status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Thursday, February 28, 2013

dakwah itu meluas ^_^ #part 2#

credit : here 
assalamualaikum...
Bismillahirahmanirahim... alhamdulillah... apa khabar yang sedang membaca ?  sambungan dari post ini..> tekan < mohon sihat di bawah rahmatnya.. aamiin.... mari kita baca dan hayati ayat ini :
Dan katakanlah (Muhammad) , jika kamu mencintai ALLAH ikutilah aku, nescaya allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu, allah maha pengampun lagi maha penyayang..
surah al-imran ayat 31


    
nah ! terbukti allah telah berfirman dalam kitab al quran yang kita sedia maklum mukjizat ini kekal hingga kiamat ! ! dan al quran bersifat annur = cahaya , al huda = petunjuk , al mubin = menerangkan !
jadi tunggu apa lagi ? ikutilah akhlak rasulullah sollallahu'alahiwassalam  berusahalah kita ke arah itu ! allah akan menolong hambanya yang berusaha... ye ! jom berusaha ke arah kebaikan sebab..?sebab setiap orang ada jahiliyyah masing-masing termasuk diri ini sendiri ! sebab apa? sebab kita HAMBA ! ! ! seorang hamba sangat bergantung kepada tuannya untuk memohon pertolongan dan kita ? kita hamba kepada pencipta kita iaitu yang ESA ! ALLAH S.W.T. bergantung haraplah kepada allah.. berusahalah... sesungguhnya jangan kamu putus asa ! ! ! ayuh ! bangkitlah... 

salah satu sunnah terbesar baginda kekasih allah adalah : DAKWAH !
DAKWAH bila disebut semua orang macam pelik... haish... kenapa nak pelik... dengan dakwah rasulullah la kita dapat rasa nikmat islam sekarang... islam sampai kepada kita ! jangan bimbang ! dakwah itu meluas ^_^ terkena tepat pada tajuk post ~
banyak cara kita nak berdakwah... dakwah bil hal = dakwah dengan perbuatan , dakwah bil katibu = dakwah dengan menulis... betul ke katibu ? #jika salah tegurlah ! mohon # meluas... jadi tolonglah manusia yang menghirup oksigen yang allah beri... bersyukurlah golongan ini masih wujud ! dan kita mesti ingat ! umat nabi muhammad adalah rantai perjuangan dakwah baginda ! ! !


wallahu'alam.... 
p/s : sama-sama kita menyeru dan baiki diri !

2 comments:

perindu syahid said...

jalan dakwah, x pernah senang,. patah lagi mudah,. moge terus thabat :)

Nadhyat said...

berdakwah...memerlukan kekuatan.
Bertuah yang mempunyai ketabahan dan kekutan sedemikian

Perkara yang susah nak saya buat ialah istiqamah...huhu

Peace!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...