status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Saturday, May 11, 2013

syuh syuh.... pi jauh jauh ~

Assalamualaikum ya sohabat ! Alhamdulillah, jatuh bangun jatuh bangun lagi.. sikit lagi.. sikit lagi hoooreeeyyy ! dapat ! fuhhhh..  semangat bangkit kembali ! sekarang masa duduk kat rumah lagi 3 minggu setelah ditolak tambah, sekejap je masa , minggu ni nak beli barang masuk belajar, ehh cop ! tuan blog masih belajar ! kalau diikutkan macam-macam rasa yang dialami, urghh rasa cuak je, nebes tu satu hal , persiapan untuk rohani , mental , fizikal ni camna ? Allah !

masa mula-mula isi borang tu terus je cari kos tu , masa tu tak selidik habis lagi pasal kos tu tapi nama kos tu yang menarik dan terus cakap ehh cam menarik je kos ni dan terus apply ! setelah itu buka internet apa bagai... kita zasssssssssss google... ting tong.. biology must credit. ehhh biology ? camna ni ? masa belajar form 4 dan  form 5 mana ada ambil subjek tu ? memang cari nahas ke ni ? masa tu dah tak keruan dah , ingat lagi , bila tahu je terus mesej ke abang sulung, camni ayatnya : 
along ! bahaya tak kalau ambil kos sekian tapi tak ada asas bio sedangkan tadi surf, kos ni kena credit bio.. waaaa... kang ter-kandas camna ? *masa ni memang rasa sangat bersalah sebab pilih kos sebab macam menarik , bukan sebab ikut kemampuan diri ini dalam subjek yang tertentu... 
lepas tu , beransur lama... hingga sekarang, cepat je masa, dialog dalam hati :

tak akan aku nak give up camtu je, yes ! memang ko tak blaja bio tapi dalam kos ni bukan blaja full bio yang nak jadi doktor maira ! ni blaja bio yang kait dengan vitamin, fangus, apa lagi ? yang pasti tajuk tulang-tulang tu tak belajar kak weh ! itu untuk doktor saja, kos awak ni kait dengan makanan so, kalau makanan memang blaja la bio tu atau erti kata lain subjek sains... cenggitu ! please set in your mind ! nak blaja kan, in shaa Allah, Allah permudah ! nak belajar sebab nak tahu . memang belajar tu susah tapi kalau kita terus positive dan enjoy belajar sains ni kan seronok !  well, dear my mind ! aku sahut cabaran ! belajar dalam masa 3 tahun ! yeah , i will register on 9 jun 2013 soon !  

satu rama-rama yang sedang sakan berpusing dalam kepala ni  *hiperbola* , dalam subjek ni kena minat kimia, okay ! memang minat kimia tapi rezeki Spm cukup-cukup makan, result kimia, C+ , mungkin ini terbaik , diri ni terima seadanya, cuma kesian ke guru kimia yang ajar habis tenaga dan jangka diri ini akan dapat A . ohhh ! dengan ini subjek kimia, nak tebus balik. nak buat terbaik dalam jurusan chemical engineering ini ! mana tahu lepas diploma jurusan ni, apply degree sebagai guru kimia ! who knows ? Allah know the best for me and us !  

stop for this story. fullstop !
negatif ! syuh syuh... pi jauh - jauh ~ 
 
now, i want to plan something before leave my hOme ! what ? urghh.... wish it smooth and happen ! ok ! think positive ! do positive ! be positive !
 

sumber : ini

1 comment:

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

tak pew if x de asas. janji kita minat. sebab bila minat kita kan buat betul3... In Sha Allah, Allah akan permudahkan urusan hambanya.. All The Best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...