status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Friday, March 15, 2013

kita berakal ? alhamdulillah, tapi...

 Assalamualaikum ! ! !
 
 
 

Maksud firman Allah :
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal

sambungan ayat :Maksud firman Allah :

(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.

Bismillahirahmanirrahim... Alhamdulillah ! ! bersyukur kita ada akal tapi....
 
Dalam kalam Allah ini termaktub maksud "orang yang berakal" iaitu :
  • orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk
  • dan semasa mereka berbaring
# sabar ! baca ayat al-quran ini, jangan mengeluh lagi =) #


 
Allah ! Allah ! ini maksud orang yang berakal ! sejujurnya kita memang Hamba yang lemah lagi Hina tapi itu bukan penghalang kepada diri kita dan ana sendiri untuk berusaha melakukan kebaikan dan beramal secara beransur-ansur atau erti kata lain, paksa diri buat sesuatu kebaikan atau amalan, dengan izin Allah kita akan berterusan melakukannya, yakin ! ! ! Allah akan tolong kita ! ! ! dengan itu kita akan dapat merealisasikan maksud orang yang berakal dalam kalamullah ini ,dan allah tidak akan sia-sia usaha kita, hambanya ^_^ 
 # sabar ! baca ayat al-quran ini, jangan mengeluh lagi =) #

maksud firman Allah surah Ali Imran ayat 195 :

 Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firmanNya): "Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal dari kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan, - (kerana) setengah kamu (adalah keturunan) dari setengahnya yang lain, maka orang-orang yang berhijrah (kerana menyelamatkan ugamanya), dan yang diusir keluar dari tempat tinggalnya, dan juga yang disakiti (dengan berbagai-bagai gangguan) kerana menjalankan ugamaKu, dan yang berperang (untuk mempertahankan (Islam), dan yang terbunuh (gugur Syahid dalam perang Sabil) - sesungguhnya Aku akan hapuskan kesalahan-kesalahan mereka, dan sesungguhnya Aku akan masukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, sebagai pahala dari sisi Allah. Dan di sisi Allah jualah pahala yang sebaik-baiknya (bagi mereka yang beramal salih".

Kesimpulan
Bersyukurlah kita dengan nikmat ini ! nikmat yang Allah makhtubkan dalam Al-quran yang Allah tak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal ! ! ! maka bersyukurlah kita dengan nikmat ini !

 
Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)? 

 firman Allah : ayat 13 surah Ar-Rahman

wallahu'alam

p/s : sekadar post apa yang ditaddabur dengan kefahaman ana sendiri, dari tafsir al-quran
p/ss : moga manfaat untuk mengisi hati-hati kita yang dahagakan tazkiyyah ^_^
p/sss : jika salah, mohon perbetul ! sesungguhnya penaip juga seorang HAMBA ! !
   

1 comment:

aina kamil said...

sangat memberi peringatan dan manfaat
terima kasih sahabatku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...