status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Monday, December 31, 2012

alhamdallah ! 2013




Bismillahirahmanirrahim...... alhamdulillah !

sebelum ketinggalan... nak jugak post sebelum esok !

selamat ye semua.!

p/s : selamat ya tuan blog ^^"

sambil-sambil tu tekan la link dibawah !

ustaz azhar shah alam

Wednesday, December 26, 2012

261212



Bismillah...... alhamdallah ! dapat juga nak paparkan post terbaru... hehehe... ok..ok.. ..  hari ni kita santai-santai saja... enjoy... tadi rasa nak buka diari lama *salasilah rentetan hidup tuan punya blog :p *.. haha... kelakar pun ada... macam tak percaya je, betul ke ko post umai ? ke bukan ko? hahaha... sekejap je masa berlalu sekarang dah bertarikh 261212... hurm anda masih ingat tragedi tsunami ? ye ! alhamdallah kalau masih ingat dan ambil iktibar...*dah melencong ke lain, turn to point !* sebenarnya... tadi tetiba terbaca post ana yang bertajuk 201211 >tekan sini< 

pastu dalam post tu ana ada pesan :
insyaallah panjang umur ak taipkan lagi post untuk 201212 pulak.... hehehe

tapi... itu tak akan berlaku sebab ana seorang pelupa ==" ! dan ana tak ingat pun pasal post-post yang lalu... jadi konklusi yang boleh ana buat ialah kita manusia memang kena saling mengingatkan walaupun melalui nota. contohnya seperti rentetan hidup di blog ini *menggamit memori*  ^^"...

 nak senang aplikasi la.. contoh kita nak istiqamah dalam sesuatu amalan seperti solat rawatib ! jadi ambik satu helai kertas pastu tulis la dalam tu... solat sunat rawatib ! buat !... pastu tampal la kat almari dalam bilik ke atau nak senang tampal depan pintu bilik, hehehe nanti sesiapa lalu kat situ mungkin akan bertanya pada awak, dah solat  rawatib belum ? hehehe... in shaa allah bile setiap hari nampak kertas tu automatik bila tak buat rasa janggal.... maka terbitlah rasa bersalah bila tak buat, sedangkan itu hanya amalan sunat ! in shaa allah.. niat baik allah tolong !

 allahurobbi ! saling mengingat itu penting kerana kita nak masuk syurga ramai-ramai ... 
bukan sorang-sorang tau !

p/s : 
bersyukur kepada allah.. bersyukur sepanjang waktu.. setiap langkahku... seluruh hidupku.. semoga diberkati allah .... alhamdulillah wa syukurillah ... bersyukur padamu ya ALLAH !




Tuesday, December 25, 2012

sabar itu manis... believe it.



Bismillah... bersyukurlah jika anda masih diberi peluang untuk teruskan hidup tanpa sakit... seriously i want you all praise to allah that give you strength to face problems such as pain or anything that requires patience...
yup ! kesabaran itu penting.... ingat bersangka baiklah dengan allah... tadi blogwalking kat ruangan kawan ana.. ye dan ana yakin memang allah yang aturkan ana buka laman dia dan ana rasa macam terkena tamparan... ulang ye.. tamparan bukan hamparan ^^"... ok2... pengisian dalam blog dia, hamidah ialah...

Apabila seorang hamba Allah jatuh sakit, Allah akan utuskan 4 orang malaikat :

1. Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKANNYA


2. Malaikat Kedua akan mengambil REZEKINYA


3. Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH ( pucat )


4. Malaikat Keempat akan mengambil DOSANYA


allahurobbi ! memang ana akui, sekarang sedang mengalaminya... kembalilah pada allah !

Apabila telah sampai waktu yang telah Allah tetapkan untuk hambaNya 

kembali sihat, Allah akan menyuruh Malaikat Pertama, Malaikat

Kedua dan Malaikat Ketiga supaya memberi balik apa yang telah diambil oleh 

mereka.

Akan tetapi Allah tidak menyuruh Malaikat Keempat memberi balik dosa 

hambaNya tersebut. Subhanallah, betapa Mulia dan Baik Hatinya Allah 

terhadap kita. Janganlah bersangka buruk terhadap Allah ketika sakit, 

bersyukurlah dan ucaplah Alhamdulillah ke atasNya. Sesungguhnya setiap

 kesakitan itu adalah penghapus segala dosa.

ana sekadar copy paste di sini.... harap maklum...  ayuh ! bersabarlah... 

p/s: semoga allah permudah urusan sahabat ana yang dapat masuk UTP !
allahumma yassir wala tua'asir... in shaa allah gerak hatimu itu petunjuk dari ALLAH...





sampaikan dia




bismillah....

sejujurnya hati ini ingin sekali bertanya khabar denganmu 

tapi...

diri ini tahu ,dia insan yang sibuk....

ya allah sampaikan salam rindu ini kepadanya...

ana yakin dia juga begitu....

p/s: masa mematangkan kita.....





Wednesday, December 19, 2012

sakit ? not !

*sumber mr.google*
Bismilllah... dengan nama allah yang maha pengasih lagi maha penyayang ! ana berasa lebih tenang dengan menghayati bait-bait maksud ayat suci allah... alhamdallah, sudah lama bertangguh , pagi ini allah izinkan ana membacanya... tenang jiwa tatkala bacaan al mathurat menembusi ruang telinga dan terus menhantar isyarat kepada saraf bahawa hayatilah ayat-ayat ini !


ye.. ana rindukan sekali berada dalam bulatan kasih bersama sahabat-sahabat selepas subuh di asrama selama beberapa minggu yang lalu.. iaitu surau A1B or as known as surau aib.. hehehe.. masa tu rasa kitaorang memang duduk bersama selepas solat subuh berjemaah dan menjadi rutin harian membaca al mathurat ! ya allah aku rindukan saat itu berulang kembali... terasa jiwa serta roh ini kuat bersama dengan mereka semua... lindungilah mereka ya allah ! amin...


kadang-kadang manusia seperti ana perlukan rehat sebentar..rehat daripada semua hal yang berkaitan dengan jiwa ini... mungkin allah ingin menguji hambanya ini.. ye ! kita setiap hari diuji tapi mungkin ini ana rasa tamparan hebat oleh allah kepada ana.. selama ini ana yang menasihat sekarang ana kena dinasihati oleh diri sendiri persis seperti ana nasihat sesiapa sebelum ini... kuat ! kuat ! dan terus kuat ! 


you must face that problem ! not run from problem... dear ~ huh ! 


hati memang sentiasa betul  ! lebih-lebih lagi pabila selepas solat rasa tenang pastu marilah spirit yang mengatakan "umairah ! awak kuat ! chaiyOk !"


in shaa allah rasa sedih akan hilang ! semangat yang berkobar-kobar pasti muncul ! walau macamana sekalipun allah tempat kita kembali bermohon, maka dengarlah ayat ini
 ,
اَللَّهُمَّ اِنِّى اَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ
maksudnya :
ya allah,aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah....

in shaa allah ! biiznillah ! allah maha mengetahui lagi maha mendengar !
umairah akan hadapi ujian ini dengan sabar dan senyum kerana allah tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya ! yakin ! 


p/s : cukuplah iringan doa pembaca disini agar doakan penulis kuat ! syukran wa uhibbuki !
p/ss : esok in shaa allah penulis pergi vacations... mungkin balik minggu depan... doakan selamat pergi dan kembali ^^", opsss rasanya macam dah terlambat pergi bercuti dengan family sebab nak buka sekolah dah tapi nk buat camana biasa memang last-last camni my parents free.. ok..take care with saranghae !

Tuesday, December 18, 2012

allah ! kudamba redhamu

*sumber google*
bissmillah,allahuakhbar ! ya allah jauhkanlah syaitan dari mataku dan hidungku.... itu ungkapan ana setiap kali bangun tidur, bukan apa sebab pertama dimata kerana syaitan suka hambanya bermalas-malasan atau maksudnya tidur,yang kedua dihidung pula kerana ada kawan ana bagitahu,"mera ! kalau bangun dari tidur seeloknya ambik wudhu' tu masukkan air dalam hidung sekali dan hembus air tu keluar sebab masa tidur ni syaitan suka duduk dalam hidung kita" hebatkan syaitan dalam hidung pun jadi... pastu kalau kuku panjang pun syaitan bergayut jugak kat bawah kuku... waaa.. kalau pandangan kita allah buka hijab nampak syaitan mesti kita akan lari sokmo dan terus-terusan beribadah agar allah jauhkan kita dari makhluk ciptaan allah ini..
tapi allah telah mengatur semuanya dengan baik dan tersusun.. pandangan kita terhijab daripada nampak muka sebenar syaitan, mungkin kita tidak kuat menghadapinya... allah yang lebih maha mengetahui.. wallahu'alam...ana yakin allah cipta syaitan pun bersebab berdasarkan maksud firman ini, "tidak aku jadikan jin dan manusia selain beribadah kepadaku !"

*sumber google*

nah ! terbukti memang segala makhluk yang allah cipta hanya untuk beribadah kepadanya, wahai reader sekalian,bersangka baiklah kepada allah... sebenarnya seluruh hidup kita adalah ibadah ! hatta makan dan tidur sekalipun.. allahurobbi ! sebab tu allah berfirman "la takhrobu zina" maksudnya "jangan kamu mendekati zina." ye ! maksudnya saja cukup mendalam dan penuh indah jangan hampir ! bukan jangan buat ! sebab allah tahu hati manusia mudah rapuh dengan menghampirinya, kita mungkin akan terjerumus atau terselamat dari bisikan syaitan ! 

jadi kita kena didik diri kita,kalau rasa macam lagho, cepat-cepat berisghtifar ! sesungguhnya allah mendengar bisikan hambanya yang memujinya ! yup ! tipu kalau ana tulis tanpa merasai saat hati ini lagho atau tewas tapi kita manusia kena ingat ! kita ini hamba kepada yang maha berkuasa, memang allah sudah tetapkan ujian buat setiap individu muslim tersebut termasuk diri ana, berdasarkan maksud firman, allah menguji hambanya dengan kesanggupannya ! 

wahai hati ! kuatlah kamu sedang berjuang ! ye ! ana memang sedang berjuang , berjuang melawan nafsu selama 3 bulan berada di rumah... mohon allah redha dan berkati setiap amal ibadahku... amin

aku hamba yang rapuh lagi mudah tersungkur !

wallahu'alam

p/s : ana menasihati diri ini juga dan untuk semua sahabat seperjuangan ana yang berada di rumah selama 3 bulan ini, dulu kita berusaha untuk faham suatu subjek tu dengan betul tapi sekarang kita tetap belajar ! belajar untuk bimbing hati ini agar teguh hadapi ujian dan godaan... kita mujahid dan mujahidah kena kuat ! !

news02

malam ni nak post apa ek ???tajuk pon tak tahu, lama dah nak buat news tapi banyak sangat sangkut sana sini.... futhermore, idea takde laaa.... around 3 weeks nih, hurmmmm  aroma rindu menyelubungi minda ini....biasa kalau dah mari angin rindu ni tanda orang yang kita rindu sedang merindui kita... hurmm boleh terima ke ayat tu ?? ana terima ! ! ! ! sebab masa kian berputar kenangan tak bisa berputar kembali... ya allah engkau rahmatilah semua rakan-rakanku.. amin 
nasihat dari sahabat facebook ^^"

Pagi kita beriman, belum tentu petang kita beriman. Hari ini beriman belum tentu esok beriman. Hidup akhir zaman, terlalu byk cabaran. Yang penting jangan jemu utk bertaubat dan beristighfar setiap hari. Pendek kata:
Hidup = amal + dosa + taubat. Jika tak pernah bertaubat, maka sia2lah hidup kita di dunia dan jadilah kita orang yang rugi di akhirat nanti

ujian itu merupakan  alert daripada allah kepada hambaNYA
 kerana tanda itu menunjukkan
allah ingin mendengar bisikan hati hambaNYA....
ujian itu manis jika kita berbaik sangka dengannya... 

saranghae, aishiteru, uhibbuki ,love

  p/s: akhirnya penantianku berakhir ~ alhamdallah !

Friday, December 14, 2012

biG jOb - - -> adVices

just this 
.
.
.
.
..
.

Tinggalkan permainan cinta jahiliyyah,pikul kewajipan ummah ! 
let's pray allah save gaza and jihad fii sabillillah


Thursday, December 13, 2012

raJin ??



assalam.... halooo.... disini ana nak bagitau bukan senang nak mengemas ...
kena ada kesabaran yang tinggi dan ketahanan mental dan fizikal...

sebab.............................

mata , hidung , muka , dan semua yang berkaitan dengan anggota badan ini mudah alah pada habuk
dan pabila mereka-mereka bertemu dengan HABUK... mula la meragam

aaaaaaacuuuuuhhhhhhhhhh ! ! ! ! ! ! !

pesanan untuk diri sendiri,
 mungkin ini kifarah dosa sambil buat kebajikan bersih rumah...

wallahu'alam..


Tuesday, December 11, 2012

IMpian + Doa = ?


angin bawalah pergi impian ini agar aku tahu impian ini terus tinggi...
mohon allah redha atas permintaan ini....
amin... ya rabbal'alamin



angin hembus menyapa telingaku... aik? telinga? harusnya pipi la awak eah... hurm... syukur alhamdallah masih diberi kesempatan untuk merasainya.... salah ke nak punya impian yang tinggi? ye la saya ni tak la pandai mana setakat menaip je reti... jap-jap... allah telah berfirman kita umat nabi muhammad sebaik-baik kejadian.... allahurobbi.... tapi rasa kecil je diri ini... nak juga pergi sana... kalau boleh nak belajar kat luar negara.. sebab kalau pergi setakat nak melawat macam tak seronok... ye la kalau belajar kat luar negara macam-macam boleh terokai tapi kalau setakat melawat macam best tapi alaaa... u know blog, belajar macam kita duduk kata asrama la.. depends on yourself not on your parents... hurmm.... jom terjah tempat yang memang ade peluang tempat nak belajar ke sana.... where ? ? ? ?

  1. Rusia ?
  2. Jordan?
  3. Mesir?
  4. Jerman?
  5. London ?
  6. Beijing?
  7. Malaysia? - - - - > semestinya....  
wallahualam.... sekadar berkongsi mana tahu diri ini dapat FLY.... hope it !

p/s: 
duk luar negara banyak dugaan sebab 100% atas bahu sendiri... 
se lagi kalau dapat biasiswa... biasiswa tu untuk belajar saja not for married tau sebab itu bantuan dan amanah untuk belajar bukan untuk kahwin... hurm... semoga allah permudah impian yang tinggi ini.. amin



Sunday, December 9, 2012

perjuangan bermula?



alhamdallah.....
hari ini baru la tuan blog nk bercerita....
6 dec merupakan tarikh bahawa selepas ini banyak lagi dugaan akan tiba...
ye ! dugaan selepas SPM...

mohon allah kuatkan hati ini agar terus kuat dan
 dekatkan diri ini denganNYA

wahai umairah...
kuatkan pergantungan pada allah..
allah maha kuasa lagi maha penyayang....

wallahualam...

in shaa allah..

Saturday, December 8, 2012

now and not lasting


waaaaaa.... lama tak update kat sini.... kat sini ana boleh cerita pelayaran ana yang sangat bahaya dan tawa..
alhamdulillah setelah sekian lama menuntut ilmu dunia akhirat di kaka... ana masih bernafas... now i want to let you all know that... tonight is special day... tonight is the day i fall in love ... fall in love in everyone no someone k ? someone ? not now because i still on studies but unavailable... 

now....
I would like to announce that tonight is my batch birthday... 0812... as i know that now i ex student in smkaka... i will longing all teachers, juniors and my love, engineering drawing...hope I'll be able to go there again after get result... hope it... in shaa allah... it will be...

p/s :

uhibbuki..............
maira 0812
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...