status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Monday, May 13, 2013

moga bukan istidhraj !

credit : here
Assalamualaikum ya sohabat !

bingkisan seciput ^____^ "
istidhraj maksudnya, nikmat yang Allah beri untuk sesatkan lagi kita, atau erti kata lain Allah beri nikmat kat kita tapi untuk tambahkan kelalaian kita ! cenggitu ! 

contohnya : situasi

A : ko ni aku tengok tunggang terbalik solat, pergi surau apa semua tu tapi ko punya result tetap biasa je.tak meningkat pun.
B : hurmmm... 
A : aku ni solat pun entah kemana... kadang-kadang tak solat. tapi result aku naik dan tip top, biasiswa still ada... 
awas ! jika si A ini tak sedar , nampak situ, Allah beri nikmat kejayaan kepada dia tapi dalam masa sama dia tak solat, nampak tak situ, kelalaian berlaku.

atau contoh : 
kisah Allah kurniakan kekayaan dan kekuasaan kepada firaun tapi akhirnya firaun dilaknat !
jika nak jelas lagi : klik link ini dan  sini

sedikit bingkisan ilmu dari tajuk buku quran sunnah tingkatan empat bahagian ulum quran.

p/s : ku rindu belajar agama dengan ustaz dan ustazah. Quran Sunnah ! love it ! 
 p/ss : ana cadang semua sekolah yang ada murid tingkatan  4 wajib ambil subjek ini. pandangan ana la sebab mungkin mendalam lagi. tak susah pun . macam subjek pendidikan islam juga cuma lebih tahu dan menarik tentang bab-bab yang berkaitan dengan Al-Quran . wallahu'alam



credit : here  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...