status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Saturday, April 13, 2013

Alhamdulillah ! dapat tawaran ! tapi...

 

* sumber sini *



Bismillahirahmanirahim... sepatutnya laman blog jadi tempat kita sebar ilmu dan apa-apa yang manfaat, sini penaip nak kongsi satu perkara, ok.. be cool.. jangan pengsan tau... baca molek-molek, kalau yang baca la, tak nak baca tak apa, mungkin masa mencemburui yang tak nak baca tu, fuhhh.. husnuszon tu penting ! eratkan ukhwah :) haishhh.. tak masuk cerita ikut tajuk lagi ni, baru mukadimah , maaf.



*sumber tumblr *

Rupa-rupanya, ada rezeki dapat " offer letter ", terkejut jugak sebab pagi tadi buka, tapi " in progress " aduhh.... takpe sabar, lambat lagi la, selepas isyak, siap solat apa semua tu, dengan lafaz bismillahirahmanirahim.. taip no ic dan..... tahniah ! anda berjaya ! ! ! shocked dan terharu dannnnnn..... saya sujud syukur, ada juga perkara yang menggembirakan ibu dan abah saya...

Alhamdulillah ! bersyukur sebab ada juga universiti menerima penaip.... Allah, ku tenung surat tawaran tersebut, ohhhh setelah tahu dapat, ibu suruh print sebab tak nampak tulisan dalam laptop ni.. apa lagi, terus pergi mengerjakan surat tu dan print....taaaddddaaaaaa.....

Alhamdulillah ! syukur, moga berita ini dapat menyejukkan hati ibu yang risaukan anak dia ini,risau takut tak dapat sambung belajar :)  hurmm... tapi..... * kenapa mesti ada tapi ? why my heart ? why ? sungguh ini ujian dari Allah * diri ini berasa tak tenang dengan offer ini, kenapa? jujur masih mengharap keputusan KPM iaitu yang semua lepasan SPM 201 isi tu... borang UPU :) bukan tak bersyukur tapi ada suatu benda yang buat debar dan resah, sedangkan ini berita gembira, adakah petanda  ? ? ? ? pembaca yang membaca post  ini, mohon, doakan nur afiqah umairah  iaitu pemilik blog ini di-campakkan ke universiti yang menenangkan hati dan di-tendang *hiperbola la pula* ke tempat itu dengan rahmat Allah... aamiin ya rabbal'alamin.



* sumber tumblr *

pesan ibu kepada diri ini, *tak masuk lagi uni, tak daftar lagi, sayangnya ibu kita kepada kita :)*

" Kat sana tu, jaga diri la, kita dulu sekolah agama , sana bukan macam sekolah dulu, pergaulan mungkin bebas, tak macam sekolah agama . "


*Dalam hati je (-_-")*


Allah ! tunjuk aku jalan yang benar, tiba-tiba resah. memikirkan diri ini mungkin terkejut nanti, atau macam mana ? ? ? Allah, tenangkan hati ini.

pesanan dari senior-senior usrah :


" dimana pun kita dicampak , kebergantungan kepada Allah tu kena tinggi, jangan suasana yang ubah kita biar kita ubah suasana "
aduhh ! ! biar kita ubah suasana? mendalam ayat ini. Allah ! Allah !
sebenarnya, tertanya, boleh ke diri ini kuat tanpa usrah.. diberi tarbiyah, usrah ini umpama sumber kekuatan antara kita dengan manusia sekeliling, bersahabat kerana Allah, berdiskusi berkaitan islam, bercanda kerana Allah, sayang kerana Allah, tengok muka sahabat yang  seusrah umpama memberi aura ! ! ! tapi hakikat, boleh ke tanpa usrah ? ? ? ada tak usrah kat unikl ? Allahurobbi, engkau lebih tahu , hamba yakin engkau tetapkan yang terbaik ! !

pen off. wallahu'alam.

p/s : sesiapa dapat tawaran temuduga mara, boleh la blog ini membantu > tekan <
p/ss : doa kalian merupakan tembakan yang hanya Allah tahu  :) terima kasih, aligator, syukran lillahita'ala !

10 comments:

Setiasmile said...

chemical enginerg in food technology..
thts a gud course..
kalo UniKL.. ley dpt pnjman mara.. then, kalo score exam, pnjaman uh bleh convert jd biasiswa.. ape2pun, istikharah lah... dimana jua kite blaja, sama je.. kita sndiri mnntukan hala tuju kita..

aina kamil said...

tahniah :)

hamtaro chan said...

congrat! =) i'm also waiting 4 university offer..doakan saye! ^^

sEindAh mAwAr bErdUri said...

assalamualaikum cik adik manis... =) .. alhamdulillah.. tahniah... bawa cahaya Islam dimana anda berada... sungguh, kehidupan di U sangat berbeza dgn kehidupan di sekolah.. inilah cabaran namanya... yang penting, hati kita, iman kita, walau kita dicampak kat mana2 sekalipun, kalau hati kita kuat,inshaAllah, xjd masalah.. kehidupan kat U ni x "sehebat" kehidupan sebenar kt luar sana.. nanti dh keje, dh berkeluarga, lagi hebat dugaan kita..so, dr U ni lah, boleh kita slow2 belajar...always put your Trust in Allah, inshaAllah, its gonna be ok... im pray you... be strong, n face it! =)

**n one more things, actually, dok kat U ni dik, seronok sgt.. u will learn something new that sometimes u will never expected it.. so, welcome to uni life.. =)

sEindAh mAwAr bErdUri said...

assalamualaikum cik adik manis... =) .. alhamdulillah.. tahniah... bawa cahaya Islam dimana anda berada... sungguh, kehidupan di U sangat berbeza dgn kehidupan di sekolah.. inilah cabaran namanya... yang penting, hati kita, iman kita, walau kita dicampak kat mana2 sekalipun, kalau hati kita kuat,inshaAllah, xjd masalah.. kehidupan kat U ni x "sehebat" kehidupan sebenar kt luar sana.. nanti dh keje, dh berkeluarga, lagi hebat dugaan kita..so, dr U ni lah, boleh kita slow2 belajar...always put your Trust in Allah, inshaAllah, its gonna be ok... im pray you... be strong, n face it! =)

**n one more things, actually, dok kat U ni dik, seronok sgt.. u will learn something new that sometimes u will never expected it.. so, welcome to uni life.. =)

uMair said...

@seindah mawar berduri :)

wahhhh.... excited, tuan blog baca, kata-kata yang membantu, semangat !

terima kasih sudi komen dan baca dan terjah sini....

yup ! semua komen akak saya sokong :)
yess ! always put out trust in Allah

allah yubarik ! ya ukhti !

wallahu'alam

sEindAh mAwAr bErdUri said...

to cik adik manis..

haaa..excited terjah n komen, sampai tak perasan dua komen terpublish.. hehehe... ampun..ampun... heee

pe2 pun, kakak mendoakan yang terbaik buatmu....

life kalau xda cabaran, bukan life namanya tu kan? x ecited lah kan.. heeee.. kakak masa mula2 nak further degree ni pun, mak punye lah risau nak lepas jauh2... so, kita yakinkan mereka, kita boleh... yeahh..malaysia boleh..opsss.. heee

uMair said...

hehe.....

yeahhh ! mak la risau sekali !

saya kena yakinkan mak :)

in shaa Allah, dah jejak kat uni saya update blog :)

huaaaaaaaaaa.... sekejap je masa :)

sEindAh mAwAr bErdUri said...

oh yeaahh.. beres2... huu.. kita kan umat akhir zaman, masa pun cepat je berlalu... tup2 nt, dh habis blaja haaa..jap je..xterasa pun.... =)

uMair said...

hehe :)
#______#
yup umat akhir zaman ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...