status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Monday, March 25, 2013

mohon pandangan ! tolong ! !

 
 
 
 
 
 
Bismillahirahmanirahim.... Alhamdulillah dapat lagi nak mengePOST !

sekadar berkongsi, serius. mohon saudara-saudara seummah, seislam sekalian,
baik muslimin mahupun muslimat ! semua hebat , diri ini baru nak menyelongkar duni luar sana ! !
doakan penaip selamat dan boleh bawa diri untuk mencapai redha Allah dan membawa imej ISLAM !
kita mulia kerana ISLAM ! remember iT !

di sini ana ingin menyebar apa yang ditemui di laman facebook, mohon beri pendapat !

Matrik
Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Diploma
Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
Pembelajaran lebih relax. (Pro)
Mungkin melekakan. (Contra)
Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

Tahmidi (USIM)
Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Aku pun tak berapa tahu. Tapi apa yang aku tahu, ianya sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
Perlu power bahasa arab.

Form 6
Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

p/s : kalau form 5 spm 2012 pon boleh bagi pendapat ! mohon .
p/ss : ini dikira diskusi juga ^_^

6 comments:

Anonymous said...

as salam,. tgk arr atas bidang pe yg umair nk apply,. (:

uMair said...

@anonymous :

terima kasih :)

*adakah si anonymous ini kasih10 ?
atau najwani

muja said...

it depends on your luck and what you want dear, klu banyk pro pun,, and you dont like what youve got,,, it means nothing,, istikharah k,, jangan jadi macam saya,, rugi setahun di um,, hehe

Aku Anis said...

kalau anis dah mohon uitm.. matrik mcm susah nak masuk dan senang kena tendang =/

ct siti said...

akak punyer foundation 8 bulan under mara, then terus masuk degree, tak perlu result yg gempak sgt2, dia dah tetapkan berapa yg kita perlu dapat utk lulus, normally rmai je lulus, pape pun pilih yg terbaik ye dik :D

SemuanyaOK ^^ said...

entahlah sy pun keliru nih..
mungkin Asasi kut the best...biasiswa tu bleh mintak...atau pinjaman yayasan Terengganu, atau yayasann TM

Ikut minat bidang yang ditawarkan jugaklah, ukhtii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...