarik maksudnya semoga Allah berkahi awak :)


Wednesday, March 5, 2014

spin and all out ! 002

sambung.
050313
jam 0053.
tettt..tettt...
waahhh... sambung balik titipan yang tertunggak, nak cerita dari mana ya. okay malam ni entah kenapa aku rasa dekat sangat dengan ibu, yess dulu tak rasa macam ni, macam mana nak luahkan perasaan itu ye? bukan ibuku tak baik, mana ada ibu jahat ? jika ada moga ibu tersebut dibukakan pintu hati. aamin.  serius ibu dulu sibuk, bukan sibuk dengan kerjaya tapi dengan adik adik bawah aku , masa tu jelessss sangat..... biar aku gembira ada adik kecil tapi... abaikan.... errr -,-"

adik-adik masa tu kecil jadi, banyak masa ibu banyak dengan adik-adik, yess aku akui masa aku kurang dengan ibu, masa aku banyak di asrama .. errr dalam 5 tahun berada kat asrama, jadi masa dengan family sangat sangat terhad. seriuss... tapi aku tak menyesal tapi ada la jugak penyesalan itu, *apala cakap tunggang terbalik... mohon baca banyak kali. hurmm... antara positif, memang berdikari, sangat berdikari, semua atas bahu sendiri, basuh baju, gosok baju dan semua la pasal pengurusan diri la kann... okay yang negatif , mesti dan pasti isu semasa pasal family lambat sampai dan kadang tu tak sempat nak tahu,, errr pastu mula la tak tahu apa yang sudah atau sedang berlaku.

so. masa selepas habis exam , aku buat kertas kerja ... err... bukan ertas kerja, tapi perancangan hidup. cewahh.. dah pandai aku menyusun untuk dapat balik 5 tahun yang dulu aku berada di asrama, alkisah nak tebus balik la kire kenss... aku susun, selepas ni nak belajar dekat dengan umah, at least setiap minggu balik , dulu duduk asrama sekali sebulan jeh.. err... gagah tak? kuat kan.. err.. tipuuuu... okay, lepas tu susun lagi, target masuk unisza, haaa... entah kenapa masa tu dalam kepala nak masuk unisza sebab, 15 min dari rumah.. hehehe.. tak unisza, umt. ahah ! jauh sikit, tapi tak lebih dari 30 min. err lepuk gak kenss... dan berlalu laa... tapi aku tak minta maktab sebab, ada sebab dia, biar rahsia. stop ! dan terus berlalu.... 

akhirnya, semua perancangan aku, tak kena pada aku rancang tapi anugerah daripada Allah rancang yang aku dapat, i called it miracle from Allah...sumpah Allah sangat sayang pada hambaNYA :) aku dapat belajar di melaka... bapakk laaa jauh... terengganu-melaka. ambik kau.... nak sangat dekat, boleh balik umah at least hujung minggu balik, ambik kau balik umah 14 minggu sekali, err.... berbaloi tu.. heee...itula alkisah hikayat afiqah umairah :) sampai situ sahaja la ye cite pasal alkisah yang tak la tragis sangat. :P hehehe..
here , i wanna to tell you olls , i called it miracle what i got from Allah, seriously it so miracle. after almost 2 weeks i be at home, many things i got, yes, i got what i want from 5 years ago.. i felt close with my mum. ibuu.. thanks. i really love u. i share everything. about micet, as now is " pilihanraya kampus JPM and JPK " and about friends, my close friends at micet and i also share about my kids memories, yeahh ! u know what , felt like a patient got antibiotic for recovery her sickness. err... the power of mum. i don't know why but i will miss this moment soon. mum. love you. ibu.... kakyang nak berusaha jadi anak yang baik, anak yang solehah dan berusaha untuk bawak semua family berkumpul di sorga Allah. my hope, my last hope. nothing more than your bless, when your bless, everything will go smooth and well. that about miracle for almost 2 weeks home.  that all.

7/3 simen bakal dibuka, harapnya, smooth recovery. insyaAllah.tiada yang mampu aku ungkap melainkan Allah atur yang terbaik dan merungkai resah aku sekarang. Allahu.
err... bakal ada sambungan pula... tettt.... insyaAllah :) 

ibuu... love u more. moga Allah rahmati ibu selalu. ohh my tears drop... :'(

spin and all out !

semestar 2 sedang berjalan dengan lancar dan aku...
aku sihat, ni boleh menaip ni, mohon tayang gigi... :)

Salam'alaik.
mari kita sama sama bersyukur mensyukuri nikmat Allah,
aku belajar sesuatu sepanjang 7 hari berada di rumah, aku memang keseorangan sebab ahad sampai khamis adik adik bersekolah, while me? alone, ooyeeeahhh... dan dan saya patut dan mesti sematkan yang Allah ada dengan kamu wahai afiqah (^___^) mana nak start nih, tajuk post kali ni spin dan all out, pernah tengok cerita kartun versi english yang ada magic tu, yess magic tak wujud tapi ada movie tu, yang spin semua benda dan keluar ! grr, gimik habis fasal spin and all out.
mungkin bakal menyimpang point kali ni, ohh tidak ! no way ! kita kena ada matlamat ! gituh. okay, aku terbaca di wall facebook dan blogger yang lain , well sekarang kan tak memerlukan surat khabar untuk mengetahui isu semasa tapi ingat ! " al quran tu memang dari asli dari Allah dan berita dalam al quran memang  benar ! " ada sebahagian la, menaipkan okay, bukan semua ye, menaipkan kita bila berblog kena jadi diri sendiri, kita memang jadi diri sendiri, dan semua yang aku cerita semua yang berlaku dalam hidup tapi berkias la ,

takkan nak buka pekung di dada, Allah jaga aib kita takkan kita nak buka pula, see ! Allah jaga aib kita, jadi kita tutup lah aib kita tapi jika kita nak berkongsi pengalaman, tak apa bagi aku sendiri, tapi memandai kita berkias dan ada benda kita kena 'all out' dan ada benda kita kena simpan. sebab apa , sebab kita ada Allah yang Maha Mengetahui . Allahurobbi. kita santai je penulisan ni, tak nak la serius tapi santai santai biar ada benda nak share, kata seorang ustaz yang datang ke micet bagi tazkhirah.

memandangkan diri ini hanya update sebulan sekali, Allah.. bukan malas kadang kita aula apa yang perlu aula. fiqh aulawiyat :) banyak sangat nak kongsi jadi kita buat sistematik, kita list, yess, buat program pun ada list supaya sistematik dan ada 'back up plan' lagi. ewaah.
list

  •  program chocolate talk
    -Forum, jemputan khas, PU Rahmat dan PU Fakhrul :) sebahagian sahabat yang pergi mendengar bagitahu best dan feedback diluar jangkaan. Alhamdulillah, selesai . 
  • pembukaan majlis agm terbaru, dan menggalas amanah. moga amanah ini aku dukung dengan mahmudah. amin ya rabb !
  • saya ada big family at micet, my lovely friends, my caring senior sistersss... yeaah i love them much. 
  • after that, my ankle broken. err.. sound like ouuch ! sakitnyaa ! sejujurnya, aku sakit bukan sebab ankle broken tapi sebab dapat dengar dari mulut doktor, awak kena simen, that time i felt lost. and my tearss dropppp soo fastt... tettttt..... malu ! errrhh.. abaikan memories.
  • now. 3 weeks at home. hope smooth and speed recovery . amiin ya rabb! 
  • now.. miss so so much all about micet ! seriously wanna back . 
  • now... i felt 'dilemma' wanna continues study or defer. hope can be at micet before mid sem break and settle all. amiin. hope smooth plan. but i know Allah give what i need ! got it !
  • ada sambungan..... till we meet again. insyaAllah . soon <3 li="">


[credit : here]



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...