status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Thursday, December 15, 2011

resepi lasagna... best

salam'alaik..... hurm... jejalan kat blog memasak.. pastu jumpala ape yang saya makan masa darjah 6 dulu...
hehehehe.... baru tau nama makanan tu lasagna..... sedap sungguh pi... ni saya jejalan kat blog ukhti tu...
dia hebat ah.... suka sangat memasak.... macam-macam ah masakan dia buat dan salah satunya...

LASAGNA FOOD

hurmmmm...... jom terjah resepi disini.... tekan saya....... terima kasih kakak yg rajin masak ni
pape pun ni resepi yang saya copy dari laman cute oven small kitchen tersebut.... layannnnn.....

LASAGNA
Bahan-bahan 
:
1 kotak instant Lasagna sheet
Shreeded cheese

Sos daging :
400 - 500 gm daging cincang (guna daging cincang Ramly burger je)
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 batang carrot (hiris/cincang halus)
2 sudu besar minyak masak
1 botol atau 1 tin sos spagetti(any brand, naz guna kimball or Preggo)
Lada sulah
Garam

Sos putih/sos keju :
2 sudu besar mentega/margarine
2 sudu besar plain flour
2 cawan susu segar
Garam
2 sudu besar shredded cheese

Cara Membuat Sos Daging :
1. Panaskan minyak masak. Masukkan bawang putih, bawang besar dan carrot. Biar hingga naik bau dan layu.
2. Masukkan daging cincang dan biar hingga perang.
3. Masukkan sos spagetti, lada sulah dan rasakan garamnya. Biar hingga kering sikit tapi jangan terlalu kering kerana kita memerlukan kelembapan dari sos daging untuk melembutkan kulit lasagna semasa proses membakar di dalam oven.

Cara Membuat Sos Keju :
1. Di atas api perlahan, masukkan mentega ke dalam periuk. Biarkan cair.
2. Masukkan plain flour dan kacau dengan ballon wisk hingga sebati. Tutup api.
3. Masukkan susu dan gaul hingga sebati. Kemudian letakkan semula periuk di atas api sederhana dan terus kacau hingga adunan menjadi likat. (Jangan terlalu likat/lama sebab apabila sos keju telah sejuk, ia akan menjadi lebih likat daripada ketika panas). Tutup api.


Cara Melapis Lasagna :
1. Buat satu lapisan nipis sos daging di dalam loyang.


2. Tuang sos keju ke atas lapisan sos daging tadi.


3. Lapiskan pula dengan instant lasagne sheet menutupi permukaan daging dan sos keju.
4. Buat beberapa lapisan sos daging, sos keju dan lasagne sheet lagi lebih kurang 2-3 lapisan lagi.


5. Pada lapisan terakhir selepas lapisan sos keju, taburkan shreeded cheese rata-rata.


6. Inilah rupa lasagne sebelum di bakar.


7. Bakar di dalam oven sehingga keju kelihatan mencair dan masak. Suhu 180 C selama 35-40 minit atau hingga keju mencair sepenuhnya.
8. Sejukkan seketika sebelum dipotong dan dihidangkan…Makan semasa masih suam lebih sedap sebenarnya.

p/s : sape2 dah try orh..... best kan ? kan? kan?...... 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...