status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Monday, April 22, 2013

Pencerahan Diploma Chemical Engineering technology in Food

 



p/s : oh kali ini pesanan penaip letak kat atas sekali :
sesiapa yang tak pernah ambil biologi dan ambil bidang ini ? atau sedikit kata-kata semangat... ohh berdebar hanya Allah yang tahu, mana taknya, dulu form 4 dan spm, ambil Kimia, Fizik dan Lukisan Kejuteraan ... Allah ! tak ada biologi..... gulppp.... @_@
Alhamdulillah, sedikit pengisian tentang diploma kejuteraan kimia teknologi dalam makanan . sesudah meneroka alam maya yang sikit ini.. ohh ilmu Allah lagi luas tau ! inilah hasilnya :

sumber pertama :  sini

Apakah itu Teknologi Kejuruteraan Kimia Makanan?


Pelajar akan mempelajari tentang pemprosesan makanan, iaitu bagaimana suatu produk makanan dihasilkan dengan bermula dari bahan mentah yang diproses kepada satu produk makanan yang lengkap dan boleh dipasarkan kepada pengguna & orang ramai.

Disamping itu, pelajar juga akan mempelajari aspek-aspek penting lain seperti mikro biologi makanan, biokimia makanan, sifat-sifat kimiawi, makanan analis, pemilaina deria makanan, akta & perundangan makanan termasuklah haram & halal.

Pelajar akan berpeluang mendapat pekerjaan dalam bidang yang berkaitan dengan makanan samada di sektor kerajaan atau swasta. Diantaranya adalah seperti kementerian Kesihatan, MARDI, SIRIM, MPOB, KFC, kilang penghasilan makanan seperti coklat, susu dan sebagainya yang berkaitan dengan Teknologi Makanan.

Syarat-syarat kemasukan bidang ini :

Program Diploma

Lulus SPM/SPMV dengan sekurang-kurangnya lima (5)
Kepujian dalam subjek berikut:
Bahasa Melayu, Matematik, Sains dan
2 subjek lain SERTA sekurang-kurangnya lulus Bahasa Inggeris
*Kepujian dalam subjek Kimia adalah diharuskan bagi UniKL MICET

(Bagi Kursus Bioproses atau Teknologi Makanan, sekurang-kurangnya kepujian dalam Biologi dan lulus subjek Kimia)





suatu hari nanti, Allahumma yassir wala tu'assir !



13 comments:

Anak Mak Ayah said...

di unikl ke ukhti?? hehe

uMair said...

@Anak Mak Ayah :

yup ! ukhti maya. unikl :)

saidasyamim said...

Assalammualaikum, saya pun dapat tawaran diploma teknologi kimia makanan... emm mcm best tp tkut tak boeh bawak :)

Anonymous said...

saya pun dpt jugak kos ni dkt unikl..mcm best tp cam xcaya ja bleh dpt coz bio ms spm 2012 ritu dpt C+ and kmia dpt D..tanya gak pd diri bleh bwak ke nti ni..mohon penerangan tq

uMair said...

to anon ^^V

first, mohon maaf, tuan blog pun tak tahu camna bidang ni, pilih kos ni sebab minat dan sukakan kimia,

i know kimia tu susah tapi this is my chance, maybe. hope Allah permudah, in shaa Allah, Allah tolong. buat anon. diri ini lagi dahsyat ase ==" sebab tak mabil bio langsung.. killer kan kat situ.. sama sama berdoa, supaya dipermudah.


wallahu'alam. anon. ^^V

Anonymous said...

Salam, saya dapat course ni. tapi result spm chemist c. takut tapi nak cuba. subjek dia byk susah susah tak kak?

Anonymous said...

assalammualaikum
saya dpt tawaran buat dgree dalam course ni...but i dont have any idea about this course.. the subject is it hard or not?

uMair said...

@anon

yes ! it's hard .
hard jika tak bersungguh !

well, i am not said that i bersungguh, tapi jika niat kita nak belajar dan nak sumbang sesuatu untuk islam, insyaAllah, lahir air mata menahan susahnya belajar pun, ianya berbaloi, sangat berbaloi, sebab masa belajar la nak merasa tekanan lab report dan assignment sebagainya,

but, satu je,
belajar ni memang susah.
sebab kejayaan itu manis :)

hope anon dapat tetapkan niat utk blaja dgn seronok ! lillahitaala. selamat maju jaya :)

Anonymous said...

assalamualaikum..saya juga dapat tawaran dalam bidang dip chemical engineering(food)...boleh saya tahu apa pekerjaan yang saya boleh mohon stelah tamat belajar?

Anonymous said...

Slm..sy lepasan spm 2015. Kimia sy B je. Sy dpt jgk chemical engineering technology(food) ni. Mslhnya knpa plk tetibe ada interview bagai? Mmng dri dlu ada kerAnd sy x sure sngtla nk ambik course ni sbenarnya.

Anonymous said...

Enth

asyiaa said...

sy pn dpat d unikl micet. ada intrview jgk for diploma. hope lpas la..

uMair said...

to anonymous :
insyaAllah boleh futher di unikl micet. sebab unikl nak hadkan student masuk ikut koata mungkin, atau nak yang betul2 belajar. sbb masuk unikl micet sangat banyak benefit. insyaAllah ilmu kimia teknologi the best :) terima kasih singgah.

to asyiaa:
maaf baru baca, lama dah x uruskan blog. kehidupan seorg bakal engineer yang penuh dengan lab sngt mencabar masa. dan harap x serik singgah :) terima kasih singgah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...