status ?


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu,bukanlah aku yang terbaik dalam kalangan kamu.Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampau batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
[ Imam Hassan al Basri ]

Wednesday, May 15, 2013

cara nak buat akaun bsn ^___^


Assalamualaikum ikhwan yang hensem dan akhowat yang comel . Bismillahirahmanirahim. Alhamdulillah, 2 hari yang lalu, ana buat permohonan buka akuan baru, sebab nak masuk belajar kan. ehh kenapa ? perlu ke tulis dalam blog ? perlu untuk yang pergi sendirian ke BSN . ohh ana pergi sendirian masuk Bank dekat kuala terenngganu kat bandar sebab ayah ada kerja sekejap. ayah akan datang dekat bank tu lepas siap urusan. jadi berjalan kaki la diri ini dari tanah parking kereta kat bandar. ok. jom layan. 

masa dalam perjalanan tu, dah cuak . lepas tu sedang fikir, susah kalau hidup bergantung kepada mak ayah seratus peratus.serius. cheewahh. ehh memang la kita anak mak ayah kita tapi, bila sendiri ni rasa macam tak mampu. well. pengalaman mematangkan kita kan ? adoi. 
sambung lagi.
lepas itu masuk je bank, cari kerusi sebab nak tenangkan hati yang terumbang ambing sendirian. ok masa ni tak ingat ayah dah. automatik ingat Allah. sebab Allah lagi berkuasa untuk menenangkan hati ini. Alhamdulillah, Allah hadirkan seorang mak cik untuk diri ini bertanya. see ! Allah itu maha berkuasa untuk hadirkan sesiapa untuk menolong diri ini. ana yakin , ini pertolongan daripada Allah. lepas tanya itu ini. tahu la camna ... hehe senyum sendirian. hanya Allah dan diri ini yang tahu ! yakin . jomm cara cara atau tips jika sendirian.

  1. pergi kaunter perkhidmatan.
  2. minta borang nak buka akuan.
  3. sebelum itu tanya dulu yang dekat kaunter tu, jika ada tak faham
  4. jangan lupa tau ! tanya , lepas siap ni kena ambil nombor atau tidak.
  5. faham. 

ok. Alhamdulillah. siap ! seharian saja terus dapat kad giro dan ohh... sekarang dah tak pakai buku akaun bagi yang ada kad giro. hehe... kad tu jaga elok-elok la. dunia sekarang maju betul.
kesimpulan
 kalau kita bergantung kepada Allah . lepas itu yakin Allah akan tolong. in shaa Allah dengan izinNYA Allah tolong !  wallahu'alam. moga dapat sesuatu . saranghae ! Allah yubarik !

62 comments:

Anonymous said...

nak bkk akaun Bsn ni , dokumen apa yg
dperlukan ?

Afiqah Umairah Mohamed said...

@anon
maaf lambat balas

dokumen ?
setakat saya hari yang lalu, hanya bawa ic card, itu sahaja dan duit rm50 :)

Unknown said...

Mmg xde buku akaun dah ke?then nak sambung blaja kena fotostat buku akaun..ada kad je,buku xde..nak fotostat apa?

Irshiwarnia said...

Brapa minimum umur utk bka akaun bsn ?

Afiqah Umairah Mohamed said...

@khairul Ashraf

sabar.


maaf ini adalah pengalaman sis.
sis sebar apa yang perlu.
if nak fotostat tu rasanya sbb nak tahu no. akaun sahaja kan? bukan suh fotostat segala keluar masuk duit.

jika tak puas hati, mohon
segala pertanyaan itu di kaunter bank bsn. :)



Afiqah Umairah Mohamed said...

@irshiwarnia

ikut pengalaman saya,
jika bawah 17 akaun bersama mak atau ayah.

if above 18 tu, per-seorangan.

wallahualam.

maaf jika tak puas dengan jawapan ini,

boleh tanyakan sendiri di kaunter bsn.

maaf.

Unknown said...

Hai . Kalau student mmg kos buka akaun rm50 ke? Urgent . Tq

Afiqah Umairah Mohamed said...

hai nancy :)

yes, rm50 dah membantu. thanks for comment :)

HaLiL Aii_92 said...

Kalau bkn pelajar kena bayar berapa

Husnul Syamil said...

Knapa smlm saye buat account skim giro-i kne byr 100 ?? ape plk ssp tuh ea.. x phm

Unknown said...

Klau bwh 18 boleh buat giro ke?

Unknown said...

Klau bwh 18 boleh buat giro ke?

Unknown said...

klau umur15 nk nk buat akuan kena bwk ibu bapa x?

Unknown said...

klau umur15 nk nk buat akuan kena bwk ibu bapa x?

Unknown said...

klau umur15 nk nk buat akuan kena bwk ibu bapa x?

Unknown said...

klu nk bt bku bsn brp ye kna.byr?

Unknown said...

klu nk bt bku bsn brp ye kna.byr?

Unknown said...

Bawah 18 kena prgi dgn ibu bapa ke? Mak kitaa busy wak 😭😭. Ayoyo

Unknown said...

Kalau anak berumur 13tahun sdh boleh buat kad ATM?

Afiqah Umairah Mohamed said...

@unknown
Kalau anak berumur 13tahun sdh boleh buat kad ATM?

boleh buat tapi nama kad atas nama mak ayah sbb msih bwh umur .

:) tq drop here

Christina said...

berapa caj yg dikenakan kalau nak buat kad bank untuk pertama kali bgi yg brumur 16?

Anonymous said...

@Salsabila

Berdasarkan pengalaman sya bwah 18 perlu bwa ibu bapa

Waallahhualam

Anonymous said...

@Atika

Berdasarkan pengalaman sya kalau atika hendak buat buku bsn jumlah dalam RM 50-RM 100

Waallahhualam

Anonymous said...

@Yana
Yana umur 18 jadi perseorangan pon boleh bwa ibu bapa pon boleh bwah 18 perlu bwa ibu bapa

Waallahhualam

Afiqah Umairah Mohamed said...

@anonymous

tq for drop ur comment here.
really appreciate :)

for visitor, tq too for drop comment.

i try give the answer one by one :)


Afiqah Umairah Mohamed said...

@HaLiL Aii_92
Kalau bkn pelajar kena bayar berapa?

- rm50 sebaiknya ada ditangan :) mudah urusan jika ada duit sebanyak itu. just get prepared incase for something we don't know. tq for drop comment.

Unknown said...

Hai .. nak tanya.. kalau umur 17 nak buka akaun bawa penjaga saja dapat ke tidak ?

Unknown said...

Saya pernah buka account untuk anak saudara saya,ketika itu umurnya 16tahun Dan saya sebagai penjaga.now dia dah 25tahun,apakah saya masih ada hak keatas account tersebut?contohnya Klau saya nak tutup account tersebut???

Unknown said...

Nak tanya. Sesapa tau. Apa beza acc giro dgn acc giro-i? :)

Unknown said...

Jenis akaun ape yang selalu orang buat untuk keluar masuk duit

Unknown said...

Kalau saya orang indon trs pake paspor Boleh APA tdk

Unknown said...

Klau ada yg bisa bntu.. Tolong di jlskan di wa
01136837960

Unknown said...

Saya umur 17, kalau saya bawa abang sebagai penjaga boleh tak

Unknown said...

Sy nk tnye skrg bkk acount bsn berapa ?

Unknown said...

Nak tanya kalau untuk umur 31 tahun nak bukak akaun bsn berapa perlu byar ?

@olie.wen said...

rm 50 tu byaran utk buka akaun atau utk dijadikan simpanan?

Unknown said...

Boleh ke gune passport jika mykad tak ada/hilang??

Unknown said...

PERLU SLIP GAJI KH MCM MNA KALAU MHU BT TPI SILIP GAJI TIDA BLH JGA KH MEMOHON BT NE AKAUAN BANK BSN

Bambu Malaya said...

Beza ada i dengan xada i...kikiki

Unknown said...

Sekadar deposit

Unknown said...

Saya nak bukak acc bsn untuk anak saya umo 6 tahun...anak kena bawak jugak ke atau mak ayah je..urgent..tq

Amer1310 said...

buku bank nak tukar ke kad kena caj berapa eyh?

Unknown said...

Assalamualaikum, maaf bertanya! Kalau saya dah ada acc, tapi xde kad bank tu macam mana pula prosedur dia ye? Sebab hari kejadian saya buat acc tu org bank yang datang kolej saya! Jadinya apa perlu saya lakukan

Unknown said...

Helow nak tanya sya umur 19boleh tak buka bank sendiri buka bank bsn 50kan

Afiqah Umairah Mohamed said...

Hello unknown,
Monday, February 10, 2020 at 1:55:00 PM GMT+8

and unknown,
Thursday, March 12, 2020 at 5:01:00 PM GMT+8

better u just go to nearest bank center.
i am dont know the procedure for 2020,

thank you and sorry :)

Anonymous said...

Nak buat kena bawak apa2 document ke

Unknown said...

Boleh tanya baru ne saya ke BSN nak bukak akaun..tapi dia suruh balik rumah daftar on lien sendir lepas tooo mai bank balik tunjuk kat dia..nk tunjuk ape ay pon tak tahu..mmg lani lagu too ke nak bukak akakun

Unknown said...

Boleh tanya baru ne saya ke BSN nak bukak akaun..tapi dia suruh balik rumah daftar on lien sendir lepas tooo mai bank balik tunjuk kat dia..nk tunjuk ape ay pon tak tahu..mmg lani lagu too ke nak bukak akakun

Unknown said...

Saya x dea akaun BSN nak buat pkp pulak.. Bank tutup caranya mcm ner yea. Saya perlu kan akaun bank
utk ilestari kwsp

Unknown said...

Salam MCM mna cara2 nak buka akaun ne..sbb senang urusan sy

Unknown said...

Tolong sy mcm mna cara2 nya..sy btl2 perlukan akaun bank ne

Unknown said...

Kalau nak buat akaun baru bsn apa keperluan

Unknown said...

Macam mana

Unknown said...

Kalau umur 16 tahun boleh buat kad bank BSN kh...sbb sye rasa umur sya mcm nie dh boleh dh jaga diri..dh tknk harap kn duit mak bapak

Unknown said...

Kalau umur 16 tahun boleh buat kad bank BSN kh...sbb sye rasa umur sya mcm nie dh boleh dh jaga diri..dh tknk harap kn duit mak bapak

Harap akak bls pertanyaan sye nie..sbb sye nk buat

Unknown said...

Hi there.. i nak tanya hari ini boleh buka account ke tak..
Harga Rm50 betul tak?

Unknown said...

Saya baru nak buat account bsn,,tak pernah buat selama nie,,boleh buat account bank serta kad sekali

Unknown said...

Bsn tk membantu

Unknown said...

Nk buat ATM card berape hagar nya




Unknown said...

segera lah jawab soalan ini saya pon masih tertanya tanya kalau nak buka akaun bank bawah 17 kena bawa ibu bapa ke kalau bawa kakak sebagai penjaga boleh tak agak nya ? please jawab soalan saya 🙇🏻‍♀️ .

Unknown said...

Bukan dh xyah bawa ibu ke kan dh cukup umur 18

Unknown said...

Info dia ni mcm yg biasa2 jew...x berapa nk intresting sgt nya pn??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...