status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Friday, May 31, 2013

tutorial : Cara nak letak button share . senang !


Bismillahirahmanirahim, Alhamdulillah . Assalamualaikum ! jom masa untuk buat sesuatu yang baru dan memudahkan pembaca blog anda ! apa lagi. jom baca yang seterusnya (^____^")
 jom belajar macam mana nak letak , jom ! beware ! tak payah nak sign in tau !
1. pertama, tekan link yang dah diberi dibawah ini 
  • link button  <  - - - tekan sini 
2. kedua,scroll ke bawah web tersebut . dan cari kotak yang bertulis macam ini :
 


 3. tekan kotak tersebut ! lepas itu , akan keluar camni :

4. lepas tu tekan yang dah dibulatkan itu , yang warna merah tu tau ! seterusnya, tekan step 2, tekan style, dan  tekan step 3, customization .. ok, pilihan di tangan masing-masing. yang best, kalau tak berkenan dengan pilihan kita tu, boleh undo semula .

5. dah siap ketiga-tiga step tersebut , scroll ke bawah sikit dan akan jumpa perkataan ini : FINISH : GET THE CODE   <  - -  tekan perkataan tu ! dan akan keluar tab macam kat bawah ini : scroll ke bawah cari sampai jumpa code macam ini :


6. lepas itu, yang code berbintang satu warna coklat gelap tu , letak code dalam add gadget HTML . # pergi dekat LAYOUT dan tekan add gadget. cari HTML

7. yang code berbintang dua warna kuning tu , letak code dalam edit html blog anda, dan tekan Ctrl F , cari kod head  dan paste code tersebut dekat last sekali perkataan head.
8. tekan preview , sabar la sekejap, biasalah loading lambat =_="
dah selesai ! tahniah ! berjaya !

p/s : jika berjaya, sila komen ! jika ada masalah boleh bertanya kepada tuan umair ! adioos. wallahu'alam. saranghae ! ilmu milik Allah, sebar !

2 comments:

Mama Idlan Irsyad said...

thanks, sgt senang..compare to others..

uMair said...

@mama idlan irsyad ^^V

welcome :) benda senang, saya boleh la buat tuto, kalau susah, agak pening kepala ...

p/s : tuto akan dibuat jika hal tersebut menjadi.. hehe :)

thanks..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...