status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Saturday, August 24, 2013

hempuk dengan cubit manja ... alahai !

Assalam !  mana semangat ini hilang ? terasa asing bila jariku yang tak begitu runcing terus menerus menekan keyboard ! gulppp ! entah.. kenapa harus ada perasaan aneh ini, sedangkan dulu diriku peng-tegar update blog. mungkin. itu dulu. dulu......

terasa naluri yang tiada orang yang rasa kecuali Aku dan Allah. hurmm... kadang terasa nak be myself. bukan apa. well bila kita monolog menggunakan " aku " ia nampak macam santai tapi whatever happened... still proud with bahasa arab. " Ana " that not my name or my short name (-,-"")  that's mean, saya in bahasa arab. serius bersyukur belajar bahasa arab although , pmr till spm , tak pernah dapat "A" ! ustaz , ustazah, maafkan anakanda sebab tak pernah dapat A =(

hurmm pabila menaip mengikut rentak emosi dan mood yang bercelaru.. semua berterabur ! hancus ! lunyaii ! ehh, paham tak lunyai tu apa ? that's mean, takda paaa laaa... udah ! stop ! sekarang buka buku baru, yang lepas biar pergi sebab yang lepas tu jumpa sekejap je dengan kita, saja nak singgah, uji diri sikit, uji iman , uji hati, uji sabar. ahhhh uji segala benda la untuk tingkatkan tahap kebergantungan kepada yang mencipta ujian untuk kita, Allah ~

so, mana nak start ni  ? dari tadi macam mukadimah je, terasa nak cerita pengalaman sendiri tapi ini bukan diary kan ? hurmm... mungkin sebagai bacaan aku semasa busy dengan sem 2 nanti... busy ? oyeahh... serius tak tipu , serius tauuu... sem 2 la mencabar, ehh.. dah pandai ber-sem sem... dulu idak pon. tu dulu... dulu. sebab sem 2 nak kumpul 18 credit ! camna tu ? mampukah aku, mampu ! sebab apa ?

sebab Allah berfirman, maksud : Allah tidak akan menguji hambaNya melainkan kesanggupannya. nah ! ayat ini terus berulang .. ulang dan ulang, kerna apa ?

kerana aku , awak, dia , mereka adalah pelupa dan kena terus mengingatkan. jika tak ada yang ingat, cukuplah diri sendiri berusaha untuk ingat ayat yang menguatkan kita kala rasa tersungkur menyembam bantal.. hehehe... macam pengalaman.. semesti ! !

cubalah ingat ayat ini. insyaAllah automatik terasa nangis sebab sentap kut ... hehehe... sebab Allah dah kata, kamu mampu, kenapa tak yakin , kamu boleh ? begitu laa lebih kurang untuk ayat yang best sikit (^___^)

so ! umairah ! hempuk sikit kepala tu dengan cubit manja .. haha.. bior betul sikit ! come on laaaaa.... Allah hanya minta kita sabar dan solat serta Allah sangat dekat dengan kita lebih dekat dari urat leher, hah ! surah apa tuuuu ? sendiri cari ye ! google je pastu nak sohih, lepas google tu rujuk tafsir quran , betul ke tidak apa yang encik google beri info... begitu laaa .. hikayat tuan umair !


p/s : satu masalah, memang manusia camtu, bila mengarang panjang .. tapi tajuk ? kelauuuttt !
p/ss : semakin meningkat umur , semakin dekat dengan mati, (^___^)
sahabat ! andai ana dah pergi menyahut seruan ilahi, cukuplah doakan ana dapat bertemu dengan Allah dan rasulullah yang ter-cinta dengan wajah bersinar ! ! Aamiin  ya rabbal'alamin.
p/sss : penggunaan aku, ter-ikut emosi, asif jiddan ! moga manfaat post yang serba cacamarba !


dekatlah dengan dia , merujuk kepada gambar ni ye ! kamu akan dekat dengan Allah , biiznillah !

Thursday, August 22, 2013

cacamarba. mungkin.


Alhamdulillah... bersyukur dengan segala nikmat. sebenarnya, kepingin nak post kat wall blog.. rasanya dekat sebulan tak update.. ye ke ? mungkin =,= " bukan putus asa tapi, entah. tak ada alasan, hanya hendak atau tidak, am i right , my lovely blog ? ehh kang blog jawab susah. eheh. misteri filem " The Conjuring ".. mungkin fenomena sekarang dengan filem sekian sekian. stop ! sebenarnya, banyak benda nak kongsi dengan laman blog ini, mungkin untuk ibrah sesama manusia tapi jujurnya untuk pengalaman pemilik jari yang menari atas keyboard, ahh ! hiperbola. sudah umai, sudah... where the point ?  ok.. let's me list...


  1. kongsi tentang micet ? mungkin
  2. macam mana micet ? 7 minggu di sana ? =')
  3. raya camna ? ade ke update pasal tu ? Ada !
  4. apa yang berlaku dalam hidup umai ? perlu ? Ada sikit =_="
  5. HOT ISSUE ! MESIR ! 
  6. SYIAH ..
  7. cuti sem 3 minggu (^____^")

    banyaknya list... tapi yang pasti nombor 5 itu penting... sumpah tak tipu ! serius tak tipu. moga lain hari.. akan ada post menerombos pada wall blog Alhamdulillah ini. biiznillah. InsyaAllah ! 
Terkini Krisis Di Mesir 7 Julai 2013 | DR Morsi tumbang Secara Tidak Demokratik, Kini Dalam Tahanan Tentera
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...