status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Friday, December 27, 2013

Khabar berita (^___^")

Sekarang masa menelaah,
oyeahhh.. musim " study week ". katanya :)

dimana mahuku mula, disini, disitu atau disana ? okeh, kita mulakan dengan bismillah :) kan comey camtu....

Basmallah.
Sekarang, curi masa update blog, tahu sepatutnya bukan sekarang tapi mata meminta haknya, sepatutnya aku akur tapi tapi tak boleh, biar susah sekarang, dalam planning, diri ini nak rehat malam peperiksaan. takmau tido lewat, paling awal pukul 11.60, paling lewat pun 12.00 malam. ade ke camtuh ? okay la tuu...


Assalamualaikum, alhamdulillah, tak terungkap syukur atas segala nikmat, malu.
Actually, rasa down tu menguatkan kita kan, sungguh exam kali ni memang kena pulun, bukan macam sem lepas, Allah, pulun pulun pun moga niatku dan kamu kerana Allah, kadang tanpa sedar, sedang pulun pulun lupa, siapa yang bagi kemudahan kita faham, siapa ? Allah yang bagi duhai hati hati yang damai sekalian. Moga Allah permudah jiwa kita, otak kita hadam ilmu yang kita pulun itu. Moga masa kita dengan menelaah itu berkat. Teringat kata kata sahabat zaman spm dulu. ecehh.. baru setahun bergelar otai SPM.. hehehe...

" sekarang bukan masa yang cukup kita cari untuk ulangkaji ni tapi keberkatan masa kita ulang kaji, dengan keberkatan kita akan ingat " 
p/s : sungguh, masa cepat je berlalu. 
p/ss : terbang ke luar negara bukan senang tapi kita ada impian kan. impian tak semestinya tercapai tapi berusahalah. Rezeki Allah dah sediakan. usaha tau ! 
p/sss : masih ada yang susah dari diri kita, jangan pandang orang dengan semata mata pandangan. taaruflah dengan dia. tanya pada yang kenal. mungkin yang kita pandang macam tak pandang itu ada kelebihan yang kita tidak ada... keep move !
banyak pulak pesanan. eceh. pesanan untuk diri sendiri juga !
Allah sangat dekat , surah Qaf ayat 16 .

wallahu'alam. fii hifzillah ! 




Tuesday, December 3, 2013

dush ! rindu !

Today, 03/12/2013..
tonight ... 
Assalamualaikum, Hai !
list :

- 4 minggu lagi nak final exam for long semester di MICET.
- nak balik.... sekarang memahami apa perasaan orang yang duk jauh, tapi tak setanding       dengan yang duk obessseaa.... mungkin obesseaa lebih " tough " ehek !
-macam macam berlaku.. matang maira ! be positive, yakin ! Allah ada !
 


ya Allah.. lama tak update for a long time.. rindu nak menekan papan kekunci yang serba tahan lama. ayat tak boleh blah. first for all. now december ! cepat masa berlalu, alhamdulillah dah 18 tahun 2 bulan 28 hari, Allah bagi masa untuk terus berjuang dan paling penting bertaubat, ayuh.. sebelum tido kita muhasabah diri, mungkin kita ada silap tapi dengan muhasabah kita dapat beristighfar.. Allahuuuuu... sungguh. coretan ini sekadar untuk genapkan yang sebulan tak menembak post, tak pasti samaada sibuk atau pura pura sibuk atau memang sibuk, moga aku, kamu dan semua yang hidup atas muka bumi ini dalam rahmat Allah ! adioos ! yotta ! ganbatte ! bitauffiq wannajah, fii hifzillah ! 

wallahu'alam.
p/s : rindu ! 








[ credit : hamba ]

Sunday, November 3, 2013

kursus akad ? mungkin...


Alhamdulillah.... program bergerak lancar walaupun ada cacat cela yang memang berlaku untuk kami sepasukan menjadikan yang 'cacat cela' itu tarbiah (^_____^)

oh lupa ! Salam'alaik :)
*gaduh nak taip. mungkin... selamat membaca pancaindera yang ke sini :) 
hari ini dan semalam adalah program kursus pra PERKAHWINAN... amboi siap besarkan dan gelapkan lagi perkataan itu, hurmm.. lepas menjalani program tersebut atas dasar sebagai ajk sahaja, tapi terasa juga dapat sesuatu, mana idaknyaa.. ajk protokol , jadi mestilah duduk dalam dewan yang serba alhamdulillah baik dan ber-hawa dingin. eheh ! gituh ! !

banyak benda yang diperoleh dari program ni, banyak benda belajar, banyak dan banyak.. menunjukkan aku ini kurang lagi. opsss... semakin bertambah pengetahuanku semakin aku tahu kebodohanku. ececeh macam karangan bagai ... sejujurnya, coretan ini sebagai paparkan post baru... setelah sekian lama taip-an di bingkisan alam maya ini terbantut ! hahaha.... eh eh eh. 'behave' sikit ketawa tuh, kurang manis... sopan sikit, tutup mulut :) gituh... 

antara yang ku ingat kata-kata ostaz dan ostazah yang datang memberi dan berkongsi ilmu,

" jaga hati dan jaga iman kamu,
insyaAllah kamu akan dapat orang yang jaga hati dan jaga iman "
 serta 
" syurga dikelilingi susah tapi neraka dikelilingi senang "

sini ada gambar program :

muslimat sini ! ! ! !
kak syira dan nabihah kelantan

kak aina, kak fish dan liyana :) * kak fish tu manusia :)
kami, intake jun, dari kanan : izwani, fatin mak guard ,kakarians, afiqah dan nurul :)
barisan muslimin.

siap sedia dan makan...

photographer

the hall , peserta :)

wallahu'alam.

p/s : masa untuk pulun assignment bersetimbun dan dan lab report dan selamat maal hijrah :)

Sunday, October 27, 2013

cuba buat..


waaaaaaaaaaa..... sampai sekarang benda yang kebiasaan berlaku, berlaku lagi. Allah ~


lupa ! Assalamualaikum... hai ..

cukup la bingkisan ini sebagai coretan yang lama berhabuk.. yang pasti ayat yang atas sekali tu memang sedang mengalaminya.. tak ada apa yang perlu dibuat, sabar dan terus sabar. malas nak layan benda remeh macam gitu. sebal sungguh. bukan sebal dengan ujian yang seciput nih cuma sebal dengan diri sendiri sebab tak reti nak imbangkan yang mana..  Allahu...  kalian ni pon satu, benda tu kecil tapi... entah laa... ok la .. masa untuk 'bonding' dengan semua kerja yang dalam proses selesai.

p/s : rindu dia yang sefikrah. tapi dia pun anak panah islam yang sedang bergiat di tempat belajarnya. moga semua sefikrah baik baik dalam rahmat Allah. biarlah masalah rahsia dengan Allah dan diri sendiri. eheh.

p/ss : test + assignment adalah makanan ruji bagi yang nak berjaya ! guane bohh ???? deep ! (-,-")

Tuesday, October 15, 2013

eid adha :)






 

credit : [ insan ]
eid adha :)

salam mujahadah dan selamat berkorban.

kena berkorban sikit untuk roh... bukan lembu je korban... hurmm
" sekarang dah tak stalker sebab tahu dosa =_=" <  - -  macam tu pulak...

sama sama kita memahami apa maksud aidiladha ... yang pasti emak bagitahu diri ini, biarlah kita sambut meriah aidiladha.... (^____^) wallahu'alam.


p/s : selepas cuti raya ... tembakan test tuuuuuuuuu..... banyakkk!

Saturday, September 7, 2013

Allah sayang kamu (^____^)



 


selamat hari lahir umairah !
6 september ... 0609

" Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan kamu " 
maut makin hampir, 
moga usahamu membuatkan makin dekat dengan Allah..
moga dirimu kuatkan cinta dengan Allah :)
moga kuat roh ! mujahadah ! istiqomah ! biiznillah :) 

lagi 5 hari hari lahir dia.. lagi 9 hari.. hari lahir dia... setiap hari ada kelahiran dan kematian.
 p/s : semoga kuat umai ! insyaAllah kuat kerna Allah sayangkan kamu ,setiap detik helaan nafasmu berdesir... Allahurobbi... sollu 'ala nabi ! Allahumma solli'ala muhammad 
p/ss : terima kasih yang mesej, wassup , we chat... moga doa kalian Allah pantulkan kepada diri kalian kembali :) aamiin ya rabbal'alamin. sayangggg korang lillahi :)
p/sss : ini salah satu bukti Allah sayang, Allah akan hantar mereka :) 

 
 

Wednesday, September 4, 2013

unbelieveable... memories

*terlambat post 2 hari.
*jika ada tersinggung mohon maaf, halalkan ye ! sayang korang lillahi :) moga Allah jaga hubungan yang bukan terlarang ini... ayattt... puitiss habisss...  jika benar dulu dan sekarang berbeza,  teruskan berusaha ! Allah kan ada.. All is well ! biiznillah !






Salam'alaik.. hurm.. mana nak mula ni ? kita undurkan memori minggu lepas, oh ye ! post ni mungkin bertarikh 2/9/95 maknanya sekarang dah september yOu ! ! ! Alhamdulillah... ingat semalam nak new post tapi tergendala. ehh. sibuk kangg... cepat kut masa sekarang, rasa baru semalam sampai dari negara parameswara dan ke negara abdul rahman limbong. eheh.. kenapa la semua sejarah ni ? ohh.. sebab ade sejarah mungkin. huahuahua.... so, straight to the point !








sebenarnya kan... umai ni lagho juga kadang kadang, kadang tu umai terfikir, aku camtu tapi Allah permudah, kadang rasa macam betul ke nih... hah ! satu lagi... maira serius berdebar untuk tahu result final sem 1, pastu untuk kurang rasa yang alah tu, umai pon decide nak terbang ke dungun... eheh... gila la juga plan tu sebab drastik ! eheh..  pastu rasa debor tu makin kuat bile hampir ke bulan september.. uwaaa... so plan mengejut.. wassup sahabat sana sini.. jimat kedit, almaklum mahal la... heee ... jimat ! wassup najwani... siti joh and others..... so, plan jadi esok ! umai macam.. ehh.. serius ke aku ni ? umai jangan undur langkah, dah niat tu terus..... ok goooo....


us ! ninja-ians / kakarians...
 *ninja tu ada cite kenapa we as ninja ! selamat berjuang sahabat ! moga dapat berjiran di sorga !



yang dahsyatnya, umai tak bagitahu ayah, okay..ni masalah besar sebab tak cakap leklok, bukan apa, umai takut bila bagitahu, ayah tak kasi sebab bahaya.. pompuan sorang sorang ... tapi tapi.. abah.. please... lepas kakyang pergi.. insyaAllah.. Allah jaga... hehehe.. tu ayat umai dekat ayah... entah camna.. ayah bagi dan pesan jaga diri ! lompat kut ! ! pastu dungun dari kuala terengganu bukan dekat.. ada dalam 1 jam lebih... hehehe... serius serba salah... ok... plan mengejut selasa pagi..rabu pagi nak bertolak...entah kuasa mana yang datang, nekad pergi dungun, jumpa sahabat! alkisah pagi rabu tu :





lepas subuh baru nak gosok baju pastu kumpul barang barang pinjaman kaka dulu nak pulangkan balik dan baru nak cari barang.. Allahuu... bas yang umai naik nih tunggu kat unisza tau... jadi bas tu umai tak pasti pukul berapa... Allah... kelam kabut.. macam lipas yang terbang je... hahaha..., oh ye ! umai naik bas berteman.. dengan sapa? dengan Allah :) masa tu nak kuatkan diri, ingat camni la.. bila sahabat tanya, umai sorang ke? tak la , tapi berteman. heeee... kurang sikit rasa cuak tu kannn... so, pagi tu smooth je perjalanan.. Allah permudah lagi...  malu....


pastu kan... entah camna, umai pon tak sangka... unbelieveable kuttt.... jumpa akak yang dalam maya.. ewehh macam jumpa retis je.. hehehe... retis la jugak :P serius tak percaya sebab masa macam rushing.. serius terkejar kejar... itu mungkin sebab umai yang nak kejar bas.. takut terlepas bas sebenarnya... heeeee.... then... baru nak call princess aurora.. aurora call dulu.. eheh ! masa tu, oh sama-sama nak call... tak sempat nak jumpa.. call pon boleh ... redha dah masa ni sebab dalam bas dohh... pastu tetiba aurora bagitahu.. jumpa dulu baru gerakk.. hehe masa tu tergelak kejap sebab akak ni, macam la umai boleh stop-kan pemandu bas dan cakap jangan gerak lagi... hehehe...


alhamdulillah ! one day that coming ! =) 


pastu kesian pon ada sebab dari suara call macam akak tu terkejar kejar... hehehe... okay, mampu berdoa dan harap jumpa... masa tu doa , jika Allah takdir hari ini.. maka hari ini aku jumpa !... Alhamdulillah... jumpa ! lompat bintang ! eheh ! akak matured ! ! ! ! hehe... ampun patik tuan aurora :) hebat aturan Allah , plan yang rushing dan tak dirancang ni biasanya benda luar jangkaan berlaku.. betul takk?? kebiasaannya, bukan sokmo. habis cerita dungun. jumpa sahabat 0812 dan ninja-ians.. serta princess aurora umai tuu... sweet memo... oh ye ! lepas ni dah boleh pergi dungun, Ayah dah percayakan umai ! Alhamdulillah.... tapi cuti tuuu.. tak tahu bile (-_____-"")









next :

alhamdulillah 9/6/2013 untill 17/8/2013 =)

pasal micet pulak...

lega la sikit rasa debor dengan keputusan tu kan, okay result sem 1 ni penting sebab menentukan umai still kekal bersama keluarga MICET, hati kabo moga baik dan terbaik sebab nak kekal kat micet hingga grad ! 2016 nanti, insyaAllah ! hurmm...nak cite kenapa debar sangat...  okay, begini.. unikl kan bawah mara , so, dia buat plan baru untuk peminjam ni belajar elok elok dan boleh bayar balik pinjaman tu dengan cara, kalau pointer below 2.5 sem 1 ni, semester akan datang nama tergantung untuk pinjaman, yes ! unikl bawah mara, so ofkos la pinjaman mara (-,-"")



pastu umai ni pernah ada sejarah hitam , eheh... spm .. uwaaa... serius lepas spm tu , nekad nak balas dendam, mungkin masa tu Allah yang tahu ....hurmm... jadi Allah bagi peluang untuk  tebus di MICET . umai yakin aturan Allah itu terbaikk ! so, serius berusaha dan terus berusaha.... pastu jumaat pagi, umai pon sign in dan check, okay masa ni mungkin busy tapi maklumat yang tertera cuma semua credit " pass " ehhh... pass? camna dengan pointer? Allah sekali lagi uji.... umai diam dan terus log out .... tunggu sampai lepas isyak jumaat tu..... sign in dan ... Allah... rezeki ... memang Allah nak umai terus berjuang di MICET.. Alhamdulillah again ! ! jika deanlist tu mumtaz kan? tapi bukan mumtaz.. mungkin dekat dekat dengan mumtaz... hehehe...insyaAllah bakal berusaha untuk mumtaz ! aamiin ! Alhamdulillah ... Allah bagi peluang untuk bertaubat dan berusaha kembali kepadaNYA dalam setiap langkah dan degup jantungku... Allahu ~






next :

Alhamdulillah.. done for semperit cookies ! eheh ! misi untuk 3 minggu di rumah, tercapai !








next : 

kemas barang untuk balik Micet , sabtu ni... dan rancang untuk semester ke dua dan dan... susun strategi untuk 18 credit... banyak.. persediaan untuk mental , emosi dan paling penting ! rohani... roh ! moga Allah permudah. aamiin ! ohye ! kita nak tasjil madah minggu ni, start isnin iaitu 2 september hingga jumaat ni 6 september :) memori ini tak bisa diundur waktu tapi bisa dikenang ! :)

p/s : tasjil madah tu daftar subjek tapi biasa biasa saja :) heee... syukran ukhti mwm :)
p/ss : 0609 :) allah yubarik ya umai :)







Monday, September 2, 2013

corat coret :)

"Penulisan tidak menggambarkan sikap penaip,

don't judge ! please, taaruf first with me.."

Salam'alaik ! apa khabar semua pembaca ? ada ke ? jika ada, Alhamdulillah ! syukur ! ok, tak tahu dimana nak mula, yang tu atau yang ini, ok, cerita bermula..  kira dipendekkan cerita la ni (^____^) let's start , umai !
minggu pertama :







sampai rumah, habis final exam semester 1, hilang sikit gelisah semasa minggu raya hari tu, serius, kali ni memang fight betul betul, sampai ada sahabat tegur, " umai, apsal maintain je, biasa raya, muka chubby sikit, ni macam bulan puasa je " eheh ! perasan juga sahabat ana yang sorang tu, memang tak raya sangat sebab tengah fikir fasal final masa tu... alhamdulillah, smooth dan moga result baik -  baik, amin! mumtaz ! habis je exam tu, terus berfikir nanti kat rumah nak tolong mak ayah sebab dah lama tak jumpa dan lihat wajah mereka, rindu ! hehehe , moga Allah berkati, amin !  pastu memang berazam nak datang ke sekolah menengah , smkaka, walau apa cara sekalipun, tekad! nak naik bas, masa tu berharap sangat jadilahhh... pastu nak bersilat kat dapur, nak buat semperit, hehe.. hajat yang tu tak sampai lagi, semperit...  
minggu pertama ni juga , mak buat makan makan sikit, sikit ke? rasanya macam banyak.. alhamdulillah, Allah permudah dan berjalan dengan lancar, majlis tu mengingatkan diri ini yang kehidupan dulu bukan senang, kenapa tetiba teringat ? sebab pinggan mangkuk, gelas semua basuh sendiri. no polistren ! sebab ? entah la.... yang pasti hari tu memang busy la, ke sana ke hulur ke hilir... situasi dalam rumah je :P

p/s : stop story and need go :) next post coming ! biiznillah :) with some photos. maybe :)










Saturday, August 24, 2013

hempuk dengan cubit manja ... alahai !

Assalam !  mana semangat ini hilang ? terasa asing bila jariku yang tak begitu runcing terus menerus menekan keyboard ! gulppp ! entah.. kenapa harus ada perasaan aneh ini, sedangkan dulu diriku peng-tegar update blog. mungkin. itu dulu. dulu......

terasa naluri yang tiada orang yang rasa kecuali Aku dan Allah. hurmm... kadang terasa nak be myself. bukan apa. well bila kita monolog menggunakan " aku " ia nampak macam santai tapi whatever happened... still proud with bahasa arab. " Ana " that not my name or my short name (-,-"")  that's mean, saya in bahasa arab. serius bersyukur belajar bahasa arab although , pmr till spm , tak pernah dapat "A" ! ustaz , ustazah, maafkan anakanda sebab tak pernah dapat A =(

hurmm pabila menaip mengikut rentak emosi dan mood yang bercelaru.. semua berterabur ! hancus ! lunyaii ! ehh, paham tak lunyai tu apa ? that's mean, takda paaa laaa... udah ! stop ! sekarang buka buku baru, yang lepas biar pergi sebab yang lepas tu jumpa sekejap je dengan kita, saja nak singgah, uji diri sikit, uji iman , uji hati, uji sabar. ahhhh uji segala benda la untuk tingkatkan tahap kebergantungan kepada yang mencipta ujian untuk kita, Allah ~

so, mana nak start ni  ? dari tadi macam mukadimah je, terasa nak cerita pengalaman sendiri tapi ini bukan diary kan ? hurmm... mungkin sebagai bacaan aku semasa busy dengan sem 2 nanti... busy ? oyeahh... serius tak tipu , serius tauuu... sem 2 la mencabar, ehh.. dah pandai ber-sem sem... dulu idak pon. tu dulu... dulu. sebab sem 2 nak kumpul 18 credit ! camna tu ? mampukah aku, mampu ! sebab apa ?

sebab Allah berfirman, maksud : Allah tidak akan menguji hambaNya melainkan kesanggupannya. nah ! ayat ini terus berulang .. ulang dan ulang, kerna apa ?

kerana aku , awak, dia , mereka adalah pelupa dan kena terus mengingatkan. jika tak ada yang ingat, cukuplah diri sendiri berusaha untuk ingat ayat yang menguatkan kita kala rasa tersungkur menyembam bantal.. hehehe... macam pengalaman.. semesti ! !

cubalah ingat ayat ini. insyaAllah automatik terasa nangis sebab sentap kut ... hehehe... sebab Allah dah kata, kamu mampu, kenapa tak yakin , kamu boleh ? begitu laa lebih kurang untuk ayat yang best sikit (^___^)

so ! umairah ! hempuk sikit kepala tu dengan cubit manja .. haha.. bior betul sikit ! come on laaaaa.... Allah hanya minta kita sabar dan solat serta Allah sangat dekat dengan kita lebih dekat dari urat leher, hah ! surah apa tuuuu ? sendiri cari ye ! google je pastu nak sohih, lepas google tu rujuk tafsir quran , betul ke tidak apa yang encik google beri info... begitu laaa .. hikayat tuan umair !


p/s : satu masalah, memang manusia camtu, bila mengarang panjang .. tapi tajuk ? kelauuuttt !
p/ss : semakin meningkat umur , semakin dekat dengan mati, (^___^)
sahabat ! andai ana dah pergi menyahut seruan ilahi, cukuplah doakan ana dapat bertemu dengan Allah dan rasulullah yang ter-cinta dengan wajah bersinar ! ! Aamiin  ya rabbal'alamin.
p/sss : penggunaan aku, ter-ikut emosi, asif jiddan ! moga manfaat post yang serba cacamarba !


dekatlah dengan dia , merujuk kepada gambar ni ye ! kamu akan dekat dengan Allah , biiznillah !

Thursday, August 22, 2013

cacamarba. mungkin.


Alhamdulillah... bersyukur dengan segala nikmat. sebenarnya, kepingin nak post kat wall blog.. rasanya dekat sebulan tak update.. ye ke ? mungkin =,= " bukan putus asa tapi, entah. tak ada alasan, hanya hendak atau tidak, am i right , my lovely blog ? ehh kang blog jawab susah. eheh. misteri filem " The Conjuring ".. mungkin fenomena sekarang dengan filem sekian sekian. stop ! sebenarnya, banyak benda nak kongsi dengan laman blog ini, mungkin untuk ibrah sesama manusia tapi jujurnya untuk pengalaman pemilik jari yang menari atas keyboard, ahh ! hiperbola. sudah umai, sudah... where the point ?  ok.. let's me list...


  1. kongsi tentang micet ? mungkin
  2. macam mana micet ? 7 minggu di sana ? =')
  3. raya camna ? ade ke update pasal tu ? Ada !
  4. apa yang berlaku dalam hidup umai ? perlu ? Ada sikit =_="
  5. HOT ISSUE ! MESIR ! 
  6. SYIAH ..
  7. cuti sem 3 minggu (^____^")

    banyaknya list... tapi yang pasti nombor 5 itu penting... sumpah tak tipu ! serius tak tipu. moga lain hari.. akan ada post menerombos pada wall blog Alhamdulillah ini. biiznillah. InsyaAllah ! 
Terkini Krisis Di Mesir 7 Julai 2013 | DR Morsi tumbang Secara Tidak Demokratik, Kini Dalam Tahanan Tentera

Saturday, July 13, 2013

salam perantau (^____^) eheh !


Alhamdulillah ! Assalamualaikum ya sohabat ! gegendang telinga masih berfungsi untuk mendengar alunan azan , zikir ,  yang menerombos masuk !  Alhamdulillah.  Sebenarnya mendengar lagu pun boleh , bukanlah haram (^___^) tapi berpada-pada... 


tapi kan, bila fikir semula, jika ada alunan gemersik menerombos masuk ke telinga itu dapat mendatangkan pahala, kenapa kita endah ? sedangkan semua anggota badan kita akan suka ! sebab kita buat sesuatu yang mendatangkan pahala dan menambahkan kasih Allah kepada kita! mudahkan nak dapat pahala ?


moga sabar dan kuatkan kasih dengan Allah, biiznillah ! Allah permudah urusan kita, usaha kita untuk berubah !
 
welcome to ramadhan's university !

bila nak grad ? 

kita jumpa di sorga Allah nanti tau !

itu graduasi yang pasti ! aamiin ya rabbal'alamin !

p/s : tajuk di atas serius tak tipu ! ana pun berada jauh dari keluarga, sebenarnya, salam perantau dari melaka (^___^)  ana dari terengganu .
p/ss : moga rindu kasih sohabat bertaut dalam doa rabitah ! rindu ! saranghae ! uhibbukifillah !

Friday, June 28, 2013

ehh ! new post from malaka-ians (^____^)



Alhamdulillah... hari ini hari jumaat ! hari barakah.... lama dah diri ini tak bercinta dengan konferens riang... biarlah ... itu rahsia Allah dengan hambaNYA ini... apa khabar sahabat - sahabat maya sekalian ? sihat ? atau sebaliknya ? moga Allah sembuhkan kalian yang diuji (^____^)  hakikatnya setiap nikmat, hatta kalian membaca post ini pun dikira nikmat ! bersyukurlah.. dan bersangka baiklah dengan Allah.. Allah yang susun segalanya untuk kita . cuma kita tak sedar kut =_=" * gulp ! sentap ~  hakikatnya jerebu yang berlalu pergi pun kita kena ambil ibrah juga, jika jerebu pun kena ambil ibrah juga,

ya Allah.. 3 minggu dah di dunia MICET !
serius macam tak percaya, macam baru semalam mendaftarkan diri.... sekejap je masa.
sebenarnya ada saja masa untuk meng-update tapi... ana tunggu masa yang sesuai dan ternyata dengan ter-postnya kali ini maka ini adalah post yang terbaru selama 3 minggu di medan ilmu ini. Sejujurnya, sangkaan pada MICET jauh meleset sama sekali .Kat sana sangat titik berat pasal aurat , ye laa as i know micet is under mara sooo, takut la juga kan . Alhamdulillah, senior kami sangat menjaga kami walaupun minggu silaturahim dah habis atau kami panggil " MSR "


moga perjalanan di bumi MICET hingga ke graduasi .....


PICC ..... wait me ! ! ! !


p/s : post yang agak serabut tapi boleh baca kan...
p/ss : lama tak blogging... eceh ~
p/sss : semoga Allah permudah urusan umat islam... ehh doakan saudara islam yang sedang bergolak dan berperang.... syria.. gaza.. palestin serta malaysia ^___^
p/ssss : rindu ~  saranghae !

Saturday, June 8, 2013

sambungan ! nak baca ? sila sila, done !


 

note : ini sambungan post sini  < - - -  tekan !
Bismillahirahmanirahim... Alhamdulillah. nak post ringkas dan padat.. eheh ! cuba, walau hakikat terlebih dari karangan zaman SPM dulu (^____^")  tadi dah post , ingat nak sambung tapi tak apa lah, buat post yang terbaru ! jom ! baca.. ehhh stop ! tolong tengok tangan kanan anda ! tengok. tengok ! wahh ! tahniah dan bersyukurlah mata anda masih berfungsi untuk membaca hikayat yang cacamarba ini... <  - - -  betul ke ni ? bantai laa...  lepas tu otak masih waras untuk mengarah mata melihat tangan kanan anda dan alhamdulillah tangan kanan anda masih berfungsi ! jika tidak masakan kalian baca post ni.. hehehe... selingan semata-mata tapi ada suatu yang ana sampaikan iaitu bersyukur ! ucaplah Alhamdulillah ! ! !  mukadimah dah berapa patah cik maira weh...  # asif ! jom masuk ke alam maya ini dan bacalah dengan nama Allah ! Basmallah ~
Alhamdulillah, barang dah siap " packing " ... esok perjalanan bermula ! negeri parameswara. hamba datang =_=" hehe...
sebenarnya, perasaan bercampur baur, macam nak pergi oversea :P hehe, padahal tak pun.. in-malaysia only ^^V.... jujur,  rasa excited nak pergi tu kurang sikit sebab sedih tetiba .... hurmm... mungkin sebab lama sangat duk rumah, ada la dalam 5 bulan tanpa cuti.. hua hua hua... ehh control sikit ketawa tu =,= " ... kurang sopan. okay, jadi untuk makluman sekalian yang hadir ke blog ini. mungkin blog jarang di-update. Serius nak tumpu betul betul ! doakan tuan umair ni ! tembakan doa kalian Allah dengar sebab Allah kan Maha Mendengar ! am i right ? , doakanlah diri ini kuat ! dugaan Allah itu rahsia tapi yang pasti dugaan itu ikut kemampuan kita ! kenapa ? bukti ? jap ! sabar ! nah :
”Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
(QS Al Baqarah [2] : 286)
.
tak tahu nak post apa, okay ! di bawah, ana sertakan link untuk zaman dulu dulu... tak pun, cuma nak kongsi, liku liku nak masuk ke universiti sana ^^V :

link lamaran di hantar ke umair : sini
link dilema ... runsing : sini
link mengira hari ada di rumah : sini
link sejarah spm 2012 ^___^ : sini
link aduhh... jatuh .. gedebuk ! : sini 

p/s : ada surat untuk yang terjah ke sini ^^V sini

p/ss : selamat buat form 5 yang akan trial ! buat molek ! kalian hebat ! yakinlah !

p/sss : welcome here kakarians ^^V

p/ssss : long journey , my life as uni student begins .. Allahumma yassir wala tu'assir ! Aamiin !



 

Friday, June 7, 2013

tak selesai lagi ^^V, nak baca ? silakan ! tafaddol !


Bismillahirahmanirahim. Alhamdulillah. Allahumman yassir wala tu'assir . Aamiin ya rabbal'alamin. Allah , lama tak post something dekat blog. bukan lupa, ingat tapi masaku suntuk. eceh ! suntuk sangat la. hurmm.. kalau hitung balik, tak tahu mana perginya, tapi harap dan moga Allah ampun dosaku dan Allah redhai segala tindak tanduk, bergolek , duduk, baring dan semuanya. Allah. apa nak bagi tajuk untuk blog ? nanti dah siap semua bait - bait curhat di sini, ana akan namakan post (^____^") # tak tahu tajuk sesuai bagi post kali ini.Agak lambat nak memutar idea untuk tajuk. gulpp.. sabar ! ! jom baca habis dulu. zasss.. layan ! !  # mulakan dengan senyuman =)

Dulu :

jom flashback semula. hehe.. ana pun tak ingat, slow slow untuk ingat. masa tu tak tahu pergi ke idak. Sebab banyak konflik yang berlaku. Hok aloh, konflik tu gimik saja , konflik apa ? banyak la juga, seperti susah tak bidang tu ? kimia tu , tak sama dengan kimia zaman sekolah. eheh. dah, keputusan muktamad, segala hal yang berkaitan dengannya Allah permudah.Ini salah satu petanda ! Apakah  ? wallahu'alam. tapi diri ini yakin ini satu petunjuk.


# nanti sambung balik ! tunggu ^^V

Sunday, June 2, 2013

kasih Allah tiada tandingan.

 islamic-art-and-quotes:

Sheikh Zulfiqar Ahmad on Refraining from Sins

“Whenever a time comes in your life when you have the opportunity to commit a sin and you refrain due to fear of Allah, at that very moment, make a du’a to Allah and Allah will Insha’Allah, accept your du’a at that very moment.” — Shaykh Zulfiqar Ahmad [in his book “Du’a - The Essence of Worship”]

www.IslamicArtDB.com

 

credit : insan tumblr
Bismillahirahmanirahim, dengan namamu Ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mencoret di laman yang senyap ini, moga manfaat buat penaip dan pembaca , in shaa Allah ! biiznillah !sudah bergolek , meloncat ala ala gaya nak smash bola tangkis gitu.. fuhhh exercise juga badan yang serba naik ini (^____^") adoii ~ tapi hati macam mana ? ada juga exercise-nya.. ting tong, tumpang lalu jap.. layannn.. baca ~ zasssss

suatu hari,posto posto.... Anda diminta bersabar !  tiba - tiba, tanpa diminta, ujian itu tidak datang seperti ketuk pintu rumah iaitu minta izin nak masuk atau minta izin nak mampir di hati manusia, memang betoi , manusia mudah lupa dan manusia juga menzalimi diri sendiri termasuk diri yang sedang syok menaip ini..

edehh.. parah parah parah.. mana mahuku cari ubat  ? hati dah bergelumang dengan dosa =,=" hati sibuk mengatakan dah jauh ni, kembalilah kepada Allah, namun gerak tubuh dan badan, <  - - -  # ehh bukan sama ke maksud tu ? # biorr je, layan dan terus baca ! hati kata dosa tapi badan tak berfungsi. Allah ! macam mana tu ?

ingatlah ! Pesanan Imam al-Ghazali : carilah hatimu di tiga tempat iaitu

  • pertama bangun membaca al-quran,jika tak ditemui juga,

  • cara kedua ketika mengerjakan solat, jika tidak ditemui jua,

  • cara ketiga ketika duduk tafakur mengingati mati .
dan jika tidak engkau temui hati itu maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana pada hakikatnya pada ketika itu engkau tidak mempunyai hati !

ayuh ! hatimu itu lembut, dan  mudah dilentur hakikatnya ! berusahalah duhai hati , tadabbur ayat suci Allah, ayuh, cuba anda cari ayat ini, surah Al-An'am ayat 125 :

a'uzubillahi minasyaithonir rajim ..

maksudnya : Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayat petunjuk kepadanya nescaya Dia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Dia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah dia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.

wallahu'alam.

p/s : yakinlah Allah bersama kita, sangat dekat ! terbukti dalam surah qaf ayat 16

http://25.media.tumblr.com/d69dac89aec799ec65125e5e220c9e54/tumblr_mnpzxnILb91r5rma5o1_500.gif 

credit : insan tumblr

Friday, May 31, 2013

tutorial : Cara nak letak button share . senang !


Bismillahirahmanirahim, Alhamdulillah . Assalamualaikum ! jom masa untuk buat sesuatu yang baru dan memudahkan pembaca blog anda ! apa lagi. jom baca yang seterusnya (^____^")
 jom belajar macam mana nak letak , jom ! beware ! tak payah nak sign in tau !
1. pertama, tekan link yang dah diberi dibawah ini 
  • link button  <  - - - tekan sini 
2. kedua,scroll ke bawah web tersebut . dan cari kotak yang bertulis macam ini :
 


 3. tekan kotak tersebut ! lepas itu , akan keluar camni :

4. lepas tu tekan yang dah dibulatkan itu , yang warna merah tu tau ! seterusnya, tekan step 2, tekan style, dan  tekan step 3, customization .. ok, pilihan di tangan masing-masing. yang best, kalau tak berkenan dengan pilihan kita tu, boleh undo semula .

5. dah siap ketiga-tiga step tersebut , scroll ke bawah sikit dan akan jumpa perkataan ini : FINISH : GET THE CODE   <  - -  tekan perkataan tu ! dan akan keluar tab macam kat bawah ini : scroll ke bawah cari sampai jumpa code macam ini :


6. lepas itu, yang code berbintang satu warna coklat gelap tu , letak code dalam add gadget HTML . # pergi dekat LAYOUT dan tekan add gadget. cari HTML

7. yang code berbintang dua warna kuning tu , letak code dalam edit html blog anda, dan tekan Ctrl F , cari kod head  dan paste code tersebut dekat last sekali perkataan head.
8. tekan preview , sabar la sekejap, biasalah loading lambat =_="
dah selesai ! tahniah ! berjaya !

p/s : jika berjaya, sila komen ! jika ada masalah boleh bertanya kepada tuan umair ! adioos. wallahu'alam. saranghae ! ilmu milik Allah, sebar !

jom ! sesuatu berlaku di blog ^___^

Bismillahirahmanirahim, Alhamdulillah . Assalamualaikum ! jom masa untuk buat sesuatu yang baru dan memudahkan pembaca blog anda ! apa lagi. jom baca yang seterusnya (^____^")

seperti yang sedia maklum, siapa yang rajin - rajin singgah sini mesti akan perasan sesuatu telah berlaku dalam blog ini, tahniah ! dan anda boleh perasan akan hal tersebut, seperti gambar yang tertera , nah ambik kauuu ! sila sila la jenguk gambar tu :




p/s : nak jelas, tekan gambar ^___^ yang kelainan tu, yang dalam kotak merah tu... 
p/ss : nantikan tutorial untuk buat macam ini. senang ! tutorial nanti akan ada banyak gambar , sebab nak mudahkan bloggers semua . in shaa Allah. akan di-post !



Tuesday, May 28, 2013

pengalaman (^____^") , pernah alami ? Alhamdulillah, diberi peluang !


Bismillahirahmanirahim. Alhamdulillah. Assalamualaikum, ya ikhwan yang hensem dan akhowat yang comel. terasa nak update post malam ni, ohh ye ! masa yang ada ini kita post la, nanti dah sibuk belajar, ehh belajar nombor satu tapi dakwah bukan nombor dua , rajin-rajinlah nak lawat blog ini pun, atau tembakan doa pun tak apa ... be cool !

jom, sedikit perkongsian pengalaman tuan blog yang tak seberapa ini, ini hanyalah pengalaman tapi jika pernah alami, biasalah, kita kan manusia, sering diuji ! ujian itu mematangkan kita. yuuhuuu... jom layann .. zassss :

masing-masing ada zaman jahiliyyah ... ehh maksudnya zaman gelap. ehh maksud lagi terang dan bersuluh lagi, ada zaman yg nakal-nakal.. rehatlah, sabar ^^V

" andai diri si fulanah itu lain gaya membalas mesej atau IM di facebook, atau gaya balasan di mesej tu tak se-rancak dolu dolu... atau erti lain, sepatah tanya, sepatah jawab, =_="... "

itu tanda si fulanah nak berusaha untuk menghindar dari si fulan, bukan nak menjauh tapi elakkan, sahabat tetap sahabat, tapi walau kut kut mana pun syaitan tak duk diam ... ^^V ,

bukan sombong tapi kita elak , boleh elak, kita elak, nak senang, berterus teranglah jika si fulan bertanya kenapa dah tak macam dulu-dulu bila balas mesej, mungkin si fulan lupa, kita kan insan ... in shaa Allah, mereka akan faham. biiznillah ^^V
wallahu'alam. pengalaman mematangkan kita .. adioosss
wallahu'alam. picisan ini untuk semua dan jika ada pendapat boleh kita kongsi-kongsi .



p/s : doakan untuk umat islam yang sedang berperang dan semua umat islam atas muka bumi . senjata kita DOA !

bukan larikan diri, tapi elakkan ^___^


Bismillahirahmanirahim, Alhamdulillah, Assalamualaikum ya sohabat !  ruangan kali ini lebih ke arah pengalaman penaip sendiri, yang baik ambil, yang negatif, buruk dan seangkatan dengannya, abaikan ! 

Alhamdulillah, kenal dengan kamu, buat diri ini senang, dan selesa, kita kan kawan, sahabat perjuangan dalam dakwah ! ! ! sama - sama berganding bahu, sama tolong menolong masa zaman sekolah dulu, tolong ajar math dan sewaktu dengannya, kimia dan so onn. syukur sangat - sangat. dan akhirnya ada hidup masing - masing. Dulu, kita tak terjebak dengan konferens riang jadi agaklah jahil bab-bab muamalat ! muamalat tu apa? nak senang faham pergaulan seorang insan dengan insan yang lain, camtu (^______^")

tapi Alhamdulillah, diri ini sedar itu salah, tak boleh macam itu, salah caranya. diri ini memang lain dan berusaha untuk lain agar syaitan tidak bersuka ria lagi, berusaha untuk elakkannya, maafkan salah silap diri ini. Masa masih panjang. Berjuanglah di sana . Dan sama-sama berjuang !

yang pasti diri ini dalam proses berusaha baiki diri, perbetulkan yang salah dan gunakan cara yang betul lagi lurus, agama islam kan senang, ikut cara betul, in shaa Allah, dengan izin Allah, hati jiwa tenang . hati ini tidak tenteram bila ikut cara yang salah dulu. bukan larikan diri tapi elakkan. kita nasihat dulu diri kita baru kita boleh tarik sahabat - sahabat lain . andai diri kita tak betul, macam mana tu. Ustaz K , mohon maaf dan harap terima . wallahu'alam.

p/s : andai ustaz baca, harap faham  =____= "
p/ss : waktu makin singkat berada di rumah .
p/sss : muhasabah itu perlu, andai salah guna, perbaikilah, kita manusia, pernah jatuh, bangunlah !

Monday, May 27, 2013

masa makin suntuk =_="

 
 
 


Bismillahirahmanirahim.. Alhamdulillah, betul tak anda baca mukadimah Basmallah dan Alhamdallah yang ana tulis tuu  ? ? Alhamdulillah baca, hatta dengan baca dengan mata hati ! moga Allah beri berkat ! ! !
  • diri ini mahu mohon ampun dan maaf , terutama sekali kepada batch 0812 kakarians. mohon halal semua dan ana sentiasa maafkan salah dan silap, andai kemaafan itu boleh menenangkan hati dan jiwa, kenapa nak nafikan hati kita untuk memaafkan. 
  • masa makin suntuk, masa dan bilangan hari berada di rumah dalam tempoh 7 hari lagi, moga Allah permudah urusan untuk kita sama-sama berubah, 
  • jOm ! kita audit diri, jika kita nak Allah ! Allah akan permudah dan datang kepada kita , yakin ! Allahurobbi ! moga hati ini Allah lindung ! moga hamba ini dan sahabat - sahabat yang ustaz ustazah , ana gelar mereka , tidak terpengaruh dan senantiasa dengan tarbiah cahaya agama islam. aamiin !  

  • allah yuabarikkum ya muslimin wa muslimat !

p/s : selamat sambung belajar buat yang pra universiti, matrikulasi dan seterusnya ke ipta dan ipts ! ! naikkan islam bersamamu dan dalam hati mu ! saranghae ! wallahu'alam.


sumber gambar pompuan ini , milik tuan blog (^___^")


' 1st Double Giveaway by AinMfna '



nak jOIN ? tekan sini !

p/s : tak reti nak follow blog sponsor nurri akmal ^___^ help me

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2





Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.





.

Sunday, May 26, 2013

"Oh My Giveaway"

Alhamdulillah, Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum ikhwan yang hensem dan akhowat yang comel...
meriahkan giveaway !

 
tekan sini untuk jOin  ! ^____^

done for rules ^___^  #dapat bookmark tu pun okay ! hehe menarik !

tolong ! ! please !

Bismillahirahmanirahim...Assalamualaikum ikhwan yang hensem-hensem sekalian, dan akhowat yang comel - comel sekalian ...Alhamdulillah !
  • rushing for something .. hope smooth.. Aamiin !
  • so many things must be settle.
  • wanna be better then yesterday ... Allah... if not, i am a LOSER ! fight  nafsu ! @_@
  • May Allah make it easy all things espeacially both my parents, banyak sungguh pengorbanan mak ayah ... 
  • 9 jun will coming ! this is the best way, hopefully ! i don't want to disappoint my lovely parents .
  • that 's all.
  • alhamdulillah, medical checkup done for today ... 
  • muhasabah diri, teruskan berusaha untuk lebih baik, dekatkan diri dengan benda baik-baik, jauhkan dari perkara yang Allah mungkar 
  • p/s : tolong ! ! please ! tembakan doa dari yang sudi ziarah sini ^___^ in shaa Allah, Allah makhbul ! moga Allah berkahi semua umat islam atas muka bumi ini ! aamiin ya robbal'alamin ! ! !                                                                          

     
hebat kan Allah ?? the best is from Allah !
credit : insan mulia


                                                                 

Friday, May 24, 2013

ujian itu menguatkan dan semakin kukuh !

Bismillahirahmanirahim.. Alhamdulillah, bersyukur segala nikmat hatta menaip untuk laman blog ini sendiri , moga Allah redha dan permudah niat murni setiap bloggers ! hai ! kaifahal * ?
*kaifahal = apa khabar ?  # kaifahal dalam bahasa arab (^_____^)
sedih ? gembira ?  bersyukurlah, boleh jadi apa yang kamu suka, buruk untuk kamu dan boleh jadi apa yang kamu benci baik untuk mu. wallahu'alam, sedikit olahan ayat dari tuan blog ini, umair.
a'uzubillahi minasy syaithonirajim.. bismillahirahmanirahim...
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

kadang, diri ini berasa elok jika diuji kesedihan selalu, bila sedih automatik ingat Allah, ibu dan ayah automatik diketepikan, sebab apa begitu ? sebab itu fitrah ! fitrah manusia yang Allah cipta dalam rahim ibu , mak , umi , mama atau apa -apa panggilan.

Dan memang hakikat ! manusia dicipta dan ditiupkan roh dalam rahim ibu tanpa izin ibu dan ayah kita yang Allah tetapkan .. Allah, betapa aku kerdil...  Allah lagi berkuasa ! Allah yang Maha Pencipta ! Allahurobbi !


p/s : jalan dakwah itu bukan senang , hatta rasulullah sollallahu 'alahai wassalam sendiri banyak ujian ini kan kita hamba Allah lemah dan banyak dosa serta umat baginda ! kuatkan semangat wahai mujahid dan mujahidah yang Allah pilih sebagai pendokong agama ! ingat ! ujian itu menguatkan dan semakin kukuh . Allah. wallahu'alam.
p/ss : andai ujian ke usrah menitiskan air mata, aku ingin begini selalu ! ini juga ujian tarbiah.

 

sumber :  sini

Monday, May 20, 2013

berharap ~

   jika berharap, berharaplah kepada ALLAH,
 
tiada yang rugi, tak salah lagi tenang hati 
 
 
 
sumber sini



11 things about me ... tag by farah .

baca dulu syarat-syarat ini .... 


Assalamualaikum ikhawan yang hensem dan akhowat yang comel. mula mula nak minta maaf kepada sahabat maya yang tag diri ini, maaf sangat-sangat lambat . maaf farah. ok jom masa untuk meriahkan permainan ini . let's start !

 first ! i will follow rules of this game !
11 things about myself , jom taaruf  !
  1. suka memasak walau tak sedap =) suka mencuba memasak , resepi senang , layan !
  2. suka ramaikan ukhwah, walaupun dalam alam maya. kita kan saudara islam ! diri ini asal terengganu !
  3. suka ice blend ! perisa tegar : latte (^___^")
  4. sukakan usrah ! bulatan gembira.
  5. suka menge-post entry jika lapang dan sertai segmen jika syarat senang dan osem !
  6. suka cerita korea tapi bukan tegar sangat, setakat ni yang tengok dari episod pertama dan terakhir cerita Jewel In The Palace ! sebab berkisar tentang dapur istana ! masak lagi ! 
  7. tak suka lipas. waaaa... tak boleh. hehe
  8. sensitif sikit # hal-hal tertentu sahaja. ikut situasi. hehe
  9. tak tau macam mana nak kongsi masalah , lebih memilih untuk ber-tafakur sendirian sebab semua masalah datang dari diri sendiri. but i will face it and will not give up ! in shaa Allah .
  10. tak suka paksa sahabat-sahabat blogger follow blog ini, sikit tak terasa sebab lebih suka jika ikhwan yang hensem dan akhowat yang comel, diri sendiri nak follow, jika singgah dan pergi ... it's okay . ! cheer !
  11. seorang yang selalu berusaha bersangka baik walaupun susah, jika mencuba, tak salah, hati tenang jiwa aman... senyum sikit (^____^)
11 questions from farah , jom ! jawab !


1. What is your dream job?
- fuhh... ikut kos nak sambung belajar 9 jun nanti, i dream wanna be "ustazah engin" yang berjaya . aamiin !
tapi dalam masa yang sama kepingin nak buka "bakery"  # tembakan doa sahabat, Allah yang tahu #

2. Your english favourite songs? 
- english ? hurmm... setakat untuk bulan ni , cis macam banyak je selama ni, i will choose this song ,
shine your way by yuna

3. Buku/novel yang selalu re-read?
- re-read ? hurmm suka baca novel tapi tak ada koleksi tapi setakat ni kalau dah baca satu, lepas tu tak baca dah... hehe... # p/s : jangan buat camni dekat ayat al-quran , tak best nanti ^__^ selalulah re-read !

4. Are you so happy today? why?
- happy ? alhamdulillah sebab masih diberi peluang untuk berusaha lebih baik dari semalam,
masih allah beri peluang untuk bertaubat !

5. When you are not in a good mood, what will you do?
- i will sleep, be silent person .

6. Pandangan anda tentang couple? 
- pandangan ? i will not support this way. if couple after akad !
 i will support more than 100 % you !

7. Barang yg sangat anda hargai and boleh membangkitkan kemarahan if benda tu hilang?
- benda ? telefon maybe sebab banyak benda maklumat dalam tu, tapi selepas tu reda la. bila tahu hilang tu angin la juga kan.. # nak cuba hilangkan marah, ingat, rezeki dari allah, dan tiba masa Allah tarik balik dengan cara benda tu hilang. 

8. What motivate you to wake up when you're down?
- remember this : allah tidak menguji kamu melainkan kesanggupanmu.
terbukti, setiap ujian yang datang , Allah beri ikut kemampuan kita. jadi kita boleh hadapi !


9. Banyak habiskan duit untuk...?
- untuk beli barang-barang yang sangat perlu seperti untuk menjayakan misi resepi baru, fuhh  ,sedap ambil masuk dalam troli sedar-sedar, dahsyat ! terbang je duit... hehe 

10. Berapa lama korang siapkan this 'game'?
- ada la dalam 1 jam hehe....  nak susun ayat , nak fikir , ingat balik.. hehe bdaway, it's fun !

11. Your comment bout my blog. thank you :)
- blog farah ? suka suka sebab loading laju dan colour blog tenang, damai. teruskan bertinta !

 11 question from me for those person "yang kena tag"
  1. jika sakit, apa yang menguatkan semangat untuk lawan balik sakit tu ?
  2. apa pendapat kalian tentang kartun upin ipin ?  suka ? alasan ? tak suka ? alasan ?
  3.  zaman sekolah,kerja sekolah subjek apa yang awak siapkan dahulu. ? sebab ?
  4. suka warna apa ?
  5. anda ada sakit tetap ? asthma ke ? 
  6. pernah belajar bahasa arab ? teringin nak belajar ?
  7. cita-cita anda ? wanna be ?
  8. jika sedih , cara anda atasi ?
  9. asal mana ?  
  10. macam mana nak yakinkan hati anda yang sahabat alam maya tu boleh bawa berbincang,
    sedangkan anda tak kenal pun dia ? caranya ?
  11. apa pendapat anda tentang blog yang ciput ini ? ada yang kena tambah ? ada yang kena buang ?
    it's okay,  jika kritik yang membina , apa salahnya? tuan blog tak tahu dan tak nampak mana salahnya. mohon... tegur . syukran.
11 person tagged 
  1. ukhti izzah haneefa
  2. ukhti nadhirah
  3. ukhti nadia @ nana
  4. ukhti yura
  5. ukhti lily
  6. ukhti maizatul
  7. ukhti afiqah alias
  8. ukhti saida
  9. ukhti asmar
  10. ukhti atikah
  11. ukhti tengku butang
 selamat menjawab soalan ^___^ nanti dah jawab tinggal kat chatbox, perlukan masa ? it' okay !
wallahu'alam. uhibbukifillah ! saranghae !






Sunday, May 19, 2013

mahu itu ! Allah beri yang perlu ~


Bismillahirahmanirahim.Assalamualaikum ikhwan yang hensem dan akhowat yang comel ! Alhamdulillah syukur nikmat yang Allah beri ! hatta sakit perut pun juga nikmat ! baik atau buruk itu nikmat, nikmat itu pemberian daripada Allah, jadi bersyukurlah jika nikmat itu perit ! Allah ~

move on . betullah, rezeki Allah itu melata, diri ini tidak jangka semua yg dimohon, dapat tapi apa yang ana mahu, Allah beri yang perlu, ana nak masuk situ, UNISZA, ana dapat, tapi dalam masa yang sama , seorang lelaki yang berusia 52 tahun gigih menyelesaikan urusan ke UNIKL, ayah ana ! bermula, hati ana berbelah bahagi, ana tak jangka rezeki datang dan ana tidak mengharap kerana keputusan SPM tidak sehebat sahabat-sahabat yang lain, jujur ana dapat 2A 3B+ 3B 1C+ 2C. ana dapat 2 A ! yang ana A , math dan quran sunnah .

ana tak hebat, ini memang ujian. ujian tika dua bulan yang lalu. jika tiada ujian, hidup ini tidak seronok, ujian itu mendekatkan diri ini dengan Allah, keluh - kesah , sedih semua bercampur baur dua bulan yang lalu, hati ini redha dengan keputusan SPM tapi hati ini sedih melihat ibu dan ayah risau anak tak dapat sambung belajar. lagi.... lagi diri ini merasa sangat sedih dengan keadaan perasaan ibu dan ayah sebegitu. masa memerlukan diri ini bertafakur, apa yang silap . jujur, diri ini banyak silap, memang ada, kembali kepada Allah.
sejarah lalu,
hari jumaat selepas ambil keputusan SPM , ana bangun pagi terus nekad ! tidak ada sedih-sedih, sebab apa? sebab ana kena kuat ! kalau ana merana macam dunia dah berakhir, ibu dan ayah yang lihat, macam mana nanti ? lagi mereka sedih kan ? ana akan berusaha. setelah itu hari makin berlalu , bersilih ganti dan tibalah membuat semakan matrikulasi, alhamdulillah ana dapat ! ana khabarkan berita ini kepada ibu dahulu, kenapa ? sebab utamakan ibu ! ibuku gembira ! tersenyum ! diri ini berasa, Allah itu mengetahui ! Allah itu pemberi rezeki ! rezeki Allah melata !

aku bersyukur ! bibirku mengukir senyum, hatiku sayu dan syahdu melihat ibu gembira. syukur ! bagi ana itu rezeki untuk gembirakan hati ibu, berlalu hari lagi, setelah itu ibu bertanya, UPU bila keluar ? ana bagitahu in shaa Allah jumaat , 17 MEI . hari jumaat tersebut, ana cuba buat semakan ! ana terkejut, Allah ! ini rezeki ! rezeki untuk gembirakan ibu . ana sampaikan berita, ibu ! kak yang dapat UNISZA. setelah ana lafaz ayat itu, ibu ana gembira ! ana yang sebagai anak lagi berasa senang hati. syukur ~ semua nikmat rezeki di luar jangkaan !

hari ini. 

ana nekad ! melaka ! ana datang ke sana ! UniKL MICET ! setelah semua berlaku, diri ini bertanya kepada pemberi rezeki, ALLAH, dalam doa  serta sujud ! aku hamba, tidak tahu mana yang terbaik. Alhamdulillah ! petunjuk diri ini disana ! melaka ! bukan disini, UNISZA. moga diri ini belajar dengan tekad yang satu ! belajar dengan semangat untuk ummah ! belajar untuk teguh sebagai rantai perjuangan islam !

wallahu'alam. pen off.

p/s :  islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi darinya ! takhbir ! Allahuakhbar !


 berharap ! mampir ke sana lagi (^____^")



jika laluan menuju matlamat itu tiada ujian, kuranglah ummmphhh ! kurang osem !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...