status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Tuesday, November 18, 2014

hujan tetap di Melaka, kerna...

Hai !
ehh, Assalamualaikum,
fuhh lamanya tak update, last sekali pon dulu.. yang awal muharram.(27/10/2014)

kemain lama menyepi mairah... well i am engineer to be.. ecehh.. ye ke ?
kemana masamu dihabiskan ? sia-sia atau manfaat?

moga amalanku diterima, berharap ~

hurm.. nak cerita ni,

rabu yang lalu, ada talk daripada mualaf iaitu Bro Lim, and he told us that he don't want to change his name as he want the others non-muslim knows that ISLAM is not religion that push to change real name after inverse to ISLAM. i am soo impress... said SubhanaAllah...

betullah mualaf lebih memahami.. jatuh air mata.. Bro Lim knows more than i, Allahu.. hari tu dan malam tu, aku bungkam dan mengalir air mata... as i know i more touched when talked about islam. urghh.. again i am cried. so how about you? my dear friends? do you felt like me ? if yes, Alhamdulillah, masih punya iman untuk menyesal....


next story,

Bismillahirahmanirrahim
tahniah dan takziah mairah, diberi takhlifan, maka di akhirat kelak bakal ditanya, apa yang kamu lakukan dengan kuasa yang ada ? yess.. we must think more to futher or our hereafter soon. moga husnulkhotimah.

next stories,
Last friday, i had organized LADIES NIGHT UNIKL MICET with my team members of ISLAMIC CIVILIZATION CLUB or as known as ICC :)  this event also collaborated with other active clubs such as KLKM, GPMS, QASIDAH, WATANIAH and UPMC. fuhh what i can said, i had learned more almost 3 months. what i can told here, as muslim, we must more patient with people that we cooperated. Alhamdulillah my event going well with our panel, DAI NOR ADIBAH ROZAIN. She did well that night ! I think my objective goal that night although there have some problems while handling that event. 

Now, after 4 days, i can said HAZA MIN FADHLI RABBI.


my note for you  :
 if you want to know how i got sponsored and how i cooperated with kak adibah, you may send email to me, umairafiqah@gmail.com. with Allah permission, i will help as i can. :) if you want to know how i deal with yatt hamzah, diana amir and ustazah fatimah syarha. you may ask me. insyaAllah i will reply as i can. don't worry, i am happy to help those are needed.


next storiess,

summa Alhamdulillah, Allah masih bagi aku peluang untuk berceloteh dari bumi melaka, dah ada sahabat yang rindu maka aku penuhi hajatnya, aku pernah mendengar, jika kita penuhi hajat sahabat kita... *opss.. aku lupa apa sambungannya, jika sahabat al; faqir lillah tahu, maka aku mohon sambungkan ayat itu di ruangan komen nanti ye ! berharap**


so, hikmah tu rahsia Allah kan?
suka aku nak berkongsi dengan sahabat semua,
malam ladies night aku jemput Dai Adibah untuk sesi majlis ilmu. Tajuk malam tu adalah kesopanan. Aku sengaja bertanya, bagaimana cara jika kita terdetik nak terap sopan dalam diri ?

ustazah jawab macam ni,

- "first, kita kena berdoa, doa itu yang menguatkan kita untuk berubah

maka tetiba aku terfikir, hebatnya doa ! MasyaAllah !

lalu, ustazah bagitahu

" orang sekeliling kita memainkan peranan, iaitu hak hablum minannas, kita kena fokus juga kepada hak orang lain, contohnya parking kereta, kita start parking senget atau erti kata lain kita parking ikut suka hati, and yes ! kita selesa sebab ada kereta kita dah parking, tapi orang lain ? how? kita penuhkan hak kita tapi dalam masa sama, kita tak bertanggungjawab untuk penuhkan hak orang lain, maka dimana nilai kesopanan dalam situasi ini ? "


panas hati... tiba-tiba senyap seisi dewan... fuhh..

ustazah adibah pesan lagi,

" wanita ni punya daya tarikan yang sangat kuat dalam kaum lelaki, sebab tu kita kena terap sopan dalam diri, caranya jika situasi kita kena pakai pakaian yang menyakinkan untuk present sebab ada markah untuk carry mark, kan kita student kan...kak adibah pesan, berdoalah kepada Allah untuk elokkan pakaian kita "

 yakinlah Allah akan mudahkan urusan kita, sebab Allah yang pegang hati manusia hatta hati pensyarah kita yang suka berhias sekalipun. hebat kan Allah ? do you agree with kak adibah advised ? i am !

cara pakaian kita,

"-kita nih dah menarik dan tertarik jadi kurangkan pakai pakaian yang mengancam, yang mengguris nafsu lelaki, dan sebagai wanita banyak benda kita kena menjaga, maka berbahagialah"

dupp ! mengguris nafsu tu bahaya rupanya.. Allah.. lepas ni kita perlahan-lahan memakai yang menjaga hati lelaki. kita kan nak yang terbaik, maka kita kena berusaha menjadi terbaik. dengan izin Allah.

lagi ayat ustazah adibah
"taqwa ni umpama berjalan di jalan yang ada duri, sentiasa ehh,, ehh,, *berhati-hati maksudnya. hebatkan metafora syair dulu..."
wallahualam.. 

"semua ayat ini adalah olahan saya tapi apa yang disampaikan oleh kak adibah ada dalam ayat di atas.. jujurnya saya rakam slot malam tu dengan rakaman simpanan suara telefon saya.. serius best Dai Adibah menyampaikan sesuatu. senyum."



akhir kalam,

hujan tetap di melaka kerna kita dibawah langit yang sama dan menghirup udara yang dibekalkan oleh Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah. masa aku menaip ini, Melaka mendung dan sejuk. senyum. salam kasih jiwa hijau semangat merah.

[credit : hamba allah]









No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...