status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Thursday, February 28, 2013

dakwah itu meluas ^_^ #part 2#

credit : here 
assalamualaikum...
Bismillahirahmanirahim... alhamdulillah... apa khabar yang sedang membaca ?  sambungan dari post ini..> tekan < mohon sihat di bawah rahmatnya.. aamiin.... mari kita baca dan hayati ayat ini :
Dan katakanlah (Muhammad) , jika kamu mencintai ALLAH ikutilah aku, nescaya allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu, allah maha pengampun lagi maha penyayang..
surah al-imran ayat 31






    
nah ! terbukti allah telah berfirman dalam kitab al quran yang kita sedia maklum mukjizat ini kekal hingga kiamat ! ! dan al quran bersifat annur = cahaya , al huda = petunjuk , al mubin = menerangkan !
jadi tunggu apa lagi ? ikutilah akhlak rasulullah sollallahu'alahiwassalam  berusahalah kita ke arah itu ! allah akan menolong hambanya yang berusaha... ye ! jom berusaha ke arah kebaikan sebab..?







sebab setiap orang ada jahiliyyah masing-masing termasuk diri ini sendiri ! sebab apa? sebab kita HAMBA ! ! ! seorang hamba sangat bergantung kepada tuannya untuk memohon pertolongan dan kita ? kita hamba kepada pencipta kita iaitu yang ESA ! ALLAH S.W.T. bergantung haraplah kepada allah.. berusahalah... sesungguhnya jangan kamu putus asa ! ! ! ayuh ! bangkitlah... 





salah satu sunnah terbesar baginda kekasih allah adalah : DAKWAH !
DAKWAH bila disebut semua orang macam pelik... haish... kenapa nak pelik... dengan dakwah rasulullah la kita dapat rasa nikmat islam sekarang... islam sampai kepada kita ! jangan bimbang ! dakwah itu meluas ^_^ terkena tepat pada tajuk post ~




banyak cara kita nak berdakwah... dakwah bil hal = dakwah dengan perbuatan , dakwah bil katibu = dakwah dengan menulis... betul ke katibu ? #jika salah tegurlah ! mohon # meluas... jadi tolonglah manusia yang menghirup oksigen yang allah beri... bersyukurlah golongan ini masih wujud ! dan kita mesti ingat ! umat nabi muhammad adalah rantai perjuangan dakwah baginda ! ! !


wallahu'alam.... 
p/s : sama-sama kita menyeru dan baiki diri !

Tuesday, February 26, 2013

wasilah dakwah meluas part 1



# credit to here #

Bismillahirahmanirrahim...
just wanna share that photo ...

ayuh ! jadikan blog sebagai wasilah untuk berdakwah..
kita ummah nabi muhammad sollallahualaihi wassalam...
rantai perjuangan islam...

wallahu'alam..

p/s : in shaa allah part 2 akan menyusul =)

Saturday, February 23, 2013

pukulan itu mesra :)



Assalamualaikum...

Bismillahirahmanirahim... alhamdulillah... kita diuji.. allah bagi petunjuk yang kita kena berubah.. yup ! hatta dengan penulisan mungkin kita akan terpukul.. sejujurnya, ana akan terkesan dengan kata-kata penulisan jika ianya membabitkan diri ini... sesungguhnya imanku turun naik... bila turun.. rasa down.. rasa jauh.. tapi allah maha penyayang sebab dia tidak akan tinggalkan hambaNYA yang berusaha ...









believe it  ! allah give the way... follow and you will be safe... yes ! safe journey.... diri ini bersyukur dicampakkan di sekolah agama... dikelilingi dengan sahabat yang memang menitikberatkan keredhaan allah.. jangan ingat benda ni temeh... atau buat pandang sebelah mata... ini penting !!!







diri ini bukan sempurna tapi... berusaha... jatuh.. berusaha.. jatuh.. berusaha lagii.... matlamat satu..
redha allah.... moga kita bertemu di jannah !!! moga allah bukakan pintu hati kita.... yakinlah allah sedang tunggu kita... bertaubat ! ! !






tadi dengar ceramah kat tv al hijrah sambil tunggu adik mandi tu, slot maghrib la kira...
ustaz yang bagi ceramah beri kata-katanya :

kita ummat nabi muhammad sallahu'alaihiwassalam... jadi kita kena ikut akhlak baginda...
diri ini yang kerdil terfikir.... ikut ke aku ? ? ? sama-sama muhasabah....







wallahu'alam.... 

p/s : bersahabatlah kamu dengan sahabat apabila terpandang wajahnya, mengingatkan kita pada ALLAH... terima kasih sahabat  ! ! ! hatta dengan penulisan ku merasa pukulan itu mesra =) sesuai dengan tajuk ini.... penulisan ini : warkah cinta

Friday, February 22, 2013

apa beza blog dan tumblr ? ?

credit to > sini <

Bismillahirahmanirahim...
assalamualaikum....
silent readers  !!!!

apa beza blog dan tumblr

# tuan blog faham yang bezanya nama lain-lain =) smile... #

pada pandangan anda yang hebat-hebat ni,

memerlukan pandangan kalian ^_^

apa kelebihan tumblr daripada blog ? ?

p/s :

tinggalkan komen anda... need help :)

Thursday, February 21, 2013

doa isthikharah :


thanks tumblr


Assalamualaikum....Bismillahirahmanirahim ... alhamdulillah.. sedikit perkongsian.. untuk diri ana dan semua... in shaa allah.. dipermudah urusan semua dengan izin ALLAH... aamiin... ya rabb ! diri ini sedang mencari dan akhirnya allah permudah dan gerakkan hati untuk menemuinya... alahmdulillah.... ayuh ! berserahlah kepada allah... allah akan tolong !!

Panduan doa seusai solat isthikarah ^_^

Setelah selesai shalat, berdoa seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW: 

"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan.....) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

(sebutkan urusan yang dimaksudkan di tempat yang bertitik).

p/s : sumber disini >medan ilmu<

p/ss :soalan : betul ke syaitan boleh menganggu isthikarah kita ? ?

jawapannya disini > tekan <

p/sss : moga dapat membantu ! ! ayuh... yakinlah dengan ALLAH ...


sehangat PRU ! ! ! mesti baca ! !


JOM TONTON VIDEO NI :



p/s :
Bismillahirahmanirrahim.... sekadar menyampaikan berita.... malaysia sekarang sibuk dengan menghangatkan kempen untuk unit masing-masing tapi tak dilupakan...
warga JORDAN juga sedang hangat berkempen juga...
semoga kepimpinan yang terpilih menjayakan manifesto masing-masing =)




Wednesday, February 20, 2013

Famous aMos @ umair

Bismillahirahmanirahim... alhamdulillah... berdasarkan tajuk di atas sudah maklum macam nak kongsi resepi... ^_^ ohhh.... resepi di "google" saja kemudian dibuat di rumah penaip pagi tadi.... tapi bakar doh adunan tu petang sebab doh adunan simpan dalam peti sejuk dulu .... jom tengok gambar + resepi yang diadun oleh tuan blog.... senang je bahan-bahan nya... sambungan post petang tadi > sini <
Bahan A :
  • 1 cawan-gula kastor # p/s : buat 1/2 cawan dah jadi sebab....#
  • 1 cawan-gula perang # p/s : sebab dah ada gula perang =) manis kan susah pula #
  • 1 cawan-mentega # p/s : sama dengan 150 gram but umair guna buttercup, untuk sedapkan lagi #
  • 1 cawan-minyak # nak sedap guna la minyak jagung, ibu umair kata untuk sedapkan lagi biskut..#
  • 1 biji telur # p/s : kuning telur dan putih telur tu sekali dalam adunan, maknanya tak separated la #
tambahan yang dibuat oleh tuan blog dalam adunan :
  • 2 sudu besar susu tepung # p/s : umair letak susu tepung dutchlady choc sebab biskut ni khas buat adik-adik jadi hasilnya rasa susu tu ada la =) tapi atas kalian mahu letak atau idak =)  #
  • 2 susu besar milo =) sebab nak biskut warna coklat sikit =)
Bahan B :
  • 4 cawan-tepung gandum #umair gorengkan tepung gandum untuk bagi hasilkan biskut rangup#
  • secubit garam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 cubit atau 1/2 sudu teh -soda bikarbonat # yang ni kena agak la ye ! kalau banyak sangat kembang la biskut tu nanti =)
  • 1 sudu teh cuka # p/s : ganti cream of tartar ,beli yang dalam bentuk serbuk in shaa allah ada di bahagian bahan-bahan buat kek ataupun kedai yang jual barang-barang bakery =) #
  • 1/2 cawan chocolate chip - - - > ni wajib ada 
  • 1/2 cawan badam kisar - - - > ni bahan yang ana tambah sendiri sebab nak habiskan stok yang raya tahun 2012 =)
  • 1/2 cawan badam serbuk - - - >  ni bahan yang ana tambah sendiri sebab nak habiskan stok yang raya tahun 2012 =)
cara-cara :

  1. Satukan bahan A yang pasti, umair putarkan semua bahan A tu, kalau ikut resepi yang ada di alam maya ni, suruh putarkan telur dengan gula supaya kembang, yang pasti atas diri masing-masing, tadi ana putar semua bahan A serentak.. hehe sebab tak expert bab-bab buat adunan.. first time kut ~ guna mixer lagi senang sebab putar je bahan-bahan dan sebati =)
  2. Masukkan bahan B yang bahan ni kena hati-hati terutama sekali bila nak masukkan tepung gandum tu sebab kalau gaduh-gaduh letak semua, nanti sembur habis kat badan kita je ==" sebab penangan angin mixer yang berputar kan =) hehe... dan masukkan semua bahan B, mixer dengan tahap maximun pun boleh supaya kembang dan sebati =)
  3. Bahan A + Bahan B dah siap sebati semua, masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam supaya senang nak bentukkan biskut nanti =)
here some photos :


ni dah siap masuk bekas... besar tuu... 


ni gambar sebelum masuk oven


dah siap dibakar =)


makan dengan aiskrim =) kemaiin hias...


p/s : ayat post ini ikut rentak tuan blog drops.alive =) tapi sejujurnya mereka yang sifu :
semua resepi ini ana lihat disini : > kak rai < dan > ibu mithali <

p/ss : buat sahabat ana, hanya kiriman gambar biskut dan resepi kukirimkan disini =)

p/sss : hasilnya ada la ala-ala famous amos jugak... hehe... tapi nak jadi sebijik cam famous amos tu tak la... yang pasti ayah makan suku tabung biskut ni... ok la kan ? daripada makan satu biji biskut je =)








biskut famous amos umair !!

assalamualaikum.... bismillahirahmanirahim...
semoga semua sihat-sihat di bawah rahmat allah amin...
sekarang umair sedang menunggu biskut famous amos masak...
fuuuhhh...... perhatian ini bukan di kedai famous amos tapi di rumah tuan blog ! !
nantikan post seterusnya....
gambar biskut + cara nak buat + dan tunggu ye ! !
p/s : mood memasak kembali :)

Tuesday, February 19, 2013

muhasabah@photo

Bismillahirahmanirahim...

assalamualaikum.... 
mungkin sekeping gambar membantu yang membaca disni...
moga allah permudahkan urusan semua umat islam...
allah yubarikkum=semoga allah berkahi kalian



p/s : rindu itu anugerah... bersyukurlah :)

kaspersky security ...Virus ? trojan... ? membahayakan ?

Bismillahirahmanirrahim....sesiapa perlukan security laptop ? ?
lindungilah laptop anda daripada virus ! ! !
in shaa allah ! sini ada penyelesaiannya...
blog ini sekadar menyebar sahaja.... 
tapi jika ada yang berminat ingin 
membeli penyelamat laptop anda .
 boleh contact tuan blog di FB..
atau call atau mesej ke no. yang tertera.... terima kasih..

jom baca :
Assalamualaikum Warga pembeli 
Laptop atau Pc rumah di serang virus?
Kebanyakkan Files hilang dek Virus?
Selalu "Hang" ?
Trojan, Worm attack?
InsyaAllah, kami ade penyelesaian nye..
Muat turun software percuma di laman sesawang
dan aktif kan dengan key kami.
Ini bukan pirate key atau mane2 key try and error
Hanya ORIGINAL KEY sahaja..
1 unit 1 user rm30
1 unit 3 user rm50
Pm @ sms @ call
Bro Irfan: 0145325570
Sis Nadia: 0145112797


p/s : sesiapa nak beli contact no bro irfan atau sis nadia ye !!
p/ss : nak komen dekat post ni pun boleh.... :)

Monday, February 18, 2013

yang dulu akan kembali ^_~








Bismillahirahmanirahim..... menge"post" lagi.... tetibe teringat nak baca post yang dulu-dulu...
yes ! ! ! ana sedang berdebar dengan A RED LETTER DAY... sebab takut keputusan itu membuat ibu dan abah sedih... tapi takpelah.... kita kena yakin... ana kena yakin yang allah tak akan sia-sia kan usaha hamba-hambanya kan ? ? seperti kata dalam novel VT karya hilal asyraf... takdir itu di hujung usaha...
smile and be cool.....


dulu... seminggu sebelum result pmr keluar , ana akan kira bilangan hari hinggalah penghujungnya... buktinya,  seperti post ni : tekan...
yang dulu akan kembali lagi.... moga keputusanku yang terbaik... amin.... 
p/s : allah itu maha pemberi rezeki.. walau sedikit mungkin disitu berkatNYA.... yakin ! !

Sunday, February 17, 2013

seruan sampai ^_^

#sumber gambar sini#








Bismillahirahmanirrahim.... alhamdulillah.... masih segar untuk menge"ping" post terbaru... tadi dah post pasal maha penyembuh kan ? sekarang nak cerita yang allah maha pemberi rezeki... rezeki ? apa tu ?
rezeki tu kalau yang ana faham hadiah dari allah buat hamba-hambaNYA... mungkin dari segi duit, makanan, baju serta nafas juga adalah rezeki yang allah beri tau... take note ! ! ! jadi kita kan hamba, tugas kita adalah bersyukur dengan nikmat rezeki yang diberi.. jangan mengeluh jika sedikit, mungkin sedikit itu berkat. who knows ? ? ALLAH knows the best for us.... yakin ! !








now, berbalik kepada tajuk di atas... kenapa seruan sampai ? seruan apa ? seruan baitul muslim ? ehhh... tidakkk..... bukan..bukan... bukan tu tau... ni seruan menyambut panggilan ilahi ke tanah suci.. allah yubarik ya ukhti farha basri... ada sesiapa rakan bloggers kenal dengan nama ini ?  ? jika ada jom kita taaruf.. kut-kut anda adalah rakan sepupu ana... hehe...






sumber gambar sini




semoga suatu hari nanti, mukaku mencium lantai dan bersujud dihadapan kaabah... amin..amin






alhamdulillah... sepupu ana akan berangkat ke tanah suci pada esok petang waktu malaysia dari KLIA...
moga allah permudah urusannya dengan keluarga tercinta.... sebenarnya dulu ana ada post pasal sepupu ana ni.. dia sekarang seorang doktor di salah sebuah klinik kerajaan di pulau pinang... dia antara sepupu yang amat rapat dalam kalangan sepupu yang lain... beza umur kami dalam 7 atau 8 tahun camtu.. hehe mungkin sebab faktor dulu dia spm kat negeri terengganu darul iman... dulu spm dia di KIST atau sekarang dikenali sebagai imtiaz kuala berang.... alhamdulillah.... for me.. memang dia juga pembakar semangat ana.. aduihh... dah bertaaruf dengan sepupu ana la pula... ana cerita sedikit saja sebagai panduan, kut-kut ada rakan blogger yang kenal... fine





hanya dengan selular sahaja penghubung antara ana dengan dia... sebab ikut plan nak pergi jumpa dia sebelum berangkat.. tapi allah dah atur yang palan tak jadi... tak apa.. semua kejadian ada hikmah.. mungkin tak nampak sekarang kan ?  ? sedih sebab tak dapat jumpa... hanya kiriman doaku mohon dia titipkan sampai di hadapan kaabah nanti.... # mood sedih sambil taipkan post :( #





moga kak ngah dan keluarga selamat pergi dan kembali ... amin ya rabb.... bila seruan ku sampai ?
in shaa allah... belajar rajin-rajin dan dah ada rezeki... ana akan berangkat juga... kuberharap diriku juga sempat membawa ibu dan abah ke sana dengan hasil duitku sendiri seperti sepupuku yang bekerja sebagai doktor..... moga-moga allah makhbul.. amin..amin....




wallahu'alam.... sekian



p/s: tadi telefon sepupu... tetiba sebak... mungkin rapat sangat....
p/ss : rancangan nak ambil lesen belum beritahu kepada abah lagi... moga allah permudah....
p/sss : # a red letter day.... berdebar la pula...#

allah itu maha penyembuh ! !



sumber gambar sini





Bismillahirahmanirahim... alhamdulillah.... bersyukur diberi nikmat untuk terus hidup dan dapat tulis post buat kalai ini.. hari ini.... guyys?? terpikat dengan tajuk di atas ? ? kita ni hamba jadi sebagai hamba kepada pencipta langit dan bumi sekalian alam... maksud firman allah : segala puji-pujian bagi allah tuhan sekalian alam # surah al-fatihah ayat 2 #




nah ! terbukti dalam ayat cinta allah ada menyebutkannya... memang kepada allah lah kita memuji dan kita kena yakin ada adalah pencipta kita... kut-kut mana pun kita... kita tetap menyembah kepadanya dengan rasa rendah diri kerana kita HAMBA !





konklusi, jangan kita sombong lagi bongkak dengan allah... berserahlah pada ALLAH !
allah maha mengetahui segala ciptaan nya... termasuk diri yang sedang menulis ini....
dan berdasarkan firman tersebut kita kena yakin dengan semua asma'ul husna ALLAH.. 
termasuklah MAHA PENYEMBUH..... berbaliklah kepadaNYA andai kita senang dan gembira..
sesungguhnya segala nikmat dari allah jua...


wallahu'alam....

p/s : muhasabah untuk tuan blog juga.. smile because allah beside you  ^_^
p/ss : siapa pernah menghidap penyakit lelah atau asthma atau ade saudara bloggers yg menghidapnya ke? ada cadangan ubat untuk mengurangkan serangannya ?  ? 




Friday, February 15, 2013

segmen saya nak menang oleh aimi dan maria

Bismillahirahmanirahim.... alhamdulillah... lagi segmen...
selepas ni dah takde dah nak join sebab nak terjah blog pula... 
jom... kita join ! !
p/s : meriahkan segmen... jom... mood sertai datang ! !  deadline : 28 FEB 2013
# tekan banner dan ikut syarat-syarat yang ditetapkan #

Segmen Miss Hearty Mencari Bloglist Fresh 2013

p/s : tekan banner.... akan tahu semua syarat-syaratnya.... deadline : 1 MAC 2013 (JUMAAT)
Bismillahirahmanirrahim.... segmen lagi ? ?
mood join ni... saja nak kenal-kenal blog yang meletus letOp tuu
jom meriahkan..
#ade rezeki, alhamdulillah#




warkah kasih :

ssalam'alaik... miss hearty ^_^ asif,tak tahu nama... takpe kan ?  ? sejujurnya ini pertama kali umai singgah blog akak ! !  yang ni best part la sebab first time singgah kan jadi saya akan terjah blog akak ! jangan marah :D..... nak cerita apa ye... ye ! ! saya join segmen akak ! saya follower yg 1033.. mabruk ! ramai follower... ok2.. selamat bertinta ....allah yubarik ya ukhti ! !

tautan kasih umair,
p/s : mabruk = tahniah
allah yubarik  ya ukht = semoga allah berkahi kamu, wahai kakak !








cOntest blOg coMel

p/s : tekan banner tau... ada syarat-syaratnya.... sebelum 10/3/2013




Bismillahirahmanirrahim....
semoga semua blogger sihat-sihat belaka... amin ya rabb !
mood nak join segmen datang... sekarang join segmen ni pula...
comel +kemas+cepat loading ?  ?
 # ada rezeki alhamdulillah #

jom meriahkan ^_~

# tazkhirah jumaat #



 
Bismillahirahmanirahim

“Aku adalah sebagaimana hamba-Ku sangkakan mengenai-Ku, dan Aku bersamanya ketika mana dia mengingati-Ku. Sekiranya dia mengingati-Ku dalam satu majlis, maka Aku akan mengingatinya dalam majlis yang lebih mulia lagi. Sekiranya dia mendekatiku sejengkal, maka Aku akan mendekatinya sedepa. Sekiranya dia mendekati-Ku sedepa, maka Aku akan mendekatinya lebih daripada itu. Sekiranya dia datang mendekati-Ku dalam keadaan berjalan, maka Aku akan mendekatinya dalam keadaan yang pantas” hadith riwayat Muslim.

tarbiahku disini...



sambungan dari post-1 tadi > tekan <

ini lah medan perang ana selama 5 tahun..
SMKAKA...

ALHAMDULILLAH DICAMPAKKAN DISINI..
masa banyak dihabiskan di asrama, bukan di rumah...
#JAUH DARI KELUARGA , DARI UMAH KE SEKOLAH DALAM 2 JAM#

pintu tutup rapat tu la dewan gementar kami bertarung
tahun ni exam dalam kelas sebab dewan sekolah sedang " renovate "

#laluan jam#
dulu masa form 2, ni kawasan ana dan sahabat-sahabat 
dekat dengan court tenis dan basketball.... yang pasti kelas ana dekat dengan padang masa tu

rindu mereka... 
masa riang kami.. masa ni form4


ni kelas ana 5 mulia bestari 2 or 5MB2...
maaf atas keserabutan kelas... mungkin masa ni kuat sangat study ^_~

siapa tak kenal ustaz ni ?  ? kemaiin... masa gap exam tu ada ceramah
USTAZ AZHAR IDRUS dekat masjid di dungun... apa lagi kami yang berada diasrama
bersemangat nak ke sana...siap sewa sebuah van lagi... 
kata sana jumpa ustaz yang mengajar ana dalam kelas, ingat ke kena warning rupanya, ustaz sokong kami pergi... fuhh... alhamdulillah lega...
 malam dalam pukul 10 malam baru balik... 

bahasa arab indah... siapa yang belajar bahasa ini confirm akan seronok ! !
in shaa allah membantu kita faham al-quran sikit-sikit...
mabruk = tahniah
allah yubarik = semoga allah berkahi kamu ! 

me and dilah... # yellow is me..umair #
last day.. last paper.. engineering drawing... at hostel ..in front of our dorm

salah satu subjek favourite  ! !.... best... harap-harap result lukisan kejuteraan dapat menggembirakan hati cikgu nizaha... amin... cita-cita nak jadi arkitek sejak tengok cerita nurkasih yang tiz zaqyah jadi arkitek, rasa macam muslimah jadi arkitek untuk ummah...
macam menarik ! ! readers.. doakan result SPM umai kesudahan yang baik dan dicampakkan ke bidang jurusan yang dapat kukuhkan lagi kaki ini berada jalan dakwah ini...

.
.
.
.
 here... i present


wallahu'alam

p/s : maaf, loading agak lama.... tapi terima kasih sebab sudi baca.... biarlah gambar menggambarkan, ana rindu tarbiah di sana..... moga allah permudah urusan guru-guru kami... amin..
p/ss : readers... doakan umai dapat keputusan yang dapat gembirakan ibu dan abah... amin... tembakan doa kalian sangat membantu.... uhibbukifillah 

rinduku bertaut kembali.




ilmu allah itu luas.... sesungguhnya allah maha mengetahui...
bersyukurlah kalian kerana masih diberi peluang untuk teruskan hidup ini.... bersyukurlah !

Bismillahirahmanirahim..... 
malam ni nak post pasal memori 5 tahun ditarbiah....
selamat buat yang berjuang.... 
alhamdulillah.... 
selamat malam..
sebelum tidur ,
ambil wudhu'... muhasabah diri... maafkan semua orang... mengucap... dan last sekali bergantung haraplah pada allah.... mohonlah agar dibangkitkan awal subuh esok.... tu saja... layan post ke dua nanti tau.... assalamualaikum...
ni link post ke-2 > tekan <


miss them..

Wednesday, February 13, 2013

semakan syarat kelayakan program




Bismillahirahmirrahim...
mana hala tuju ? ? masih tercari - cari  ? ?
jom tekan link ni... \

# tekan gambar ni dan terus ke laman tersebut #



in shaa allah membantu bagi 

lepasan spm 2012 , stpm 2012

boleh juga terjah sini : cik tuan







kamu memang dicampakkan disana..


*from google*

Bismillahirahmanirrahim..... alhamdulillah... tuan blog nak menulis lagi, kali ini mungkin touching sikit ! bersyukur kepada allah yang mengurniakan perasaan ini , perasaan apa ? ? perasaan rindu... first memang ana rindukan sahabat, rindukan kami berkumpul bersama-sama.. yess hidup di asrama tak sama hidup di rumah.. maksudnya, sekolah berasrama tak sama dengan sekolah harian sebab kat asrama kita kenal semua orang termasuk mak cik dewan makan tau !!!







berbalik kepada utusan post hari ini, sebenarnya nak ucap selamat berjuang buat adik-adik form4 2013 sekolah ana, sekolah menengah kebangsaan AGAMA kuala abang, dungun...iaitu itah dan isma... kalau nak cerita camne bisa rapat ? ? panjang, jadi pendekkan, itah rapat sebab pernah sedorm, lepak sama-sama dalam dorm, berkongsi masalah, bercerita sana sini... hehe.. kenangan...main make up... duk asrama la katakan.... isma... sebab badan pengawas dan juga anak saudara sahabat saya sendiri....
mabruk ! ! dicampakkan ke institut al-quran terengganu or IQT....   dan semua junior yang dicampakkan dimana-mana walaupun di kaka... awesome tau ! ! !





 yess ... semua sekolah adalah tarbiah.. termasuklah sekolah ana... bumi barakah...setiap hari di sana, mempunyai tak terkata berapa ribu makna... yang pasti setiap detik selama 5 tahun disana.. mengajar aku menjadi seorang yang berdikari jauh dari family, seorang hamba kepada pencipta alam,ALLAH, seorang murid, seorang sahabat, dan juga sebagai seorang kakak kepada adik-adik... perasaan merasa diri ini sebagai kakak ni sejak jadi form5 baru la rasa cam, ye.. ni tanggungjawab aku untuk menjaga adik-adik selama ada satahun sebelum tamat belajar.






hari ini adik-adik yang rapat dengan penulis pergi berjuang.... selamat ! ! ! pergilah..kita tetap akan berjumpa... sayang kamu kerana allah.. jumpa kamu pun kerana allah.. sebenarnya macam menjadi kewajipan ana nak post benda camni... pasal adik-adik yang berpindah, tahun lepas ada juga post camni.. mana ? ? ? sini > tekan <







kalian memang terpilih ke sana... kata pepatah : " tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad "
sebenarnya, ingat nak jumpa adik-adik usrah.. tapi salah seorang adik usrah dah pindah, tu yang sedih, mungkin sebab kami seusrah jadi hubungan tu agaklah rapat... kenangan bersama kalian tetap segar.. yang pasti kita memang ditakdirkan berjumpa dan berusrah.. sayang kamu  ! ! !




mood : sedih, nanti tak bisa ketemu bila penulis melawat sekolah..


bertemu allah yang tetapkan, jadi berpisah pun mesti kerana allah juga..


wallahu'alam

Saturday, February 9, 2013

awak yang sedang baca mungkin.....



cuaca masa bergolek atas rumput sekolah..
atau lebih tepat, padang sekolah...





moga hubungan yang terjalin antara kita dirahmati..
moga hubungan yang bukan terlarang ini... allah jaga
moga hubungan ini kekal hingga ke syurga...







andai aku terjatuh.. andai aku diuji lalu tersasar...
tariklah aku kembali... jangan biarkan aku kerana aku manusia lemah yang bersujud pada ALLAH sama seperti kalian...







terima kasih sahabat ! ! !
terima kasih juga buat kak-kak senior yang menjalinkan ukhwah dengan umair
termasuklah adik-adik usrah umair dan semua yang mendoakan diri ini..



kalian insan terpilih untuk berkenalan dengan diri ini....

wallahu'alam


p/s : terima kasih juga buat tautan kasih di blogger yang sanggup menerjah ke sini...
allah yubarik ! !  moga kita sama-sama manfaat di sini.... allah kan memerhati gerak geri kita  ? ? ?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...